Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi este garantul afacerilor păgu-boase, socie-tă-ţile sale, regia Dru-muri şi Poduri SA şi societatea de proiectări Consproiect SA, fiind două „găuri negre” subvenţionate de la bugetul consiliului. După ce, anul trecut, Consproiect SA fusese executată de către Fisc, care a scos la licitaţie spaţiile unor birouri, acum CJ Galaţi a alocat 15 miliarde lei vechi pentru evitarea intrării în faliment a regiei Drumuri şi Poduri.
Consilierii judeţeni au aprobat alocarea acestei sume cu titlul de „majorare de capital”, pentru ca astfel regia să aibă cu ce să plătească furnizorii şi salariile restante. Tabăra opoziţiei a acuzat că infuzia de capital are conotaţii politice, fiind menită să menţină pe linia de plutire o societate aflată de mulţi ani în zona de influenţă a PSD şi condusă catastrofal de directori puşi de acest partid. „Din analiza pe care am făcut-o, constatăm că această societate are pierderi de aproximativ 900.000 de euro. Din punctul de vedere al managementului de la această societate, este un management catastrofal, având în vedere că acolo este o continuitate atât a directorului general, cât şi a PSD, care duce mai departe şi preşedinţia CJ. Cu aceşti bani se doreşte să se achite pe de o parte salariile, pe de altă parte dato-riile. Aceşti bani, 15 miliarde lei vechi, sunt bani publici pe care noi îi băgăm într-o gaură nea-gră”, a spus consilierul PDL Ion Ştefan.
„În mare măsură, îm-părtăşim şi eu, şi colegii mei opi-niile dumneavoastră”, a spus preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa (PSD), care a ţinut să mai precizeze că nici un leu din banii alocaţi acum nu va fi utilizat pentru plata salariilor. Democrat-liberalii au solicitat ca directorul regiei, Luciano Tudor, vicepreşedinte al PSD Galaţi, să prezinte un raport de administrare, dar şi un plan de măsuri pentru rentabilizarea societăţii. În legătură cu această solicitare, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, nu a avut nici un răspuns, dar a precizat că „auditul este pe capul lor” şi a admis că, dacă situaţia economică a societăţii va fi în continuare deficitară, aceasta va fi desfiinţată. CJ Galaţi este la a doua infuzie de capital efectuată în acest an la Drumuri şi Poduri SA, după ce în luna februarie a mai fost efectuată o majorare de capital de 9 miliarde lei vechi. În pofida acestor fonduri alocate, în total de 24 miliarde lei vechi, societatea nu are nici bani de salarii.
Management controversat
Controverse pe tema managementului acestei regii a consiliului judeţului au mai avut loc în februarie, când, pe fondul crizei provocate de blocarea între zăpezi a zeci de localităţi gălăţene, conducerea CJ a descoperit că sistematic, conducerea Drumuri şi Poduri a înaintat la plată deconturi umflate pentru prestaţii fictive. Spre exemplu, a cerut 110 milioane de lei vechi pentru deszăpezirea efectuată cu un autocamion cu lamă, utilaj fictiv din moment ce nu apare în raportările ISU. Tot atunci a ieşit la iveală şi faptul că regia condusă de Luciano Tudor achiziţionează nisipul antiderapant de la Dicaro Construct SRL Tecuci, firma naşilor săi, Rodica şi Dan Cristian Sava. „Firma Dicaro Construct, prin administratorii săi, lucrează cu Drumuri şi Poduri S.A. din 1998. Preţul dat de această societate pentru nisipul derapant este cel mai mic din acest an. Alt atu este că plata se face între 90 şi 120 de zile”, a explicat atunci Tudor.
Director vizat de o anchetă a ANAF
Directorul Drumuri şi Poduri S.A., Luciano Tudor, este implicat, în calitate de fost administrator al fabricii de mobilă Mobimod SA Tecuci, într-un caz de evaziune fiscală în valoare de 20 milioane euro, anchetat de ANAF. În acel dosar este vorba de returnări ilegale de TVA, pentru tranzacţii fictive.