In laboratoarele genetice din SUA si Europa, celulele embrionare sunt la mare cautare. Capabile sa se multiplice in timp foarte scurt si in aproape orice tip de tesut uman, aceste celule primare ar putea deveni o „materie prima” de cea mai buna calitate pentru bancile de organe. Cercetatorii sustin ca aceste celule ar putea oferi solutii revolutionare si in tratarea unor boli precum diabetul sau Parkinsonul.
Asta daca programele de cercetare in acest domeniu primesc unda verde si finantare. Problema etica este insa foarte controversata: dupa prelevarea celulelor, embrionii sunt distrusi. Clinicile de fertilizare din SUA au insa un excedent de embrioni de circa 90%, inghetati pentru o perioada, dupa care sunt considerati „reziduuri medicale”.
Vieti, nu piese de schimb
Pentru prima data de cand este presedinte, George W. Bush a facut uz de dreptul sau de veto pentru a bloca un proiect de lege adoptat de Senatul american. Daca legea ar fi fost promulgata, centrele de cercetare ar fi utilizat embrionii in excedent din clinicile de fertilizare. „Trebuie sa retinem ca celulele embrionare provin din embrioni umani care sunt distrusi. Fiecare dintre acesti embrioni este o viata umana, cu demnitatea si valoarea sa inerenta”, a spus presedintele american. La prezentarea deciziei sale, Bush s-a inconjurat de copii proveniti din embrioni „adoptati” din clinicile de fertilizare. „Fiecare dintre acesti copii si-a inceput viata ca embrion inghetat, creat pentru fertilizarea in vitro, dar ramas nefolosit dupa terminarea tratamentelor de fertilitate. Acesti baieti si fete nu sunt piese de schimb”, a spus Bush.
Schwarzenegger contraataca
La o zi dupa decizia presedintelui Bush, guvernatorul Californiei, fostul actor Arnold Schwarzenegger a dispus ca statul sau sa acorde o finantare de 150 de milioane de dolari pentru cercetarea cu celule embrionare. Schwarzenegger candideaza pentru un nou mandat, programul de cercetare fiind sustinut de majoritatea electoratului sau. In California a fost infiintat inca din 2004 Institutul pentru Medicina Regenerativa, care a vandut actiuni in valoare de 350 de milioane de dolari pe an. Institutul este intr-o serie de procese ce i-au blocat finantarile de la stat, ajutorul din partea guvernatorului fiind primit ca o mana cereasca de directorul Zach Hall.
Finlanda contra Germania
Printre initiativele presedintiei finlandeze a Uniunii Europene se numara si pachetul financiar privind cercetarea, inclusiv cea cu celule embrionare.
Opt tari se opun insa finantarii acestui program din bugetul comunitar: Germania, Polonia, Austria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Luxemburg si Malta. Ele insista ca bugetul UE sa nu fie folosit in activitati interzise in unele tari membre, in ciuda argumentului ca aceste celule ar putea fi cruciale in combaterea unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.
Ministrul german al Cercetarii, Annette Schawan, a trimis o scrisoare presedintiei finlandeze in care arata ca „programul UE pentru cercetare nu ar trebui folosit pentru a da stimulente financiare uciderii embrionilor”. In schimb, un diplomat finlandez citat de EU Observer considera ca „nu putem evita unele tehnologii de ultima ora daca vrem sa tinem pasul cu ultimele dezvoltari in stiinta si cercetare”.