19.3 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialEconomia Romรขniei se miศ™cฤƒ prea lent spre ieศ™irea din crizฤƒ

Economia Romรขniei se miศ™cฤƒ prea lent spre ieศ™irea din crizฤƒ

 

FMI considerฤƒ cฤƒ economia României îศ™i revine mai lent decât a altor ศ›ฤƒri afectate dur de crizฤƒ, absorbศ›ia deficitarฤƒ a fondurilor europene ศ™i infrastructura fiind principalele sale probleme. Existฤƒ însฤƒ loc de creศ™tere pentru exporturi, iar sectorul energetic oferฤƒ un avantaj competitiv.

„România a avut anul trecut cea mai bunฤƒ performanศ›ฤƒ în termeni de creลŸtere din regiune, doar Letonia s-a situat mai bine, însฤƒ reformele structurale ลŸi accelerarea absorbศ›iei fondurilor europene sunt necesare pentru a menศ›ine creลŸterea. AลŸteptฤƒm un avans mai rapid“, spunea ieri Guillermo Tolosa (foto), reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaศ›ional pentru România ลŸi Bulgaria, într-o conferinศ›ฤƒ pe tema controlului financiar.

Tolosa a atras atenศ›ia cฤƒ România ar trebui sฤƒ profite de oportunitฤƒศ›ile pe care le are pentru a susศ›ine ลŸi accelera avansul economic, respectiv atragerea intensฤƒ de fonduri UE, concentrarea pe exporturi ลŸi energie. Absorbศ›ia slabฤƒ a fondurilor UE plaseazฤƒ România pe ultimul loc, deficit pe care trebuie sฤƒ-l acopere rapid, întrucât alte state precum Polonia au profitat de banii europeni pentru a-ลŸi reveni din crizฤƒ ลŸi s-a reluat creลŸterea economicฤƒ susศ›inutฤƒ. „Cineva din Comisia Europeanฤƒ îmi spunea: «De mai bine de o mie de ani strฤƒinii vin ลŸi iau bani din România, acum, deodatฤƒ, strฤƒinii vin ลŸi îลŸi pun banii pe masa voastrฤƒ ลŸi românii spun: nu, mulศ›umesc! Ce se întâmplฤƒ?»“, a povestit Tolosa.

Oficialul FMI a arฤƒtat cฤƒ exporturile din România reprezintฤƒ doar 40% din PIB, în timp ce în alte state se ajunge la un nivel de 100%. „Spre exemplu, dacฤƒ luฤƒm în considerare exporturile cฤƒtre Germania, Cehia exportฤƒ 25,5% din PIB, deci un sfert din PIB-ul Cehiei reprezintฤƒ exporturi în Germania, Ungaria are 21%, pe când România are doar 6,4% exporturi în Germania, de patru ori mai mici decât în cazul Cehiei. Este o oportunitate imensฤƒ pentru România sฤƒ se dezvolte pe acest segment“, a precizat Tolosa.

Totodatฤƒ, el spune cฤƒ România are o sursฤƒ diversificatฤƒ de energie ลŸi ar trebui sฤƒ profite de acest avantaj, fiind multe sectoare în industria energeticฤƒ cu potenศ›ial de creลŸtere. Mai mult, energia are o pondere de doar 10% din total importuri, pe când în alte ศ›ฤƒri nivelul se situeazฤƒ la 30-35%, aspect care poate fi speculat pentru dezvoltarea economicฤƒ.

Putem recupera la capitolul exporturi?

E greu ca România sฤƒ recupereze decalajul faศ›ฤƒ de Cehia sau Ungaria când vine vorba de exporturi ca pondere în PIB. Investitorii sunt mult mai speculativi în acest moment la nivel global, iau mai greu poziศ›ii pe termen lung, în ciuda unor facilitฤƒศ›i fiscale, iar România nu prea mai are oricum multe de privatizat, spune profesorul de economie Bogdan Glฤƒvan.

Vulnerabilitฤƒศ›i

Infrastructura este unul dintre capitolele care frâneazฤƒ evoluศ›ia economicฤƒ, România situându-se la distanศ›ฤƒ considerabilฤƒ faศ›ฤƒ de celelalte state UE privind situaศ›ia infra­structurii, în special cea din domeniul transportului feroviar ลŸi electric, doar Bulgaria plasându-se pe o poziศ›ie inferioarฤƒ. Totodatฤƒ, controlul statului în proporศ›ie semnificativฤƒ asupra companiilor din diverse sectoare afecteazฤƒ negativ evoluศ›ia acestora, spune Tolosa, care atrage atenศ›ia asupra arieratelor înregistrate de întreprinderile de stat, de 1% din PIB.

„Companiile de stat reprezintฤƒ 56% din sectorul de energie ลŸi gaz, în foarte multe domenii-cheie statul are încฤƒ un control important ลŸi nu este eficient. În general, companiile de stat au pierderi masive, furnizeazฤƒ servicii de calitate slabฤƒ, nu sunt prea competitive“, considerฤƒ Tolosa.

Aici expertul FMI nu se dezice de politica tradiศ›ionalฤƒ a Fondului, forศ›area privatizฤƒrilor în sectoarele unde existฤƒ un monopol de stat sau o piaศ›ฤƒ asiguratฤƒ.

Context general

Economia României va ajunge în acest an la nivelul PIB din perioada pre-crizฤƒ.

Produsul Intern Brut al României s-a plasat în 2008, înainte de declanลŸarea crizei economice, la aproximativ 140 miliarde de dolari. Anul trecut, economia a crescut cu 3,5%, iar pentru acest an este anticipat un avans de 2,2-2,5%. În intervalul 2001-2008, economia a înregistrat, cu o singurฤƒ excepศ›ie, rate anuale de creลŸtere de peste 5%.  

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ