25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Drepturile TV ale Gloriei Bistriţa au ajuns la Mircea Sandu". Sunt suspectaţi...

„Drepturile TV ale Gloriei Bistriţa au ajuns la Mircea Sandu”. Sunt suspectaţi şi MAGISTRAŢI!

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a trimis banii din drepturile tv care se cuveneau echipei Gloria Bistriţa pentru anul 2010 în conturile soţiei lui Mircea Sandru, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), arată procurorii Parchetului General, în rechizitoriul prin care acesta din urmă a fost trimis în judecată, alături de Dumitru Dragomir, pentru dezafilierea clubului Universitatea Craiova. Aceste acuzaţii vor fi cercetate într-un dosar separat.

Circulaţia banilor încasaţi din drepturile de transmisie a meciurilor de fotbal, plângerile penale împotriva abuzurilor unor magistraţi sau instituţii bancare vor fi cercetate într-un nou dosar, separat din cel al dezafilierii Clubului U Craiova, în care au fost trimişi în judecată Mircea Sandu, preşedintele FRF, şi Dumitru Dragomir, preşedintele LPF.

În rechizitoriu se precizează că se vor verifica şi plângerile cu privire la magistraţii Rodica Voicu, Maria Luiza Păun, Emanuel Albu, Claudia Mihaela Bârgan, Decebal Vlad, acuzaţi de Adrian Mititelu, patronul „U Craiova”, care susţine că, în ciuda probelor,  magistraţii ar fi dat câştig de cauză Federaţiei de Fotbal, prejudiciind clubul craiovean cu 50 de milioane de euro.

De asemenea, în acest nou dosar sunt anchetaţi preliminar reprezentanţii unor unităţi bancare, ai unor cluburi de fotbal precum şi angajaţi de la Federaţia de Fotbal şi de la Liga Profesionistă de Fotbal. Ei sunt cercetaţi fie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz, fie pentru fals.

Cum circulau banii încasaţi din drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal

„Liga Profesionistă de Fotbal, în anul 2010, a trimis drepturile băneşti TV ale clubului Gloria Bistriţa persoanei fizice Sandu Elisabeta, soţia învinuitului Mircea Sandu, deci nu clubului sportiv”, se arată în documentul anchetatorilor.

Suma vehiculată în acest caz este de 400.000 de euro. Preşedintele clubului bistriţean, Jean Pădureanu, a explicat că transferul s-a făcut către nevasta preşedintelui FRF în contul unui împrumut mai vechi. „Banii au fost înregistraţi legal în contabilitatea clubului. Am făcut acest împrumut ştiind că în scurt timp urmau să ne vină banii din drepturile TV. Acum nu-mi mai amintesc cu exactitate dacă LPF i-a virat în contul nostru şi noi am stins datoria sau dacă Liga i-a virat direct în contul sotţei şefului FRF”, a declarat Jean Padureanu, pentru gsp.ro

Procurorii susţin că LPF a practicat acest sistem, de a acorda drepturile tv în contul altor persoane fizice sau juridice decât cluburile de fotbal şi în alţi ani. „Sub acest aspect este de precizat că Liga Profesionistă de Fotbal şi în anii anteriori a dat drepturile cuvenite din TV tot la altă societate, alta decît clubul sportiv, stare de fapt cunoscută îndeaproape şi acceptată ca atare de către ligă. (…) Liga Profesionistă de Fotbal a trimis drepturile TV cuvenite unor cluburi sportive, în anii 2010-2011, anume Oţelul Galaţi, Steaua Bucureşti, CFR Cluj şi Unirea Urziceni, la alte persoane juridice, altele decât cluburile sportive afiliate, singurele îndrituite a primi aceste drepturi, aşa cum susţin învâniutul Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir”, arată anchetatorii.

 Vezi ataşat rechizitoriul în cazul dezafilierii clubului Universitatăţii Craiova

 

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, şi Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul dezafilierii Clubului de fotbal Universitatea Craiova.

 Procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunurilor celor doi învinuiţi până la limita sumei de 53 de milioane de euro, din care circa 3 milioane prejudiciu adus finanţelor publice.

Cei doi şefi ai fotbalului românesc sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosirea influenţei ori a autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial în scopul obţinerii pentru sine, ori pentru altul, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi de săvârşirea infracţiunii de sustragere de sub sechestru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă