21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDusmanul social-democratilor

Dusmanul social-democratilor

"Dusmanii partidului nu stau in PSD, ci in fortele de dreapta”, a tunat Miron Mitrea de la microfonul Consiliului Director al PSD. Daca aceasta afirmatie chiar este luata in serios de liderii PSD, Alianta D.A. are o misiune extrem de facila in vederea castigarii alegerilor locale si parlamentare din anul 2008. Sigur, este comod sa cauti vinovati in afara casei tale pentru problemele din propria-ti casa. Atat de usor se arata cu degetul catre vecinul de peste drum pentru ca tu ai acoperisul gaurit, iar in casa iti ploua cu galeata…
Cine crede cu adevarat ca dusmanul PSD este forta politica aflata acum la guvernare se insala amarnic. Cine crede ca PSD poate pune acum probleme serioase Aliantei D.A. se afla in afara realitatilor. Comportamentul politic si credibilitatea PSD scartaie rau. PSD nu detine un lider capabil sa tina in frau partidul, sa lanseze un mesaj credibil catre populatie, personajele de la varful partidului isi ascut cutitele pe sub masa pentru a si le infige pe la spate, oameni care faceau legea inainte de 2004 acum sunt chemati la DNA. Un astfel de partid de opozitie nu are cum sa constituie un pericol pentru forta care guverneaza, indiferent de numele acesteia. Cel putin pentru moment.
Problemele PSD vin din interior, asa cum si potentialele probleme de functionare ale Aliantei vor veni tot din interior. Un vechi dicton intelept spune: "Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani am eu grija”. Se pare insa ca la nivelul conducerii PSD exista o reala problema in identificarea dusmanilor partidului. Multi nu vad sau nu vor sa vada cata mizerie a fost adunata sub pres in ultimii patru ani.
Ce este oare mai grav: "Un lider politic al PSD cercetat pentru faptele de coruptie derulate si acoperite in perioada in care s-a aflat la guvernare sau o declaratie politica, cu caracter critic, venita din partea puterii?”. Declaratiile vin si pleaca, iar oamenii uita repede. Raman in urma faptele, care sunt supuse judecatii arbitrului suprem: oamenii.
Fostul partid de guvernamant este plin de cai troieni. Greu de spus cat de multi sau putini sunt la numar. Caracteristicile dupa care pot fi recunoscuti sunt simple: faptele de coruptie materializate si protejate in perioada 2000-2004. Sa nu-mi spuneti ca Iacubov sau Sechelariu ar mai fi vizitat inchisoarea sau Adrian Nastase ar fi dat explicatii cu privire la matusile milionare daca PSD ar fi guvernat acum. Orice lucru construit pe o temelie subreda sfarseste prin a se prabusi. Iar acum temelia pe care PSD s-a reconstruit in ultimii patru ani da serioase semne de nesiguranta.
Daca un partid aflat la putere isi face treaba asupra careia s-a angajat in fata natiunii, iar reprezentantii sai raman printre oameni, nici un fel de atac din partea opozitiei nu il va atinge sau ii va provoca vreun prejudiciu, fie el si de imagine. Mai mult, atacatorii celor pentru care faptele vorbesc de la sine sunt supusi oprobriului public.
Daca insa partidul care guverneaza nu isi face treaba, iar natiunea ajunge bataia sa de joc, atunci apar problemele. Initial, am fi tentati sa spunem ca opozitia este inamicul, intrucat pe fondul nemultumirilor generale vocea opozitiei poate da lovituri serioase. Fals. Opozitia doar profita de un culoar de atac creat de puterea care isi bate joc de oameni. Mai explicit, dusmanul unei astfel de puteri nu este opozitia care ataca, intrucat acesta este rolul natural al opozitiei, ci tintele vulnerabile pe care opozitia le gaseste in oamenii corupti de la guvernare.
Scena politica romaneasca are nevoie de o opozitie consolidata, puternica. Acesta este unul dintre instrumentele prin care se masoara o democratie veritabila, precum si gradul de evolutie a unei societati.
Cu cat opozitia este mai puternica, cu atat puterea este mai atenta la modul cum isi face treaba, intrucat orice pas gresit poate insemna o scadere in preferintele electoratului. PSD nu poate deveni aceasta forta de opozitie si nici nu poate reveni sa guverneze pana nu isi identifica dusmanul adevarat, cel din interior: oamenii cu probleme de imagine, care si-au umflat buzunarele si conturile pe spatele romanilor necajiti, personaje care transformasera legea intr-o chestiune cu caracter optional. Abia in momentul in care acest dusman este indentificat, PSD poate deveni o forta de opozitie credibila, implicit o varianta serioasa la actuala guvernare.

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...
Ultima oră
Pe aceeași temă