15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialEBA, Gigi si Vadim, in Parlamentul European

EBA, Gigi si Vadim, in Parlamentul European

PSD a obtinut 31%, PDL 30,4%, PNL 16%. Elena Basescu, 3,6% a intrat in Parlamentul European, alaturi de extremistii Corneliu Vadim si Gigi Becali de la PRM.

Elena Basescu si-a dat masura independentei urmarind rezultatele estimate ale votului, alaturi de presedintele Traian Basescu, tatal ei, care a asistat-o zambitor din tocul usii sediului de campanie si apoi a imbratisat-o. "Numarul de voturi pe care le-am primit, indiferent daca voi obtine un mandat sau nu, este un motiv de mandrie pentru mine", a spus EBA, care a anuntat ca revine in PDL, singurul motiv pentru care a iesit din partid fiind dorinta de a nu-l transforma intr-o tinta. Mezina prezidentiala a multumit familiei pentru sustinere. Traian Basescu si-a dovedit de altfel sustinerea pentru candidatura fiicei sale, desi a negat tot timpul campaniei electorale, stand alaturi de ea in fata presei la anuntarea rezultatelor. "Eu nu i-am dat acest procent, am pregatit-o pentru mai putin. I-am spus ca e doar un exercitiu", a spus presedintele despre procentajul de aproximativ 3,5% obtinut de EBA.

 

Intrebat daca este de parere ca PDL ar fi obtinut un rezultat mai bun daca Elena Basescu ar fi candidat pe listele partidului, presedintele a refuzat sa comenteze. Sediul de campanie al PDL a radiat in mod ciudat de fericirea victoriei, cu toate ca ambele sondaje exit-poll au plasat partidul cu cateva zecimi de procent sub PSD. Explicatia a venit de la presedintele PDL, premierul Emil Boc: "Sunt convins ca, la fel ca si la alegerile pentru Parlamentul Romaniei, numaratoarea finala a voturilor va confirma victoria PDL". El a amintit ca la alegerile din toamna anului trecut sondajele exit-poll au plasat PDL cu aproape 5% sub PSD, iar numaratoarea finala l-a dus pe locul intai. El a anuntat ca in urma numaratorii paralele Adriean Videanu va anunta victoria PDL. "Aceste alegeri au confirmat inca o data ca PDL este partidul care ii reprezinta cel mai bine pe romani in Europa", a mai spus Boc.

 

El a salutat victoria unui "tanar politician", Elena Basescu, afirmand ca o asteapta "unde-i este locul, in partid". El a intampinat-o pe scarile partidului cu bratele deschise: "Bine ai venit acasa, Elena! De fapt, n-ai plecat niciodata". Ministrul Sportului, Monica Iacob-Ridzi i-a inmanat Elenei carnetul de partid. Tinerii activisti PDL au flancat liderii, agitand stegulete portocalii si lansand onomatopee dezaprobatoare in timpul discursului de victorie al liderului PSD, Mircea Geoana, care a acuzat frauda electorala a PDL. Liderii s-au retras pana noaptea tarziu in sediul partidului pentru numaratoarea paralela.

PSD admite ca "nu alegatorii sunt de vina"
Potrivit estimarilor INSOMAR, PSD are un usor avans fata de PDL, de circa un procent. Dar presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a exprimat speranta ca "dupa numararea voturilor sa existe o diferenta si mai mare decat in prezent". Rezultatele reconfirma  oricum statutul de "principala forta politica pe scena publica romaneasca". El a remarcat insa ca romanii sunt foarte nemultumiti si dezamagiti de prestatia politicienilor. Dar "nu e vina alegatorilor", a spus Mircea Geoana. "Patru ani de conflict si de lipsa de proiect comun" si-au spus cuvantul, crede lidreul PSD, asa ca romanii asteapta o schimbare, de "in modul in care politicienii isi respecta angajamentele". Schimbare care ar trebui sa vina din partea PSD. Dar "adevarata victorie a PSD va fi castigarea alegerilor prezidentiale din toamna".

 

Intr-un vast rationament prin care a recomandat vigilenta la numararea voturilor de teama unor eventuale fraude, Mircea Geoana l-a atacat foarte direct pe presedintele Traian Basescu. "Este absolut jenant modul in care presedintele Romaniei si-a transformat propriul copil intr-un vehicul electoral. S-a dovedit in 2009 ca numele Basescu aduce voturi doar cu autocarul."
Cat despre functionarea Coalitiei de guvernamant, liderul PSD a anuntat o analiza drastica a campaniei, atat in interiorul partidului, cat si intre PSD si PDL. Ideea a fost reluata de mai multi lideri ai partidului. Presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, a vorbit de "o relatie complicata cu PDL", care "nu are cum sa functioneze", dar fara sa dea detalii sau sa sugereze o eventuala rupere a coalitiei. Vicepresedintele PDL Liviu Dragnea a fost si mai limpede: "Trebuie sa ne gandim serios, sa vedem daca Guvernul asta poate sa mearga mai departe". si a avansat si posibile argumente: "Incepem sa ne punem serioase semne de intrebare daca acest guvern poate sa ne scoata din criza".   

PNL s-a resemnat
La PNL, liderul Crin Antonescu, alaturi de multi dintre candidatii partidului, Norica Nicolai, Adina Valean, Renate Weber, Mogor Csibi, au privit cu destula resemnare rezultatul partidului.  Spre deosebire de PSD, care a asteptat rezultatele cu participarea tuturor liderilor consacrati, de la PNL a lipsit fostul presedinte, Calin Popescu Tariceanu. Crin Antonescu a adresat multumiri celor care "au votat o singura data si nu pe bani". Apoi a insistat asupra actelor de frauda electorala. "Am fost singuri in fata celorlalte partide de la putere, am asistat la o sumedenie de fraude, desi am avertizat toata saptamana asupra pregatirii acestor fraude. Desi au furat tot ce s-a putut fura, practic, realitatea prezinta altceva. O tara parasita, prada hotilor". El a remarcat, pe de alta parte, ca "exista o nemultumire in partid, pentru ca rezultatul partidului este slab. Din pacate, PNL nu a reusit sa convinga aceasta majoritate tacuta sa vina la vot".

PRM intra in Parlamentul European
"Astazi este ziua revansei pentru PRM", a spus Corneliu Vadim Tudor inainte sa-i dea cuvantul "confratelui sau mai tanar", Gigi Becali. Acesta a promis ca impreuna cu Vadim "vom face mai mult decat toti ceilalti de 31 de europarlamentari romani".

Cele mai citite

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă