21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDrumul spre Europa trece prin carciumi

Drumul spre Europa trece prin carciumi

Absente in masa la vot, prezenta numeroasa la bodega. Prin sudul tarii, toate drumurile  au dus ieri in lumea lui Bachus. La indemnul preotului, doar cei mai in varsta, uneori spirjiniti in toiaj, si-au facut carare spre sectiile de votare.

Ceata in Baragan. Carute pe ulite si multa mahmureala prin carciumi. Ora 10.00 dimineata, in Greaca (Giurgiu), o localitate in apropiere de Dunare. O bodega plina-ochi de cetateni turmentati.  Lipita de sectia de votare. Concetatenii nostri, cu pleoapele cazute se uita la noi: "Ati votat?", incerc sa intru in vorba cu ei. Unul se gandeste, dar mintea se incetoseaza si nu prea poate sa articuleze doua cuvinte: "Ba, eu votez… cand vreau eu". Ceilalti nu prea se vad intre ei din cauza fumului gros. Vine spre noi un domn mai prezentabil, la costum, dar fara dinti. "Ce vreti, bai? Ce cautati aici? De ce fotografiati?", am fost bruscati de cel care s-a prezentat a fi proprietarul barului, Constantin Angelescu. Vine politia, vine primarul. Dupa mai multe telefoane, se trezesc autoritatile din amorteala. seful de post isi da seama deodata ca patronul carciumii a incalcat legea. Este ilegala distribuirea de bauturi alcoolice in preajma sectiilor de votare. Dar este ilegala si eliberarea de catre primarie a unei autorizatii  pentru functionarea unui bar in preajma scolilor. In rest, in sectia de votare, pentru europarlamentare,  bate vantul. Cate un alegator, agale, sprijinindu-se intr-un ciomag. Prezenta mare… a reprezentantilor partidelor si a observatorilor. Se plateste bine: 1 milion de lei, bani de la Ministerul de Interne si Reforma Administratiei.
La Oltenita, orasul lui Ion Iliescu, peisajul este mai animat. Traversam Bulevardul 22 Decembrie. O strada care a devenit bulevard, dar a primit si  nume nou, de sarbatoare, pe vremurile bune ale PSD. In centru, sectia 44 de votare. La primarie. Intr-un loc, bine asezat, la vedere, pe masa reprezentantilor circumscriptiei, sta strada Alexandru Iliescu. Cei care locuiesc pe aceasta strada se gasesc foarte usor. "Eeeee, e tatal lui Iliescu. Dar nu a stat in zona aia, a stat in tiganie, langa gara, ne spune un membru al sectiei de votare.
La Cheselet (Calarasi) preotul indeamna in biserica cateva babe sa se duca la vot. "Acum, la vot! Legea, statul tot de Dumnezeu sunt lasate. Avem datorie civica", s-a adresat fata bisericeasca dupa binecuvantarea data enoriasilor. La Curcani, doua sectii intr-una singura. Intr-o incapere, si europarlamentarele, si referendumul. Membrii celor doua circumscriptii stau spate in spate. O femeie mai in varsta striga in gura mare ca il voteaza pe Basescu. "Doar pe el il stiu", si este indemnata apoi sa treaca si pe la referendum. "Alt vot? Pai de ce?", intreaba nedumerita femeia. "E referendumul lui Basescu. Spune da sau nu", a intervenit um membru al sectiei pentru a o ajuta pe batrana. In schimb, la Frumuseni un mosneag de vreo 80 de ani ne-a spus ca nu a venit la vot, ci a venit deoarece a auzit ca se dau bani. De altfel, lucrurile au fost in "regula": absenteismul generalizat a fost pe placul autoritatilor, care nu au avut bataie de cap cu neregulile constatate in ultimii ani la alegeri. Europa? Nu am auzit pronuntandu-se acest cuvant, desi alegerile sunt pentru Parlamentul European.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă