22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialCine își asumă responsabilitatea pentru ratarea calificării la JO a echipelor de...

Cine își asumă responsabilitatea pentru ratarea calificării la JO a echipelor de gimnastică a României

Loturile de gimnastică ale României nu au prins primele patru poziţii în concursul preolimpic de la Rio, ratând astfel prezenţa în competiţia din vară, de la Jocurile Olimpice. 

Primii au intrat în concurs băieţii, sâmbătă în a doua subdiviziune, având evoluţii în ordine la sol, cal cu mânere, inele, sărituri, paralele şi bară fixă. 

Echipa noastră a făcut un concurs bun reuşind un punctaj de 344.148, insuficient însă pentru a depăşi echipa Franţei, colega de subdiviziune, care a realizat un 346.583 pentru locul 4 în final, ultima poziţie care ducea la Rio. Lotul masculin format din Marian Drăgulescu, Vlad Cotuna, Andrei Muntean, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Andrei Ursache şi Laurențiu Nistor, a terminat concursul preolimpic pe locul 5.Au mai obţinut calificarea Germania de pe prima poziţie, Ucraina de pe locul secund şi Olanda de pe poziţia a 3-a. 

Gimnastica masculină va fi prezentă la Rio, prin Marian Drăgulescu care a obținut acest drept prin situarea pe locul secund în finala de la sărituri la C.M. Glasgow 2015, alături de el putând să meargă încă un sportiv, deoarece conform regulamentului echipele situate pe locul 5 – 8 califică la J.O. un sportiv.

Dumnică a venit rândul fetelor să intre în concurs, în prima subdiviziune, alături de echipa Australiei. Echipa României compusă din Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Sivia Zarzu, Dora Vulcan, Andreea Iridon şi Maria Holbură, a avut evoluţii oscilante şi cu multe greşeli. Fetele au fost din nou sub presiunea rezultatului, au strâns din dinţi încercând să uite accidentările care nu le dau pace, dar mai mult nu au putut.

Cătălina Ponor a adus experienţa, iar Diana Bulimar a încercat să ţină pasul prin multă muncă, dar cam atât a avut echipa noastră la turneul de calificare.

În cele din urmă România a terminat concursul cu un punctaj de 216.569, pe locul 7, în timp ce echipele Braziliei, Germaniei, Belgiei şi Franţei obţin calificarea la Jocurile Olimpice.

România va putea califica o sportivă la individual compus, cel mai probabil Larisa Iordache dacă nu este accidentată, fiind foarte posibil să mai avem parte de o invitaţie din partea Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, pentru o sportivă precum Cătălina Ponor, spre exemplu.

Până la decizia finală, luni la turneul de calificare sunt programate finalele individuale pe aparate, în următoarea ordine: sol (masculin), sărituri (feminin), cal (masculin), paralele (feminin), inele, sărituri (masculin), bârnă (feminin), paralele (masculin), sol (feminin) şi bară (masculin).

E prima dată după 1968 când România nu va avea echipă la Jocurile Olimpice. 

Presedintele COSR, Alin Petrache, a declarat, luni, ca ratarea calificarii la JO de catre echipa feminina de gimnastica reprezintă un rezultat dezastruos, precizând ca antrenorii Octavian Bellu și Mariana Bitang ar fi trebuit să își asume obligații, chiar dacă au activat ca voluntari la lot.

"Este un rezultat dezastruos. Este cel mai prost moment prin care trece gimnastica românească în 48 de ani. Nu am ratat niciun fel de calificare până acum. Este un moment destul de greu și dificil. Soluții există întotdeauna. Nu știu ce ar însemna întoarcerea lui Bellu și Bitang, pentru că au fost acolo cu titulatura de antrenori voluntari. Nu stiu nici ce înseamnă titulatura de antrenori voluntari. Voluntar înseamnă că nu ești remunerat, dar asta înseamnă că ai niste obligații. Asta am citit eu în legea voluntariatului”, a explicat Alin Petrache.

Cătălina Ponor a ținut și ea să spună cum vede acest dezastru al lotului feminin de gimnastica:

„A fost o zi trista pentru noi, din pacate Romania nu s-a calificat la Jocurile Olimpice. Este cu atat mai trist pentru mine cu cat am revenit in activitate tocmai pentru a participa la Olimpiada. Ei bine, nu s-a intamplat! Nu stiu ce va urma de acum, insa vreau sa le multumesc celor care m-au sprijinit. Le multumesc si brazilienilor care mi-au strigat numele. A fost cel mai frumos moment, am trait un sentiment pe care nu l-am mai simtit de mult timp. Am luptat pentru aceasta echipa pana la final si am vrut sa arat ca oricine poate realiza orice isi propune. Va multumesc inca o data pentru sprijin, a fost uimitor sa concurez la Rio”, a spus gimnasta.

După aceste finale se vor face socoteli şi planuri pentru perspectiva apropiată până la Rio. Merită spus însă că din păcate la Campionatele Mondiale de la Glasgow celebrii antrenori Octavian Belu si Mariana Bitang nu s-au prezentat și nu au fost alături de fete la competiție invocând motive personale.

După acest moment lotul feminin de gimnastică a resimțit din plin șocul lipsei celor doi iar fetele au mers la mondiale cu antrenorii din sală. Un alt moment cheie a fost când Larisa Iordache s-a accidentat. Accidentarea Larisei a fost unul din motivele pentru care Belu și Bitang nu au dorit să se mai implice în acest turneu preolimpic cei doi simțind foarte bine ca va urma un dezastru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă