9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialDrapelul velierului "Mircea", decorat

Drapelul velierului „Mircea”, decorat

» Nava scoala a implinit 70 de ani in serviciul marinei militare.

Nava-scoala "Mircea" a acostat, ieri, in Portul Militar Constanta, dupa un mars de 1.200 de mile marine, cu escale in opt porturi de la Marea Egee, Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. Sute de constanteni au asistat la eveniment, care a coincis cu implinirea a 70 de ani de cand velierul a intrat in inzestrarea marinei. Nava a ridicat ancora pe 12 aprilie din Portul Constanta, pentru efectuarea celui de-al 36-lea mars international si celei de-a treia traversade a Oceanului Atlantic, ocazie cu care velierul a participat la competitia nautica "Tall Ships Atlantic Challenge 2009", unde s-a clasat pe locul doi la clasa A si pe locul patru in clasamentul general. De la festivitati nu a lipsit presedintele Traian Basescu, care a decorat drapelul velierului cu ordinul "Virtutea Militara" in grad de cavaler. La bordul navei s-au aflat pe toata durata marsului 65 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si 38 de levi ai scolii Militare de Maistri "Amiral Ion Murgescu". Pe langa distinctiile obtinute in cadrul competitiei nautice, velierul romanesc a salvat o alta nava cu panze care participa la traversada Atlanticului si care a ramas fara combustibil.

"Cel mai greu voiaj" – cadetul Basescu
seful statului si-a amintit de primul sau voiaj in calitate de cadet la bordul navei-scoala. "Este cel mai greu voiaj. Niciodata nu se compara vreo intamplare din viata unui navigator cu zilele, noptile si saptamanile petrecute la bordul lui Mircea", a precizat seful statului. Traian Basescu a mai precizat ca este pentru prima data cand velierul primeste o astfel de distinctie, dupa 70 de ani se serviciu, si ca nu-si explica de ce acest lucru nu
s-a intamplat mai devreme. seful statului a efectuat o scurta vizita la bordul velierului, dupa care a plecat spre baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu. "Ati efectuat un mars de peste o suta de zile si ceea ce eu stiu din ce am trait la bordul navei Mircea este ca v-ati intors cu altfel de oameni din acest voiaj. Cu certitudine, nava-scoala Mircea este cea mai inalta scoala de calit caractere. Plecati in voiaj cu niste civili si va intoarceti cu barbati ai marii. A fost un voiaj care a pus pecetea pe carierele a peste 1.000 de viitori marinari", a spus presedintele.

ANIVERSARE
» Nascut in 1939
La data de 17 mai 1939 a sosit in tara si a intrat in serviciul Marinei Militare nava-scoala "Mircea", velier de tip barc triarborat, construit in anii 1938-1939 la santierul Naval "Blohm und Voss" din Hamburg, Germania. Dupa reparatiile capitale si modernizarile facute in anul 1966 – la acelasi santier naval unde a fost construita – si intre anii 1994-2002, la santierul Naval Braila, a devenit nava cea mai moderna dintre "surorile" ei ("Eagle" – SUA, "Gorch Fock" – Germania, "Tovarisci" – Ucraina si "Sagres (III)" – Portugalia).

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă