19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialEdilii din sectorul 6, buni de plată dacă vor eutanasia maidanezii

Edilii din sectorul 6, buni de plată dacă vor eutanasia maidanezii

Câinii fără stăpân din sectorul 6 vor fi sterilizaţi gratuit de o asociaţie de protecţie a animalelor, cu condiţia ca primăria să nu decidă eutanasierea lor şi să nu le facă niciun rău. Dacă acest lucru totuşi se va întâmpla, edilii vor trebui să suporte cheltuielile.

Maidanezii din sectorul 6 vor fi sterilizaţi, începând de la 1 martie, vor fi deparazitaţi şi vaccinaţi antirabic, marcaţi cu un crotaliu şi înregistraţi, toate operaţiunile urmând să se facă pe banii Asociaţiei Vier Pfoten.

Primăria Sectorului 6 a încheiat azi cu Vier Pfoten un protocol pe baza căruia asociaţia va demara o amplă campanie de sterilizare care se va încheia pe 31 mai, cu posibilitatea de prelungire. Medicii veterinari care se vor ocupa de sterilizări îşi vor desfăşura activitatea într-un spaţiu care le va fi pus la dispoziţie de primărie.

După perioada postoperatorie, animalele vor fi returnate pe străzi. „Pentru început vom lucra cu opt oameni şi vom mai angaja dacă va fi necesar. Vom suporta cheltuielile, iar primăria garantează că nu va iniţia acţiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a câinilor”, a declarat Livia Cimpoeru, responsabil cu presa la Vier Pfoten.

Acest lucru a fost cuprins în protocolul încheiat cu primăria şi este o măsură de siguranţă pe care o ia fundaţia atunci când se ocupă de sterilizarea câinilor, indiferent de oraş. Dacă primăria va decide ulterior să eutanasieze maidanezii, va fi bună de plată. „Vom trece la recuperarea cheltuielilor pentru că nu ne permitem să facem sterlizări şi apoi primăria să eutanasieze câinii”, a declarat Anca Tomescu, responsabila de program din cadrul asociaţiei.   

Eutanasierea s-ar putea decide, la nivel de primărie, dacă legea în acest sens care a fost retrimisă la Parlament va fi modificată şi apoi aprobată, menţinându-se principalele prevederi. Recent, Curtea Constituţională a decis în acest sens, la cererea unor iubitori de animale care au cerut să se verifice dacă legea este constituţională.

Adăpost pentru 500 de câini

Până la jumătatea lui martie, edilii sectorului 6 promit că vor construi un adăpost pentru maidanezi care va avea o capacitate de cel puţin 500 de locuri. Cazarea câinilor şi sterilizarea acestora sunt măsurile prin care autortăţile locale încearcă să rezolve problema maidanezilor.

„Am cerut sprijin, totul este să ne unim eforturile pentru a realiza ceea ce ne-am propus şi sunt convins că vom reuşi să ne ducem proiectul la bun sfârşit. Este necesară, însă, şi susţinerea celorlalţi primari de sector pentru unitatea acestui proiect care, până la urmă, vizează întreaga Capitală”, a declarat Cristian Poteraş, primarul sectorului 6.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă