17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialEcuador: 8 morţi şi 274 răniţi în urma revoltei poliţiştilor; 3 zile...

Ecuador: 8 morţi şi 274 răniţi în urma revoltei poliţiştilor; 3 zile de doliu naţional

Opt persoane au fost ucise şi 274 rănite, joi, în Ecuador, în timpul violenţelor şi confruntărilor cauzate de revolta a mii de poliţişti şi de operaţiunea de salvare a şefului statului, sechestrat de poliţişti, pentru care au fost inculpaţi trei colonei de poliţie.

Trei morţi au fost înregistraţi la Quito şi ceilalţi cinci la Guayaquil, al doilea oraş din ţară, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Ministerul adaugă că două dintre victime sunt poliţişti şi celelalte şase sunt civili.

Un bilanţ precedent comunicat de Ministerele de Interne şi al Sănătăţii menţiona moartea a patru persoane şi rănirea altor 193.

Trei colonei de poliţie au fost inculpaţi vineri pentru “tentativă de asasinat” vizându-l pe preşedintele Rafael Correa şi încarceraţi, a anunţat o sursă judiciară.

“Procurorul provinciei Pichincha (unde se află capitala-n.r.) a ordonat plasarea în arest preventiv” a trei colonei, a declarat o sursă judiciară, sub acoperirea anonimatului.

Ei sunt suspectaţi de “tentativă de asasinat împotriva persoanei şefului statului” şi de diverse alte delicte, a precizat sursa, fără a exclude alte arestări.

Cei trei colonei vor compărea sâmbătă în justiţie, pentru o audeire în cursul căreia le vor fi prezentate acuzaţiile formulate împotriva lor.

Joi, aproape 2.000 de poliţişti au manifestat violent în capitala ecuadoriană împotriva unei legi care reduce primele de vechime pentru funcţionari.

Câteva sute au ocupat principala cazarmă de poliţie din oraş, iar alţii s-au instalat în Congres. Un grup de militari a blocat pista aeroportului internaţional care a trebuit să fie închisă.

Venit să se adreseze rebelilor, care au lansat gaze lacrimogene, preşedintele Rafael Correa a fost nevoit să se refugieze într-un spital al poliţiei, unde a fost în final sechestrat timp de mai multe ore de manifestanţi.

El a denunţat o “tentativă de lovitură de stat orchestrată de opoziţie”.

Şeful statului a fost eliberat în cursul serii, într-o operaţiune a armatei.

Cele mai citite

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă