4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Drumul painii", o expozitie in culorile traditiei

„Drumul painii”, o expozitie in culorile traditiei

» Fotografii si marturii documentare realizate pe teren fac deliciul prezentarii.
»  Satele dobrogene care pastreaza traditia reprezinta punctul de plecare al cercetarii.

Primele dovezi de pe teritoriul tarii noastre in ceea ce priveste cultivarea graului, obiecte din patrimoniul muzeal alaturi de marturii documentare, o munca de teren realizata in opt ani prin satele dobrogene unde se pastreaza cu adevarat traditia – acestea sunt coordonatele expozitiei temporare "Drumul painii" organizata de Muzeul de Arta Populara din Constanta. In cele doua sali special amenajate la parterul institutiei sunt prezentate, pe etape, obiceiurile legate de cultura graului, painii si sarbatorilor aferente ritualului. "Expozitia este insotita de materiale culese din sate precum Oltina, Ostrov, Dunareni, Cochirleni, Capidava si alte sate din Dobrogea in care traditia aratului, semanatului, seceratului, vanturatului si macinatul boabelor de grau se pastreaza la sarbatorile care sunt asociate acestei manifestari", a declarat Cerasela Dobrinescu, muzeograf. Pentru a ilustra cele mai vechi dovezi arheologice care atesta cultivarea graului pe teritoriul tarii, in expunere s-au folosit si obiecte imprumutate de la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta precum frecatori de piatra din epoca neolitica, boabe de grau carbonizate, rasnita din epoca romana, vase ceramice neolitice si medievale, fie de plug getic si alte obiecte cu incarcatura istorica.

In cea de-a doua sala dedicata expozitiei sunt prezentate motivele spicului de grau in arta populara romaneasca si importanta graului si painii in viata spirituala a taranului roman, in cadrul celor trei rituri de trecere, ilustrand totodata obiceiurile si credintele populare ce s-au petrecut in timp.
"Expozitia este completata de fotografii care ilustreaza aceste traditii, dar si de costume specifice. O vitrina este dedicata obiceiului conform caruia primele spice din an sunt puse in casa la icoana.  Tot aici avem expus si costumul folosit de Dragaica, o sarbatoare care vizeaza prosperitatea si protectia culturilor", sustine Cerasela Dobrinescu. Expozitia este deschisa pana la jumatatea lunii august, cand va fi inlocuita de o alta tematica, "Mestesuguri artistice. Traditional si Modern".
»  Salile muzeului ilustreaza, pe etape, obiceiurile legate de cultura graului, painii si sarbatorilor aferente ritualului.

» Expozitia cuprinde obiecte din patrimoniul muzeal, dar si cateva imprumutate de la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie.

Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă