19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEchipele din Liga I au cumparat mult mai mult decat au vandut

Echipele din Liga I au cumparat mult mai mult decat au vandut

» In aceasta pauza competitionala tendinta in Liga I in ceea ce priveste transferurile a fost achizitionarea de jucatori liberi de contract sau sub forma de imprumut cu optiune de cumparare. Exista insa si fotbalisti cumparati pe sume considerabile pentru fotbalul romanesc.
Bogdan Ormuz
Bogdan Costea
redactori

La fel ca si anul trecut, primul loc in materie de transferuri este detinut de catre CFR Cluj, ardelenii cumparandu-l pe Alvaro Pereira cu 2,5 milioane euro de la Argentinos Juniors. Jucatorul in varsta de 24 de ani este originar din Uruguay si poate fi folosit pe banda stanga atat ca fundas, cat si ca mijlocas. Printre cei mai scumpi jucatori adusi la echipele autohtone se mai afla Christian Sanchez Prette si Arthuro Henrique Bernhardt. Primul face parte tot din lotul condus de Ioan Andone la CFR Cluj, fiind achizitionat de catre ardeleni de la Huracan pentru suma de 1,5 milioane euro. Arthuro a fost unul dintre cele mai mediatizate si discutate transferuri din Liga lui Mitica, Gigi Becali scotand din buzunar 800.000 pentru serviciile sale.

Lista fotbalistilor cu notorietate si cu o experienta bogata in meciurile internationale este completata de alti doi jucatori ce fac parte din lotul campioanei. Yssouf Kone, un atacant adus de la Rosenberg pentru 600.000 euro, si Gustavo Oberman, campion mondial in 2005 cu echipa de 20 de ani a Argentinei, pentru care CFR a platit tot 600.000 euro.

Si Rapid detine un jucator ce a simtit pe propria piele duritatea meciurilor cu miza din confruntarile cu marile forte ale Europei. Julio Cesar a venit in Giulesti de la AEK Atena din postura de jucator liber de contract. Atacantul, in varsta de 28 de ani, a marcat singurul gol al partidei AEK Atena-AC Milan din Liga Campionilor, sezonul 2006-2007.

Ultimul venit in tabara giulestenilor este Claudio "Pitbull" Mejolaro, un jucator transferat sub forma de imprumut, facand parte din tranzactia prin care Sapunaru a fost transferat la FC Porto. Atacantul brazilian a evoluat pentru fosta castigatoare a Ligii Campionilor doar in sezonul 2004-2005. In tot acest timp a jucat in 66 de partide, inscriind de 21 de ori. In ciuda acestei performante, "Pitbull" nu a fost pastrat in lotul lui Porto, evoluand sub forma de imprumut la Santos, Fluminense, Academica si Vitoria FC.

Cel mai costisitor imprumut al unui jucator strain in fotbalul romanesc ii revine Stelei. Echipa pregatita de Marius Lacatus va beneficia si de serviciile lui Tiago Gomez, Gigi Becali platind 300.000 euro portughezilor de la Estrela Amadora pentru ca mijlocasul sa evolueze un sezon pentru Steaua. "Este o onoare sa ajung sa joc pentru un club mare precum Steaua. Sunt fericit ca ma aflu aici. Este un pas enorm pentru cariera mea de fotbalist. Garantez ca voi munci pentru a ajuta echipa sa-si atinga obiectivele", a spus Tiago cand a semnat cu Steaua.

Liga de 227 milioane euro
In acest moment, valoarea totala a Ligii I, conform sumelor de transfer, se ridica la 227.800.000 euro. CFR Cluj ocupa prima pozitie cu o valoare a lotului de 34 milioane euro, ardelenii fiind urmati de catre Rapid cu 27,5 milioane euro si Steaua cu aproape 27 milioane euro. Foarte aproape se afla si FC Timisoara, lotul atingand o valoare de 24,5 milioane euro. Dinamo ocupa doar pozitia a cincea, cu aproape 21 milioane euro. Conform site-ului transfermarket.de, cel mai bine cotat jucator din Liga I este Alvaro Pereira de la CFR Cluj, care este evaluat la 2,9 milioane euro, cu 400.000 euro mai mult decat au platit ardelenii pentru a-l cumpara. "Estimarea este una corecta. In urma cu mai bine de un an spuneam ca pentru fiecare loc mai sus de pozitia a patra trebuie investite pana la doua milioane de euro in plus. Acum avem cel mai valoros lot din Liga I. Cred ca valoarea echipei va creste dupa ce vom participa in Liga Campionilor. Este normal sa creasca aceasta valoare", a precizat presedintele clujenilor, Iuliu Muresan.

Rapid ia 6 milioane pe Sapunaru
Actionarul Fathi Taher a explicat ca fundasul Cristian Sapunaru a fost cedat la FC Porto pentru 6 milioane euro, asa cum a anuntat initial, dar a precizat ca FC Rapid poate renunta la 3,5 milioane in schimbul a 50 la suta dintr-un eventual transfer. "Suma de transfer a lui Sapunaru este de 6 milioane euro. Cei de la Porto au spus de 2,5 milioane, adica doar ce au platit acum. Dar e vorba de 6 milioane platibili in trei rate: 2,5 milioane, 1,5 milioane si 2 milioane. Totul este scris in contract. Asa cum am spus si prima oara, transferul s-a facut pentru 6 milioane. Exista insa si o optiune de partea noastra, stipulata in contract. Noi timp de un an de zile putem sa renuntam la primirea ultimelor doua rate si sa optam pentru 50 la suta dintr-un eventual transfer al lui Sapunaru de la Porto. Dar asta este optiunea noastra, nu a lor, sa fie clar. De asta este confuzia asta care s-a creat si in presa de aici, si in cea de la ei. Suma de transfer este de 6 milioane sau, intr-un an, renuntam la 3,5 milioane din cele 6 si alegem 50 la suta dintr-un transfer ulterior al lui la o alta echipa. Totul depinde doar de noi", a explicat Taher.

Luni FC Porto a anuntat intr-un comunicat oficial ca l-a achizitionat pe Sapunaru de la Rapid contra sumei de 2,5 milioane euro si ca va plati gruparii bucurestene 50 de procente din suma pe care o va incasa ulterior in urma unui eventual transfer al fotbalistului. Potrivit comunicatului clubului lusitan, acordul cu Sapunaru este scadent la 30 iunie 2013 si contine o clauza de reziliere de 25 milioane euro.

Cristian Sapunaru a fost transferat la Rapid in luna iulie a anului 2006 de la FC National (n.r. – Progresul Bucuresti) pentru suma de 850.000 euro.
Fundasul portughez Joao Paulo Andrade s-a alaturat lotului rapidist inca de saptamana trecuta in cantonamentul din Elvetia. In ceea ce il priveste pe atacantul brazilian Claudio Mejolaro "Pitbull", acesta urma sa ajunga miercuri la Bucuresti, conform actionarului Fathi Taher.

 

ROMANI
» TRANSFERURI jucatori romani In Liga I

1. Janos Szekely – 1,5 mil. euro (Otelul Galati – Steaua);
2. Ciprian Tatarusanu – 1,5 mil euro (Gloria Bistrita – Steaua);
3. Dorin Goga – 1,2 mil. euro (U Cluj – FC Timisoara);
4. Bogdan Stancu – 1 mil. euro (Unirea Urziceni – Steaua);
5. Andrei Cristea – 800.000 euro (FC Timisoara – Dinamo);
6. stefan Mardare – 500.000 euro±Burdujan (FC Vaslui – Rapid);
7. Ovidiu Herea- 500.000 euro±30% din contract (Progresul – Rapid);
8. Gabriel Canu – 360.000 euro (FC Timisoara – FC Vaslui);
9. Catalin Munteanu – 200.000 euro (Dinamo – FC Brasov);
10. Alexandru Baltoi – 200.000 euro (Dinamo – FC Brasov).

STRAINI
» TRANSFERURI jucatori straini In Liga I

1. Alvaro Pereira – 2,5 mil. euro (Argentinos Juniors – CFR Cluj);
2. Juliano Spadacio – 1,7 mil. euro (Nacional Madeira – Rapid);
3. Urko Pardo – 1,5 mil. euro (Iraklis Salonic – Rapid);
4. Christian Sanchez Prette – 1,5 mil. euro (Huracan – CFR Cluj);
5. Lukas Magera – 1,1 mil. euro (Banik Ostrava – FC Timisoara);
6. Eder Bonfim – 1 mil. euro (Leiria – FC Timisoara);
7. Sreten Sretenovici – 900.000 euro (Benfica – FC Timisoara);
8. Arthuro Bernhardt – 800.000 euro (Alaves – Steaua);
9. Gustavo Oberman – 600.000 euro (Argentinos Jun. – CFR Cluj);
10. Yssouf Kone – 600.000 euro (Rosenborg – CFR Cluj).

"EXPORT"
» jucatori din Liga I in strainatate

1. Cristian Sapunaru – 6 mil. euro (Rapid – FC Porto);
2. Radu stefan – 4,5 mil. euro (Dinamo – Lazio Roma);
3. Nicolae Dica – 2 mil. euro (Steaua – Catania);
4. Constant Djakpa – 1,4 mil. euro (Pandurii – Leverkusen);
5. Mikael Dorsin – 1 mil. euro (CFR Cluj – FC Moscova);
6. Emil Jula – 700.000 euro (Otelul – Cottbus);
7. Andrei Margaritescu – 300.000 euro (Dinamo – Terek Groznii);
8. Viorel Frunza – imprumut (CFR Cluj – Spartak Nalchik);
9. Ionut Lutu – fara suma de transfer (U Craiova – Jeti Taldikorgan);
10. Daniel Pancu – fara suma de transfer (Rapid – Terek Groznii).

IEFTIN

» JUCATORI VENITI
fara suma de transfer

1. Julio Cesar (liber de contract) – Rapid;
2. Claudio Mejolaro Pitbull (imprumut FC Porto) – Rapid;
3. Emilian Dolha (liber de contract) – Dinamo;
4. Pantelis Kapetanos (liber de contract) – Steaua;
5. Joao Paulo Andrade (imprumut FC Porto) – Rapid;
6. Hugo Alcantara (liber de contract) – CFR Cluj;
7. Filipe da Costa (liber de contract) – FC Timisoara;
8. Bogdan Stelea (liber de contract) – FC Brasov;
9. Hristu Chiacu (imprumut Dinamo) – CS Otopeni;
10. Tibi Balan (imprumut Sportul Studentesc) – Unirea Urziceni.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă