Politicienii le-au oferit studenților aceleași discursuri mobilizatoare neacoperite de măsuri concrete. Liviu Dragnea a fost primit la o universitate cu o conducere controversată.
Începerea anului universitar i-a împrăștiat pe politicieni la universitățile din toată țara, unde au ținut discursuri și au făcut declarații cu substrat politic. Dincolo de această pojghiță rămân aceleași adevăruri din Educație: doar 1 din 2 tineri are posibilitatea de a-și continua studiile după vârsta de 18 ani, cei mai puțini absolvenți de facultate din UE, 1 din 4 tineri de până în 25 de ani este șomer.
Dragnea aniversează în familie
Omul care conduce din umbră Guvernul, Liviu Dragnea, s-a întors în Teleormanul natal. Președintele PSD a participat la deschiderea anului universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie din cadrul Universităţii „Valahia“ din Târgovişte -Alexandria.
Dragnea s-a folosit de prilej pentru a amesteca ironia cu politica: „Noi nu începeam la 1 octombrie, ci pe 15 septembrie. În primele zile, noi nu ne strângeam așa, ca voi. Unii mergeam în Deltă, la pescuit. Nu vă sugerez, pentru că se pare că a devenit ceva periculos în România. Alții mergeau la mare“.
După referirile la scandalul insulei Belina, Dragnea a atacat chestiunea manualelor unice, care erau excelente pe vremea lui, el fiind un exemplu viu în acest sens. Politicanul a cerut – probabil, prima oară într-un discurs public – reformă în Educație. „Se tot pune întrebarea dacă e mai bine să se revină la manualul unic sau să rămânem la manuale alternative. Sincer, poate atunci când am învăţat noi, când am fost noi în facultate, poate eram mai proşti. Noi aveam un singur manual şi se pare că am ieşit ingineri, profesori, oameni care au învăţat. Nu ştiu cât interes privat este în a fi mai multe manuale. Poate vă aplecaţi mai mult asupra a ceea ce înseamnă programa şcolară. Nu cumva este prea mare încărcătura, ca număr de ore. S-a tot vorbit de reformă. Nu se aude foarte mult despre îmbunătăţirea calităţii actului educaţional“.
Politicul, amestecat în facultăți
Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie, care a sărbătorit un deceniu de la înființare, pregătește studenți pentru economia comerțului, turismului și serviciilor, administrație publică, agricultură. Conducerea facultății este asigurată de două persoane controversate. Decan este conferențiarul universitar doctor Ioana Panagoreț. Aceasta ocupă și funcția de consilier PSD în cadrul Consiliul Județean, potrivit cjteleorman.ro. O imixtiune a politicului în sistemul educațional care a devenit normă în guvernarea social-democrată.
Director al Departamentului de Științe și Inginerie este conferențiarul universitar doctor Laurențiu Baranga. Potrivit CV-ului, Baranga a fost consilier și apoi director adjunct în cadrul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. Baranga s-a născut în 1967, dar a terminat liceul abia în 1999 (la 32 de ani). Este absolvent al Universității Ecologice (2007, la 40 de ani) și are studii post-doctorale la Academia de Poliție.
România educată a lui Iohannis a rămas corijentă
Președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs la Universitatea „Ovidius“, Universitatea Maritimă și Academia Navală „Mircea cel Bătrân“. El a vorbit despre declinul de credibilitate în care au intrat universitățile în ultimii ani. „Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale. Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităților pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat la inițiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituție“. Declarațiile vin în contextul în care o ordonanță a Guvernului prevede prelungirea perioadei pentru evaluarea și acreditarea școlilor doctorale până la 1 octombrie 2019. Lipsa de integritate academică a infestat Guvernul. Olguța Vasilescu este acuzată de plagiat. Ancheta ce-l privește pe premierul Mihai Tudose, care a recunoscut el însuși că a plagiat, este blocată de Academia Națională de Informații și Ministerul Educației, după cum a dezvăluit RL.
Educația, mărul discordiei
Președintele a lansat în februarie 2016 proiectul „România educată“. La un an distanță, „România liberă“ a cerut Președinției să precizeze care este stadiul acestui proiect. Am aflat că dezbaterea publică a constat în „consultarea online, disponibilă în perioada iunie-octombrie 2016. Peste 7.000 de utilizatori și-au exprimat opinia cu privire la schimbările pe care și le doresc în Educație și toate aceste opțiuni vor fi luate în considerare“.
Deși dezbaterea s-a terminat, Președinția nu a anunțat nicio concluzie. Strategia va fi prezentată în 2018, an pentru care Guvernul, prin vocea ministrului Educației, Liviu Pop, a anunțat o nouă Lege a Educației. Fapt ce arată că Președinția și Executivul nu colaborează pe o temă de interes național – Educația.