9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialDunarea musca din uscat

Dunarea musca din uscat

Sambata si duminica, debitul Dunarii a continuat sa creasca, ajungand, la Bazias, pana la 15.800 mc/s, foarte aproape de maximul istoric de 15.900 mc/s, inregistrat in 1895. Pana ieri dimineata au fost evacuate 624 de persoane. 500 de case au fost afectate de inundatii, din care 7 distruse, iar sute de mii de hectare de teren au fost inundate in totalitate.

Caras-Severin: cele mai multe pagube

In judetul Caras-Severin, unde Dunarea a atins debitul cel mai mare, de 15.800 mc/s, localitatea Bigar era izolata, dupa caderea pe sosea a unui bloc de piatra de aproape 50 de metri cubi. Noaptea de vineri spre sambata a fost dramatica pentru locuitorii din Clisura Dunarii, dupa ce, in jurul orei 4.00, sambata dimineata, in localitatea sarba Veliko-Gradiste, aflata cu doi metri sub nivelul normal al Dunarii, s-a dat alarma. Oamenii au renuntat sa mai lupte cu apele spre dimineata, cand si-au luat animalele si au plecat, fara sa mai astepte sa fie evacuati.

Moldova, izolata de Dobrogea

Circulatia autovehiculelor de marfa dinspre judetele Moldovei catre Dobrogea a fost orientata pe ruta ocolitoare, pe la Giurgeni-Vadu Oii, dupa ce a fost interzisa traversarea acestor vehicule cu bacul de la Galati spre Tulcea, iar traversarea cu bacul de la Braila la Smardan a fost oprita. Ieri, se mai faceau traversari intre Galati si localitatea tulceana I.C. Bratianu cu bacul mic, numai pentru autoturisme. Circulatia navelor pe Dunarea maritima, intre Galati si Sulina, a fost interzisa total. De ieri a inceput ridicarea unui dig de 2 kilometri pe trei strazi din Galati, pentru a apara de revarsarea apelor cartierele de locuinte din valea orasului.

Harsova: marginea orasului nu se mai vede

Nivelul Dunarii a crescut, ieri, considerabil in doar cateva ore. Oamenii au fost anuntati ca nivelul apei va mai creste cu 50 de centimetri. Situatia este foarte grava la Vadu Oii, unde casele sunt construite sub nivelul Dunarii; totusi, sunt protejate de dig.

Tulcea: apele au cucerit satul Salceni

Satul Salceni a fost inghitit de ape. Numeroasele infiltratii produse au condus la inundarea localitatii. De sambata dupa-amiaza, cele 70 de gospodarii sunt complet inundate.
Aproape 100 de localnici au fost evacuati. Militarii impreuna cu localnicii lucreaza fara contenire pentru a astupa infiltratiile din digul de aparare. Se incearca astfel prevenirea ruperii digului, care ar afecta nu numai satul Salceni, ci si localitatile Ceatalchioi si Plaur si intreaga incinta agricola Sireasa.

Braila: viitura,
asteptata astazi

Autoritatile locale din Braila au fost atentionate ca azi viitura ar putea lovi orasul. Inca din noaptea de 15 spre 16 aprilie, zeci de localici din satul Varsatura, comuna Chiscani, judetul Braila, au inceput sa lucreaze la ridicarea pe malul stang al Dunarii a unui dig suplimentar, spre a opri furia dezlantuita a apei. Brigada10 Geniu a trimis la fata locului un detasament de soldati, care lucreaza cot la cot cu pompierii militari din cadrul Grupului „Dunarea” Braila. Malul din fata portului a fost consolidat cu 200 de saci hidrologici, care se umfla in apa. In aproprierea vadului Spitalului Municipal, o bucata din malul stang al Dunarii s-a prabusit.

Viitura de pe Dunare va fi „slabita” cu 400 milioane mc

Doua incinte din judetele Calarasi si Braila vor fi inundate dirijat in cursul zilei de azi pentru preluarea unei parti din volumul de apa din varfului viiturii care coboara pe cursul inferior al Dunarii. Membrii Comisiilor Judetene pentru Situatii de Urgenta au decis crearea unor brese in digurile incintei Calarasi-Raul, care poate prelua aproximativ 300 milioane metri cubi de apa, si Facaieni-Brailita pentru preluarea unui volum de aproximativ 100 milioane mc. Inca de ieri-seara, din zonele amintite sunt evacuate mii de animale domestice care folosesc suprafetele de pasune. Generalul Secara, seful CNSU, impreuna cu pirotehnistii au cautat in noaptea trecuta locurile cele mai joase pentru pregatirea breselor.

Cele mai citite

Scandal la BRD: Directoare anchetată pentru fraudă de 300.000€

O directoare de la o sucursală BRD din București, sectorul 5, este anchetată pentru presupuse infracțiuni de fraudă după ce ar fi sustras aproximativ...

Greenpeace a sesizat autoritățile pentru instalațiile offshore din sectorul Istria al Mării Negre

Greenpeace România anunță că a sesizat autoritățile competente pentru protecția mediului cu privire la funcționarea fără autorizație de mediu valabilă a instalațiilor offshore operate...

Ce gafă a făcut Oana Zăvoranu! Vedeta i-a vândut mașina iubitului, dar în ea se aflau 300.000 de euro

Alex Ashraf a avut parte de o surpriză neplăcută când s-a trezit fără mașina sa! Oana Zăvoranu i-a vândut Porsche-ul cu suma de 25.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă