31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialEcografii prin satelit la spitalul din Galati

Ecografii prin satelit la spitalul din Galati

Spitalul pentru Copii "Sf. Ioan" din Galati a devenit partener al Universitatii franceze din Tours, intr-un proiect european de cercetare. Proiectul presupune ca ecografii realizate in Galati sa fie developate in Franta, la 2.500 de kilometri distanta.
La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sfantul Ioan" din Galati a fost pus in functiune un sistem de realizare a ecografiilor pentru pacienti situati la distanta de mii de kilometri. Ecografiile realizate aici sunt developate la spitalul din Tours, Franta, aflat la o distanta de 2.500 km. Sistemul face parte dintr-un proiect de cercetare medicala derulat de Universitatea din Tours, Franta, proiect in care au devenit parteneri spitalul galatean si Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" Galati. Noul sistem permite efectuarea ecografiilor pentru pacienti aflati la distante foarte mari, pe nave in mars sau in zone izolate.

 

"Se pot face ecografii de la distante de mii de kilometri, folosindu-se un centru-expert, unde se afla un medic specialist, un centru-pacient, unde se afla pacientul, respectiv un dispozitiv, un brat robotic, care, printr-un joystick, este controlat de la centrul-expert. Cadrul pe care se afla bratul robotic este mentinut fix de orice persoana, cu sau fara pregatire medicala, in timp ce prin joystick expertul pozitioneaza corect bratul flexibil robotizat si se face ecografia de la distanta si acolo se si citeste si rezultatul. Este ideal pentru nave militare aflate in zone izolate, pentru cei aflati in spatiu, dar si pentru localitatile izolate si fara medici specializati in astfel de investigatii", a precizat dr. Monica Georgescu. In primele sase luni, centrul de la Spitalul "Sf. Ioan" din Galati este centru-pacient, lucrand cu centrul-expert de la spitalul din Tours, iar din septembrie va deveni centru-expert.

Potrivit profesorului Philippe Arbeille, astfel de proceduri experimentale s-au realizat si la alte centre care fac parte din proiect, din Spania, Franta si Grecia. "Cu siguranta ca, atunci cand se va trece din faza experimentala in cea functionala, iar centrul de la Galati va deveni centru-expert, va fi de foarte mare ajutor", a declarat prof. dr. Aurel Nechita, decanul Facultatii de Medicina Galati. Directoarea Spitalului "Sf. Ioan", dr. Victorita stefanescu, a precizat ca, dupa ce Galatiul va deveni centru-expert si proiectul va fi functional, vor putea fi deservite 10 centre-pacient din judetul Galati si din judetele limitrofe.
Initiatoarea acestei colaborari, dr. Monica Georgescu, a plecat in Franta pentru a-si da doctoratul, dupa care a mai ramas cativa ani pentru a se specializa in ecografie. Apoi, a dorit sa revina in tara si sa lucreze la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati, dar posturile erau deja ocupate.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Un puști-minune din Brazilia și-a anunțat retragere din fotbal la doar 21 din cauza problemelor de sănătate mintală

Rodrigo Varanda își anunță retragerea din fotbal la doar 21 de ani, din cauza problemelor de sănătate mintală Atacantul brazilian Rodrigo Varanda și-a anunțat retragerea...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...
Ultima oră
Pe aceeași temă