22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialE cald, mergem în Islanda!

E cald, mergem în Islanda!

Localnicii sunt harnici şi foarte prietenoşi, gata oricând să vă sară în ajutor, să vă îndrume şi să vă ofere sfaturi de călătorie. Cei mai mulţi vorbesc fluent engleza.

Am înjurat cu toţii copios Islanda când cu norul de cenuşă şi vulcanul care nu se mai oprea. Şi pe bună dreptate: curse anulate, întârzieri, cozi prin aeroporturi, bani cheltuiţi, hoteluri plătite şi drumuri lungi cu autocarul sau maşina. Dar ce-a fost a trecut. E timpul să ne gândim la Islanda ca la o destinaţie de vacanţă inedită şi răcoroasă chiar şi în această perioadă toridă. Aşa că împachetaţi gecile şi puloverele – mergem în Islanda.

Servicii ireproşabile

Islanda este destinaţia perfectă pentru o vacanţă ieşită din tipare: peisaj parcă neatins de civilizaţie, atracţii puţine, dar interesante, servicii la cele mai înalte standarde. În Islanda se ajunge printr-o altă capitală europeană. Cele mai bune curse şi tarife sunt prin Paris sau Londra. Aeroportul este situat aproape de Reykjavík, capitala ţării, iar drumul până în oraş şerpuieşte printre câmpuri de lavă întărită şi ferme mici ca din poveşti. Reykjavíkul în sine pare o aşezare puţin mai mare decât un sat, iar pentru orientare luaţi tot timpul ca punct de reper biserica mare din centrul oraşului. Este cea mai înaltă clădire şi se vede de peste tot. Cât despre cazare, marile lanţuri hoteliere sunt destul de slab reprezentate, dar hotelurile locale şi casele de oaspeţi sunt cât se poate de curate şi confortabile.

Localnicii, ca nişte rude bune

Adevărata bogăţie a Islandei sunt însă oamenii: harnici, binevoitori şi foarte prietenoşi, ospitalieri şi cu zâmbetul pe buze… sunt gata oricând să vă sară în ajutor, să vă îndrume şi să vă ofere sfaturi de călătorie. Aproape toţi vorbesc fluent engleza (pentru simplul fapt că islandeza nu e italiană, ca să o priceapă tot românul), şi atunci când vă direcţionează spre vreun monument, oraş sau loc de interes, au grijă tot timpul să vă scrie numele lui pe un petec de hârtie – nu vă aventuraţi să pronunţaţi cuvinte islandeze. De pildă, biserica înaltă din centrul Reykjavíkului poartă minunatul nume Hallgrímskirkja, uşor, nu? În aceste condiţii aventura islandeză se transformă într-o vacanţă petrecută cu rudele. Şi ăsta e un lucru bun pentru că islandezii sunt rude care te ajută necondiţionat şi nu-ţi aduc aminte toată viaţa de „vorbele grele” sau de „dansul deşănţat”, toate făcute la câte un pahar în plus. Şi sunt şi mari ascultători de muzică retro, aşa că să nu vă miraţi dacă o să vă culcaţi cu ABBA şi o să vă treziţi cu Boney M. Şi încă ceva despre islandezi: sunt tare petrecăreţi, însă practică acest sport doar în weekend. În restul săptămânii sunt retraşi, cuminţi, muncitori şi la dispoziţia voastră cu o vorbă, cu un sfat.

Gheizere şi Laguna Albastră

Principalele activităţi de vacanţă în Islanda sunt admirarea peisajului care, fără glumă, pare a fi de pe Lună – de o frumuseţe nepământeană, loc de reverii şi de planuri de viaţă şi izvoarele cu apă caldă ce te îmbie la bălăceală fără a ţine seama de gradele din termometru. Bineînţeles, cei mai aventurieri dintre vizitatori pot lua lecţii de călărie sau pot porni la drumeţii în parcurile naturale ale ţării. Dacă ajungeţi în Islanda până la sfârşitul lui iulie, soarele pare să nu apună pe tot parcursul zilei, lăsându-vă timp berechet să vă puteţi bucura de natură. Şi ca să dau nume poveştilor pe care vi le-am spus până aici: în Islanda vă veţi caza în Reykjavík, veţi vizita (şi veţi face baie la) Laguna Albastră – situată la o oră de mers cu maşina de capitală, vă veţi minuna de gheizere în localitatea cu acelaşi nume (Gheizer) şi veţi vizita parcul naţional Thingvellir. Puteţi da o raită şi prin cel mai nordic oraş al ţării, Akureyri, unde vă veţi afla extrem de aproape de Cercul Polar de Nord.

Două malluri

Shopping? În Reykjavík există două mari malluri, iar centrul este înţesat cu mici buticuri ce vând de toate, de la muzică până la haine. Tot în capitală, nu rataţi complexul Perlan, ce găzduieşte un muzeu de ceară dedicat istoriei ţării. Şi un pont: pentru a avea şi mai abitir chef de vacanţă, cumpăraţi alcool la aterizarea pe aeroportul din Keflavik: e mult mai ieftin decât în magazine sau baruri. N-am spus niciun cuvânt despre vulcan. N-am fost, n-am văzut şi nici nu m-am uitat pe net să văd care e starea lui actuală. Sper că doarme liniştit.

Peşte la toate mesele

Mâncarea este o adevărată aventură în Islanda, deoarece puteţi sfârşi prin a mânca peşte gătit în toate formele şi stările la toate mesele zilei. Asta dacă vă aventuraţi să mâncaţi mâncare autohtonă… dacă nu, tot ce se găseşte pe continent puteţi găsi, gustos gătit şi în Islanda, la preţuri puţin mai mari.

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă