20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDragnea in turneu la inundatii. Urmeaza Ponta

Dragnea in turneu la inundatii. Urmeaza Ponta

Specialiştii Apelor Române vor decide dacă şi unde poate fi spart digul în zona localităţilor afectate de inundaţiile din ultimele zile, din Teleorman, pentru ca apele să se retragă, având în vedere că miercuri şi joi sunt prognozate noi ploi, a declarat, luni, Liviu Dragnea, aflat în judeţ. Premierul Victor Ponta a anunţat că, marţi, se va afla şi el în judeţul Teleorman.

Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat, luni, localităţile afectat de inundaţii din judeţul Teleorman, spunând că se analizează ce măsuri trebuie luate pentru evacuarea apelor revărsate, o variantă fiind spargerea unor diguri.

După ce a vizitat localităţile inundate, Dragnea le-a declarat jurnaliştilor că tuturor persoanelor care au avut apa în case li s-a asigurat cazare, iar cei care nu au dorit să meargă în spaţiile care au fost puse la dispoziţie s-au cazat la rude sau la prieteni.

În timp ce vicepremierul făcea această declaraţie, un localnic i-a spus că este nemulţumit de ceea ce a făcut primăriţa din localitate. „Dacă o cerţi pe primăriţă, crezi că iese apa din curte? Las-o naibii, că o cerţi după aia”, a replicat Liviu Dragnea. El şi-a reluat apoi declaraţia, spunând că în zonă nu a fost făcut niciun dig, ci s-a realizat o supraînălţare, în anii '40-'50.

Vicepremierul a susţinut că în zona respectivă va fi construit ”un dig care să reziste”, dar care „nu va putea fi construit in 24 de ore”. El a mai spus că sunt monitorizate toate digurile aflate în aval, din zonele de pericol, şi că sunt mobilizate toate forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Dragnea a adăugat că apele au început să scadă şi că sunt analizate soluţiile pentru evacuarea apelor revărsate, o variantă fiind spargerea unor diguri, însă decizia o vor lua specialiştii de la Apele Române. „Suntem atenţi ce se va întâmpla miercuri sau joi, când este prognozat că se vor întoarce iarăşi ploile”, a mai spus vicepremierul.

Ponta anunţă că, marţi, se va afla şi el în judeţul Teleorman

Premierul Victor Ponta a anunţat că, marţi, se va afla şi el în judeţul Teleorman, pentru a stabili modul în care Guvernul poate interveni în zonele afectate de inundaţii.

"În Teleorman, unde a fost cel mai rău, este vicepremierul Dragnea, o să merg şi eu mâine acolo, pentru că rolul meu trebuie să fie doar atunci când este nevoie de alte instituţii decât cele ale dumneavoastră. În rest, sunt procedurile standard, eu nu vin să vă încurc, vin să vă mulţumesc doar, la final, dar acolo e nevoie de intervenţia de la Apele Române şi de sprijin financiar, pentru că este vorba de nişte diguri care înţeleg că au cedat. O să merg acolo să asigurăm toate resursele necesare şi intervenim imediat ce condiţiile meteorologice ne permit", a spus Ponta, prezent la centrul de comandă de la Ministerul de Interne.

El a mulţumit membrilor echipei de comandă de la Ministerul de Interne şi persoanelor care au acţionat pe teren în aceste zile în zonele inundate şi a arătat că îşi doreşte ca sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă creat de Guvern să funcţioneze automat în astfel de cazuri, fără să fie nevoie de premier sau vicepremier. El a apreciat totodată că intervenţia din aceste zile s-a dovedit eficientă, deoarece au fost salvate alte vieţi omeneşti şi bunuri.

"După ce trecem iarăşi peste hopul ăsta, dacă e ceva ce nu a funcţionat, o să vă rog pe toţi cei implicaţi să îmi spuneţi, dacă este cazul să sancţionăm pe cineva, dacă este cazul să adaugăm ceva la sistemul nostru de lucru. Eu cred că suntem în direcţia bună şi foarte bună pentru a avea un sistem al statului care să intervină în situaţii de acest gen care vor exista tot timpul", le-a mai spus Ponta membrilor comandamentului.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, un număr de 30 de persoane sunt în continuare izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni care locuiesc acum la rude.

Bilanţul inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că 131 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Apele au intrat, de asemenea, în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podeţe.

Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fâneţe şi păşuni şi 224 hectare de pădure.

În ultimele zile, pompierii au evacuat peste 700 de animale.Ofiţeri şi subofiţeri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Teleorman acţionează în zonele afectate cu autocamioane, bărci pneumatice cu motor şi autospeciale în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/0335cbd804eb47c775cbe0d3399c915c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă