15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDSV Galati a ramas fara "incineratorul ecologic"

DSV Galati a ramas fara „incineratorul ecologic”

In contextul actualei crize a gripei aviare, la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Galati, incineratorul nu poate fi folosit pentru simplul motiv ca functionarea sa tocmai a fost interzisa de catre Garda de Mediu Galati. Motivul este ca „incineratorul ecologic” nu are sistemul de monitorizare a emisiilor de noxe. De fapt, fosta conducere a DSV Galati a tocat peste 5 miliarde pe un banal incinerator. Un control al Curtii de Conturi s-a soldat cu un raport de control voluminos, din care rezulta ilegalitatile comise de fosta directoare, pesedista Doina Polemis.

3,5 miliarde facute scrum

DSV Galati a solicitat MAAP aprobarea studiului de fezabilitate pentru instalarea incineratorului, prin adresa 658/07.02.2001, semnata de directorul Viorel Gheorghita, demersurile fiind continuate de Doina Polemis, numita de PSD la conducerea DSV pe 27.02.2001. Ministerul Agriculturii si-a dat acordul pentru realizarea acestei investitii prin Avizul CTE-MAAP nr. 12/03.04.2002, realizarea acestuia fiind inclusa in planul de investitii pe anul 2004. Conform ofertei Caloris Grup, pretul unui asemenea incinerator este de 29.120 euro, la care se adauga 7.500 euro costul sistemului de monitorizare continua a emisiilor. In total, 36.620 de euro. Adica aproximativ 1,7 miliarde. Aceasta oferta nu a fost luata in calcul, ajungandu-se ca prin „metodele” directoarei Polemis sa fie cumparat un incinerator de la firma Nitech SRL, pentru care a fost platita din banii publici o suma de trei ori mai mare: 5,1 miliarde lei!

Falsuri in serie

Normal ar fi fost sa se mearga pe metoda licitatiei, dar directoarea Doina Polemis a mers pe cea a evaluarii de oferte. Vom intelege imediat si de ce, pentru ca raportul inspectorilor Emil Lungeanu, Aura Voicu si Mihaela Zaivi, de la Curtea de Conturi Galati, dezvaluie o serie de nereguli in legatura cu aceasta achizitie. Directoarea Polemis nu a emis un anunt public, ci a ales 9 firme carora le-a trimis cerere de oferta de pret, din 9 s-au prezentat 3, dar de fapt au ramas numai doua, pentru ca la doua dintre oferte numele si adresele administratorilor firmelor sunt identice. Apoi, a ramas doar una, dar inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat ca oferta castigatoare, a Nitech SRL Bucuresti, nu a fost inregistrata la DSVSA Galati, in procesul-verbal de evaluare a ofertelor fiind trecut un numar de inregistrare fals. Iar in legatura cu modul in care a decurs „evaluarea ofertelor” sunt sugestive declaratiile a trei dintre membrii comisiei, care spun ca nu au participat la evaluare, semnaturile lor din procesul-verbal fiind falsificate. Dr. Alexandru Zlatescu declara: „Nu am fost anuntat. Nu am participat, semnatura existenta la procesul-verbal nu este a mea”. Dr. Vasile Stefan face o precizare similara: „Nu am cunostinta de caietul de sarcini. Semnatura din procesul-verbal nu este a mea”. La fel suna si declaratia dr. Nicolae Tureac: „Semnatura de la procesul-verbal de sedinta nu-mi apartine, fiind contrafacuta!”

Perdeaua de ceata a Doinei Polemis

Conform facturii nr. 124090/10.01.2005, emise de Nitech SRL, intreaga afacere a costat DSVSA Galati 5.151.378.258 lei. Directoarea Doina Polemis a produs in acte o veritabila perdea de ceata, in care nu se mai stie ce a cumparat DSV Galati cu acesti bani. Firmele au transmis ofertele ca atare, „selectia” s-a facut cu falsurile prezentate, iar DSVSA Galati a incheiat cu Nitech SRL Bucuresti contractul 3185/06.05.2004, de achizitie a unui „Sistem de ardere si evacuare gaze rezultate din incinerare”, cu totul altceva decat titlul investitiei initiale. Capacitatea incineratorului achizitionat este de 300 kg/sarja, in conditiile in care cel de care era vorba in memoriul initial DSV era de 50 kg/sarja.

Garda de Mediu a oprit „incineratorul”

Din proiectul „incineratorului ecologic”, inaugurat de liderii PSD Galati, in 2004, cu tot fastul electoral, DSVSA Galati s-a pricopsit cu miliardele tocate pe un incinerator banal, respectiv, cuptor, burlan, ventilator, un termometru si multa „faima”. Sistemul de monitorizare a emisiei de gaze nu exista decat in facturi. O diferenta pe care Polemis o explica cum poate: „Investitia trebuia sa se deruleze in trei etape. Prima, realizarea incineratorului. A doua: achizitia si montarea unui echipament de monitorizare a temperaturii si filtrare a gazelor. A treia, achizitia unui echipament de monitorizare a emisiei de gaze. Doar primele doua etape s-au realizat, a treia urmand sa se faca in decembrie 2008. Un echipament de acest gen este foarte complex si nu exista in Romania”. Spusele directoarei sunt infirmate de oferta Caloris Grup, care a fundamentat memoriul prin care DSV Galati a cerut Ministerului Agriculturii aprobarea acestei investitii, care includea si „sistemul de monitorizare continua a emisiilor”. Acum, Viorel Gheorghita, directorul care demarase investitia in anul 2000, a revenit la conducerea DSVSA Galati si trage ponoasele: fara sa fie sensibili la explicatiile fostei directoare, inspectorii de la Garda de Mediu Galati au dispus inchiderea incineratorului, din cauza ca nu are sistemul de monitorizare a emisiilor de noxe.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Trezoreria SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Coreei de Nord

Reprezentanții Trezoreriei din SUA au informat că au fost impuse noi sancțiuni. Acestea vizează Rusia și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba despre...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...
Ultima oră
Pe aceeași temă