16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDupฤƒ gratii existฤƒ viaลฃฤƒ

Dupฤƒ gratii existฤƒ viaลฃฤƒ

Conform unui studiu rata de recidivฤƒ a persoanelor încarcerate este de 53%, 45% din deลฃinuลฃi îลŸi doresc un loc de muncฤƒ în strฤƒinฤƒtate, iar 62% din foลŸtii deลฃinuลฃi nu au în prezent un loc de muncฤƒ

Experienลฃa detenลฃiei poate cutremura ลŸi cel mai puternic caracter. Nici un om nu-ลŸi poate imagina ce însemnฤƒ închisoarea decât dacฤƒ i-a simลฃit rฤƒcoarea, rigoarea, sentimentul singurฤƒtฤƒลฃii ลŸi presiunea nesiguranลฃei. Din pฤƒcate, când se întorc în societate, pentru deลฃinuลฃii eliberaลฃi, libertatea nu are o faลฃฤƒ prietenoasฤƒ, aลŸa cum ลŸi-ar dori ei, iar visele ลŸi planurile foลŸtilor deลฃinuลฃi, poate prea ambiลฃioase, sunt nฤƒruite ลŸi îi determinฤƒ sฤƒ comitฤƒ noi infracลฃiuni.

Un vis nฤƒruit

Roxana T. a trecut de 40 de ani. Are doi bฤƒieลฃi ลŸi ลŸi-ar fi dorit, ca orice om, sฤƒ aibฤƒ o familie fericitฤƒ. Destinul ei a luat o întorsฤƒturฤƒ bruscฤƒ. Într-o noapte soลฃul ei, sub influenลฃa alcoolului, a atacat-o cu un cuลฃit de bucฤƒtฤƒrie. „Am fost cฤƒsฤƒtoriลฃi ลŸase ani, timp în care am divorลฃat de douฤƒ ori. Soลฃul meu avea patima bฤƒuturii, cฤƒsnicia noastrฤƒ a avut tot timpul probleme oricât am încercat sa o fac sฤƒ meargฤƒ. Era violent, nu muncea, dar avea bani pentru bฤƒuturฤƒ. Eu ลŸi copii mei avem braลฃele ลŸi corpurile pline de urme ลŸi cicatrici lฤƒsate de acea perioadฤƒ. Într-o noapte, era beat, m-a atacat cu un cuลฃit de bucฤƒtฤƒrie. Când a îndreptat cuลฃitul asupra mea, nu ลŸtiu ce s-a întâmplat ลŸi cum l-am împuns eu cu acel cuลฃit. Nu ลŸtiu cum ne-am încฤƒierat, nu ลŸtiu cum s-a întâmplat” povesteลŸte Roxana.

Faลฃa neagrฤƒ a detenลฃiei

A chemat poliลฃia, l-a dus la spital, a dat apoi declaraลฃii, ลŸi-a vizitat în spital soลฃul ลŸi a plฤƒtit tot ce era de plฤƒtit. Chiar dacฤƒ soลฃul ei a stat doar o sฤƒptฤƒmânฤƒ în spital, instanลฃa a acuzat-o de tentativฤƒ de omor. „Am stat nouฤƒ luni în arest. Nu vroiam sฤƒ ajung în penitenciar. Am auzit tot felul de lucruri urâte despre viaลฃa din penitenciar. Am mai fฤƒcut 11 luni de detenลฃie la Cluj. Am încercat sฤƒ fiu utilฤƒ, sฤƒ ajut cu ce pot. În celulฤƒ, de multe ori eram singurฤƒ. Nu aveam un aparat de radio. Acolo stฤƒteam sฤƒ mฤƒ gândesc la viaลฃฤƒ, la familie, la cei doi copii. ลžtiam cฤƒ soลฃul meu nici nu-l accepta în casฤƒ pe cel mic, care dormea pe unde putea ลŸi rฤƒbda foame. Uneori citeam, dacฤƒ reuลŸeam sฤƒ mฤƒ opresc din plâns” povesteลŸte Roxana.

A început totul „de la zero”

Chiar dacฤƒ viaลฃa nu a fost deloc blândฤƒ cu ea, Roxana are acum un loc de muncฤƒ ลŸi propria ei locuinลฃฤƒ, pentru care plฤƒteลŸte rate. Fiul cel mic locuieลŸte cu ea, dar de cel mare nu ลŸtie nimic de câลฃiva ani. „Are 23 de ani, e muncitor, harnic ลŸi cuminte” povesteลŸte cu mândrie fosta deลฃinutฤƒ despre fiul cel mic. Nu vorbeลŸte despre trecutul ei decât cu familia ลŸi câลฃiva oameni apropiaลฃi. „Când am ieลŸit, nu m-am întors la locuinลฃa mea. Nici nu era a mea, era a soacrei mele. Am locuit la o cunoลŸtinลฃฤƒ, dar avea probleme psihice, era oligofren. Am avut ambiลฃia sฤƒ iau totul de la capฤƒt ลŸi mi-am dorit sฤƒ mฤƒ mut la Cluj. Am venit cu bฤƒiatul meu, cu trenul. Aveam un singur schimb de haine în bagaj. Am luat legฤƒtura cu Prison Fellowship. Aici în cฤƒmin am locuit trei ani” îลŸi aminteลŸte Roxana.

„Numai cine nu vrea sฤƒ munceascฤƒ, nu munceลŸte”

Ambiลฃia ei era doar de a duce o viaลฃฤƒ normalฤƒ, liniลŸtitฤƒ. A luat în mânฤƒ un ziar ลŸi a început sฤƒ-ลŸi caute un loc de muncฤƒ. „M-am eliberat în octombrie ลŸi, în ianuarie anul urmฤƒtor, eram deja angajatฤƒ la o firmฤƒ care fฤƒcea clฤƒpari. Nu reuลŸeam sฤƒ stau pe scaun nouฤƒ ore. Era o muncฤƒ uลŸoarฤƒ, doar cฤƒ eu deja am început sฤƒ am probleme de sฤƒnฤƒtate, trebuia sฤƒ gฤƒsesc altceva, o muncฤƒ ce sฤƒ-mi permitฤƒ sฤƒ mฤƒ miลŸc, fizic. M-am angajat la o firmฤƒ care fฤƒcea geamuri termopan. Am învฤƒลฃat sฤƒ fac geamuri. Pânฤƒ acum o lunฤƒ, am lucrat acolo. Din pฤƒcate firma avea probleme. Nu ne primeam salariile la timp, au tฤƒiat bonurile de masฤƒ. Nu puteam sฤƒ rฤƒmân. Acum am un acoperiลŸ asupra capului ลŸi trebuie sฤƒ-mi plฤƒtesc rata. Mi-am gฤƒsit de lucru la o fabricฤƒ de încฤƒlลฃฤƒminte. E bine, nu mฤƒ plâng. Oricum, aลŸ munci orice, nu mฤƒ feresc. Numai cine nu vrea sฤƒ munceascฤƒ, nu munceลŸte. E o chestiune de voinลฃฤƒ a omului” spune Roxana.

Rebilitare, liniลŸte ลŸi pace

Voinลฃฤƒ a avut, dar niciodatฤƒ curajul de a mฤƒrturisi experienลฃa trecutฤƒ. „Niciodatฤƒ la angajare nu mi-au cerut cazierul. Nici eu nu am vorbit niciodatฤƒ cu vreun coleg de serviciu despre trecutul meu. E greu. Mi-e teamฤƒ cฤƒ s-ar uita urât la mine sau m-ar trata ca pe un gunoi. Au trecut deja aproape ลŸase ani de la eliberare. Am fost la Tribunal pentru reabilitarea judiciarฤƒ. Am dus toate actele ลŸi recomandฤƒrile cerute de judecฤƒtor. În iune e înfฤƒลฃiลŸarea ลŸi sper sฤƒ fiu reabilitatฤƒ” spune fosta deลฃinutฤƒ, de parcฤƒ ar vrea sฤƒ ลŸteagฤƒ cu buretele orice urmฤƒ care încฤƒ îi mai provoacฤƒ dureri. Acum îลŸi doreลŸte doar liniลŸte ลŸi pace.

Studiu regional în premierฤƒ

Cazul Roxanei este însฤƒ unul fericit. Conform unui studiu realizat de Secretariatul Tehnic Permanent Nord-Vest al Administraลฃiei Naลฃionale a Penitenciarelor, rata de recidivฤƒ este de 53%, iar 62% din persoanele care au fost încarcerate nu au în prezent un loc de muncฤƒ, iar 45% din aceลŸtia îลŸi doresc un loc de muncฤƒ în strฤƒinฤƒtate. Conform studiului, jumฤƒtate din recidiviลŸtii chestionaลฃi nu au stat „afarฤƒ” mai mult de trei ani între pedepse. Speranลฃele lor din perioada detenลฃiei nu sunt conforme cu realitatea, iar mai mult de un jumฤƒtate dintre ei cred cฤƒ îลŸi vor gฤƒsi uลŸor ลŸi foarte uลŸor un loc de muncฤƒ când vor fi liberi.

Lupta cu recidiva

Studiul este o premierฤƒ naลฃionalฤƒ ลŸi a fost realizat pe un eลŸantion de 876 de subiecลฃi deลฃinuลฃi ลŸi foลŸti deลฃinuลฃi din penitenciarele din Baia Mare, Bistriลฃa, Gherla, Oradea, Satu Mare ลŸi Spitalul Penitenciar din Dej, în cadrul Programului Operaลฃional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. „Vine rolul penitenciarelor de a lupta cu recidiva, cu reintegrarea socialฤƒ, cu diminuarea riscului ca aceลŸtia sฤƒ se rântoarcฤƒ în detenลฃie” afirmฤƒ Petru Dobra, directorul Penitenciarului Gherla. Pe lângฤƒ penitenciare, comunitatea joacฤƒ un rol important. ลžtefania Isailฤƒ, coordonatoarea proiectului ลŸi, totodatฤƒ, expert pe probleme de incluziune socialฤƒ, susลฃine cฤƒ „dacฤƒ nu existฤƒ programe integrate, când se întorc în societate îi pierdem. Se reîntorc în penitenciar, iar lipsa de instruire ลŸi lipsa unui loc de muncฤƒ prezic recidiva. E un cerc vicios”, spune ลžtefania Isฤƒilฤƒ.

„Dacฤƒ nu existฤƒ programe integrate, când se întorc în societate îi pierdem. Se reântorc în penitenciar, iar lipsa de instruire ลŸi lipsa unui loc de muncฤƒ prezic recidiva. E un cerc vicios.”- ลžtefania Isailฤƒ, expert pe probleme de incluziune socialฤƒ

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ