O valoare crescută a colesterolului relevată de o simplă serie de analize de sânge ne sperie. Valorile mari ale colesterolului pot apărea deopotrivă la persoane slabe ca și la cele supraponderale, ele fiind asociate cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare, periclitante pentru viață.
Cea mai bună metodă de combatere a colesterolului rămâne alimentația. Aleasă cu grijă, mâncarea poate fi mai bună decât orice medicament. Desigur, faptul că îți selectezi mâncarea nu exclude consultarea medicului curant.
Cereale integrale. Colesterolul este o grăsime ce se găsește în aproape toate alimentele de origine animală, însă niciodată în cele de natură vegetală. Un mic dejun bogat în cereale integrale, cu un conținut mare de vitamina B, minerale și fibre, reprezintă cea mai bună alegere a zilei.
Fără grăsimi saturate. Citiți întotdeauna cu atenție etichetele produselor pe care intenționați să le cumpărați și evitați-le pe cele care conțin grăsimi saturate. Cuvântul “hidrogenat“ de pe etichetă trebuie să vă atragă atenția.
Vitamina C. Fructele și în general toate verdețurile conțin antioxidanți care contribuie la scăderea colesterolului. Cei mai mari dușmani ai colesterolului rămân fructele și legumele bogate în vitamina C, precum portocale, grepfruit, lămâi, fructe de pădure, mango, toate tipurile de varză, ardeiul, și cele bogate în beta-caroten precum caisele, piersicile galbene, mango, dovleacul, cartofii dulci, morcovii și toate vegetalele de culoare verde închis.
Usturoiul. Condimentarea mâncărurilor cu usturoi și ceapă reprezintă o bună apărare a organismului împotriva colesterolului.
Lactatele degresate. Lapte, iaurt, smântână, brânză, reprezintă o sursă de calciu necesară organismului, cu condiția să le alegem pe cele degresate.
Măslinele. Acestea, dar și uleiul de măsline, sunt bogate în vitamina E și acizi grași mononesaturati, conduc la menținerea unui nivel acceptabil al colesterolului. Câteva măsline pe zi sau utilizarea uleiului de măsline în salate ne protejează de creșterea colesterolului.
Migdale și nuci. Acestea conțin steroli naturali ce reduc colesterolul. Se pot consuma ca atare sau în tot felul de salate.