16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDragnea, cu barca pe uliţă. Imaginea eşecului în a ne alege conducătorii

Dragnea, cu barca pe uliţă. Imaginea eşecului în a ne alege conducătorii

Nu-i puţin lucru să-l vezi pe Liviu Dragnea mergând cu barca pe uliţele unui sat, din judeţul pe care l-a condus 16 ani, după ce câteva pârâiaşe s-au revărsat în gospodăriile oamenilor. Imaginile cu vicepremierul inspectând inundaţiile din Teleormanul care „l-a făcut om”, atât profesional cât şi material, reprezintă tabloul perfect al eşecului nostru ca naţie liberă să-şi aleagă conducătorii pe care-i crede de cuviinţă.

Să ne înţelegem, cele 86 de comune inundate, 250 de persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului şi trei vieţi omeneşti pierdute- bilanţul de luni după-amiază al inundaţiilor- nu sunt victimele unei situaţii ieşite din comun, a revărsării vreunui Gange românesc sau cine mai ştie ce catastrofă naturală. Nişte firicele de apă din sudul ţării s-au umflat de la ploile din ultimele zile şi au ieşit din matcă invadând culturile şi gospodăriile oamenilor. Un eveniment care are loc, într-o măsură mai mare sau mai mică, de fiecare dată când plouă excesiv, cum se întâmplă, de regulă, în România, în fiecare primăvară. Că astfel de pericole sunt cunoscute (şi într-un fel asumate) este dovedit chiar de explicaţiile lui Liviu Dragnea care, intrat prin telefon într-o emisiune la B1 TV, a spus că inundaţiile din localitatea Beiu au fost cauzate de lipsa unui dig în locul în care se întâlnesc râurile Teleorman şi Vedea. Vicepremierul a mai declarat că încă din 2006 autorităţile locale ar fi sesizat Apele Române în legătură cu necesitatea construcţiei respectivului baraj, dar că nu s-a făcut nimic invocându-se „lipsa banilor”. O explicaţie care ar trebui să ne facă să înţelegem că Dragnea, care vine după trei mandate de preşedinte de consiliu judeţean şi unul de prefect, exact în judeţul Teleorman, nu are nici o vină pentru nenorocirea oamenilor din Beiu, dar care, dimpotrivă, naşte alte întrebări: de ce s-a mulţumit autoritatea locală timp de opt ani cu răspunsul celor de la Administraţia „Apele Române”, când viaţa oamenilor era în pericol, de ce nu a făcut Liviu Dragnea mai multe pentru localnicii din Beiu după ce a ajuns vicepremier, de ce nu s-au accesat fonduri europene pentru investiţia respectivă, de ce nu şi-a pus nimeni problema că pagubele produse de o inundaţie vor fi infinit mai mari decât investiţia în digul de la Beiu (şi tot statul va trebui să le repare) şi aşa mai departe. 

De fapt, nici nu contează răspunsurile la aceste întrebări, ce ar putea fi multiplicate la toate nenorocirile care se întâmplă anual în această ţară şi care ar putea fi evitate dacă ar exista cu adevărat conducători. Şi în acest moment ajungem la punctul sensibil ale acestei discuţii şi anume la faptul că toţi aceşti politicieni cărora acum le reproşăm că nu şi-au făcut bine treaba de lideri ai unei comunităţi, că sunt corupţi sau incompetenţi, sunt votaţi an de an, mandat după mandat, de aceeaşi oameni care nu dovedesc nici o exigenţă în a-şi alege conducătorii. Aşa cum Liviu Dragnea a fost votat trei mandate cu procente uriaşe (până s-a plictisit şi a plecat la Guvern), tot aşa şi-au consolidat puterea în teritoriu şi Constantin Nicolescu de la Argeş, Marian Oprişan de la Vrancea, Bunea Stancu de la Brăila, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre de la Constanţa şi lista poate continua cu toţi baronii din această ţară care câştigă alegerile fluierând, împărţind câteva pungi cu cadouri, cumpărate tot din banii publici, şi râzându-le în nas tuturor celor care îndrăznesc să le pună la îndoială cinstea, competenţa sau buna-credinţă.

De ce-i votaţi, oameni buni, de 20 de ani, pe aceiaşi politicieni care nu v-au reparat drumurile, cum au promis în campania electorală, nu au ridicat digurile- care să vă protejeze casele de inundaţii- cum au promis, de asemenea, în campania electorală, nu au construit şcolile şi parcurile cu căprioare şi nici autostrăzile suspendate cu care v-au împuiat capul în lunile dinaintea alegerilor?

Cum v-au convins să le acordaţi încrederea la fiecare tură de alegeri (şi le-aţi mai trimis şi rudele şi amantele în Parlamentul României, atunci când v-au cerut-o) primarii sau preşedinţii de consilii judeţene, când ei s-au îmbogăţit sub ochii voştri în timp ce voi a trebuit să plecaţi în străinătate pentru o viaţă decentă, căci altfel ar fi trebuit să munciţi pe moşiile lor?

Atâta vreme cât o bună parte din această ţară nu-şi foloseşte cu responsabilitate votul, nici nu avem vreo şansă să ne câştigăm dreptul la conducători adevăraţi. Atunci când alegem fără să aşteptăm nimic în schimb, în mod evident, nu vom primi… nimic.

  

  

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă