23.5 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeSpecialDragnea, (un premier) fără certificat ORNISS? Și când ar putea fi reabilitat...

Dragnea, (un premier) fără certificat ORNISS? Și când ar putea fi reabilitat | OPINIE

Liviu Dragnea știe că se află în perioada de executare a pedepsei. Că cei doi ani cu suspendare primiți în aprilie vor trece greu și că în acest răstimp nu va putea face parte din guvern fără să forțeze nota.

Nu e clar nici dacă ar putea primi certificat ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat) fără de care nu ar putea citi toate informațiile pe care serviciile secrete i le trimit zilnic unui premier și fără de care n-ar  avea acces nici la documentele clasificate ale Alianței Nord Atlantice. Dosarul penal aflat pe rol la Înalta Curte îl face cu atât mai vulnerabil.

Potrivit procedurilor ORNISS, cineva care “are antecedente penale sau a fost sancționat contravențional pentru fapte care indică tendințe infracționale” este considerat “incompatibil” pentru avea acces la informații secret de stat.

Liviu Dragnea înțelege că s-ar pune într-o postură ingrată din multe puncte de vedere, dacă ar obține fotoliul de premier cu forța, inclusiv atunci când ar trebui să discute cu oficialii occidentali. Doar succesul peste așteptări de la scrutinul din 11 decembrie l-ar putea face să-și piardă capul. Dragnea este artizanul scorului mare obținut de PSD și din această perspectivă, ar merita ca trofeu funcția de prim-ministru, numai că acest trofeu este condiționat de situația juridică în care se află și de opozița fermă a președintelui Klaus Iohannis.

În campania electorală, liderul PSD a pozat în politicianul pacifist, a abandonat agresiunea tradițională a social-democraților, i-a ținut în frâu pe baronii locali, încercând să demonstreze că partidul a evoluat și a dat asigurări că nu va modifica în parlament legea care îi interzice unui condamnat penal să facă parte din guvern.

Nu a spus niciodată că vrea să fie premier și probabil că această dorință s-a accentuat după socotelile făcute în partid care arată că PSD ar putea trece de 50% după redistribuire. Situația evoluează spre un conflict pe care îl poate rezolva doar Curtea Constituțională, dar chiar dacă judecătorii constituționali vor nuanța legea care-l împiedică să fie premier, cazierul lui nu poate fi șters peste noapte  (ar fi nevoie de minim trei ani). Liviu Dragnea nu poate fi reabilitat câtă vreme se află în perioada de executare a pedepsei: cei doi ani cu suspendare primiți pentru fraudarea referendumului din 2012.

În plus, Klaus Iohannis a ținut să bată cu pumnul în masă și să reia răspicat avertismentul său anterior că, indiferent de lege, nu va numi un premier cu probeleme penale.

Poate că ar fi fost mai înțelept dacă Iohannis ar fi avut înainte de declarația publică o întrevedere cu Dragnea, în care să rezolve această problemă, fără să-i stârnească orgoliul liderului PSD și să riște o criză constituțională care să blocheze țara.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Ana Bogdan, în finala turneului WTA 125 de la Parma

Ana Bogdan a obținut calificarea în finala turneului WTA 125 de la Parma, Italia, dotat cu premii totale de 100.000 de euro. Această performanță...

Cine este Dumitru Buzatu, baronul de Vaslui, bugetar o viață întreagă, cu 14 case și terenuri

În anul 2022, Buzatu a avut un salariu de la Consiliul Județean în valoare de 164.268 de lei. La acest venit s-a adăugat...

ANSVSA anunță intensificarea controalelor pentru prăjituri cu droguri

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional ample controale la procesatori, comercianţi şi importatori pentru depistarea utilizării...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies