21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDrama copiilor din satele româneşti: 1 din 10 copii merge la culcare...

Drama copiilor din satele româneşti: 1 din 10 copii merge la culcare flămând

Familiile care trăiesc în satele din România au dificultăţi majore în acoperirea unor nevoi de bază ale copiiilor legate de sănătate, educaţie şi protecţie, arată un studiu recent.

Astfel, unul din zece copii de la sat declară că frecvent (2%) sau uneori (11%) nu a avut hrană suficientă şi s-a culcat flămând, un sfert dintre ei afirmă că sunt obosiţi din cauza faptului că au trebuit să muncească în gospodărie înainte sau după terminarea programului de şcoală, iar 12% spun că au lipsit de la şcoală pentru că au trebuit să lucreze.

În aceste condiţii, riscurile pentru sănătatea copiilor sunt mari, dar părinţii merg foarte rar cu cei mici la medic pentru analize medicale cu rol de prevenţie. În plus, atunci când se îmbolnăvesc, două treimi dintre copii sunt trataţi acasă de către părinţi, fără a consulta medicul. De altfel, într-un sfert din comunele din studiu medicul de familie este disponibil doar 2-4 zile pe săptămână, iar în 10% din cazuri mai rar.

În privinţa accesului la educaţie timpurie şi educaţie şcolară, locuirea în mediul rural induce dezavantaje clare de acces faţă de locuirea în oraşe. În plus faţă de absenţa accesului la creşe în mediul rural, au fost observate dificultăţi în accesul la şcoală şi grădiniţă, reflectate în durata mare a deplasării la unităţile de învăţământ. Astfel, aproape un sfert dintre copii (23%) petrec în drumul dintre casă şi şcoală o oră sau mai mult. De altfel, distanţa mare între locuinţă şi unitatea de învăţământ este motivul invocat de 5% dintre respondenţii adulţi ai căror copii nu au frecventat niciodată grădiniţa.

„Problemele cu care se confruntă azi copiii de la sat lasă urme adânci care vor fi dificil de tratat mai târziu”, declară Daniela Buzducea, reprezentant al World Vision România.

Studiul a fost realizat de organizaţia World Vision Romania, în 1460 de gospodării din 8 judeţe şi este reprezentativ la nivel naţional pentru familiile cu copii din mediul rural.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă