14.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialDovada că rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a minţit pentru a-l apăra pe Ponta:...

Dovada că rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a minţit pentru a-l apăra pe Ponta: un e-mail în care se declara de acord ca TOATE ACUZAŢIILE DE PLAGIAT să fie judecate de Consiliul pentru Atestarea Diplomelor

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat sâmbătă că în Consiliul general de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare (CNATDCU) nu se putea lua o decizie în cazul lui Victor Ponta pentru că acest organism nu are atribuţii directe, fiind nevoie anterior de o analiză în comisiile de specialitate, formate din jurişti.

Această poziţie contrastează însă cu un mesaj transmis de Pop către CNATDU pe 25 iunie, în care rectorul UBB se declara de acord cu pronunţarea Consiliului în privinţa plagiatelor, dar nu numai în anumite cazuri, ci în toate cazurile în care există sesizări, spun sursele RL.

În urmă cu o săptămână, Ioan Aurel Pop era de acord că plagiatele pot fi judecate de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Mai mult decât atât, Pop dorea judecarea tuturor acuzaţiilor de plagiat. Iată mesajul exact transmis de acesta prin e-mail colegilor săi: „Sunt de acord cu pronunţarea CNATDCU legată de plagiate (deşi apar suprapuneri de atribuţii – comisiile de etică etc.), dar nu numai în anumite cazuri, ci în toate cazurile în care există sesizări.”

După ce Consiliul din care face parte a cerut vineri Ministerului Educaţiei să retragă titlul de doctor deţinut de Victor Ponta, rectorul UBB şi-a schimbat poziţia cu 180 de grade.

Deşi cu doar câteva zile în urmă scria că este de acord cu pronun-ţarea în legătură cu acuzaţiile de plagiat, sâmbătă el şi-a atacat colegii şi s-a contrazis singur,  afirmând că decizia Consiliului nu este legitimă, pentru că nu este format din specialişti în domeniul juridic.

„În cazurile de plagiat se pronunţă nişte organisme abilitate ale statului român şi eu nu sunt de acord cu dezordini şi indiscipline, există comisii de etică care se pronunţă. Consiliul care a luat această decizie privindu-l pe Victor Ponta nu are atribuţii directe în cazurile de plagiat (…)”, a declarat sâmbătă Ioan Aurel Pop, citat de Mediafax.

Rectorul UBB face opinie separată faţă de colegii săi din Consiliu şi în ceea ce priveşte manevra de ultim moment pusă la cale de fostul ministru interimar al Educaţiei. El consideră justă şi decizia Ministerului Edu-caţiei de a reorganiza CNATDCU chiar în ziua în care se decidea soarta acuzaţiilor la adresa premierului.

Ioan Aurel Pop a lăsat să se înţeleagă că, de altfel, chiar situaţia sa ambiguă în cadrul Consiliului a permis ministrului Educaţiei să justifice hotărârea luată atât de pripit.  „Eu nu puteam participa la o instanţă care nu era în regulă. Această reorganizare era absolut necesară, în condiţiile în care eu sunt rectorul UBB, dar această universitate nu era reprezentată în Consiliu, câtă vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Române, nu a UBB”, a menţionat Ioan Aurel Pop, care nu a participat la şedinţa în care s-a decis soarta plagiatului lui Ponta. 

Şi în această chestiune, Pop şi-a schimbat radical poziţia. În e-mail-ul trimis anterior colegilor din Consiliu, el susţinea că motivul pentru care nu va participa la şedinţa care a avut loc vineri are legătură cu vizita unor diplomaţi, care îl împiedică să vină la Bucureşti. „Din pricina unor obligaţii la Rectorat (vizite ale unor diplomaţi, anunaţate cu 2 luni înainte) nu voi putea participa în 29 iunie”, scria rectorul UBB.

Poziţia lui Ioan Aurel Pop în favoarea lui Victor Ponta şi împotriva colegilor săi din Consiliu nu este tocmai surprinzătoare. Rectorul este un simpatizant declarat al PSD. În timpul campaniei pentru alegerile locale, Pop a semnat, alături de alţi 32 de intelectuali, o scrisoare de sprijin pentru candidatul USL la Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară. Printre semnatari se mai aflau ministrul de Interne Ioan Rus şi mai mulţi rectori şi prorectori ai unor universităţi clujene.

De altfel, Pop nu este singura persoană cu simpatii pro-USL din cadrul UBB. Prorectorul Ioan Bolovan a candidat pentru un mandat de senator din partea PSD-PC în 2008.Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.

În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Cele mai citite

Tragedie în Spania! 4 morți și 20 de dispăruți, după ce un bloc de locuințe din Valencia a ars din temelii

Cel puţin patru persoane au decedat într-un incendiu puternic care a distrus un bloc de locuinţe din oraşul spaniol Valencia, aflat pe coasta de...

Hotelurile unde vor fi cazați tricolorii pentru meciurile de la Campionatul European de Fotbal

UEFA a stabilit hotelurile pe care echipele le vor folosi pentru partidele ce se vor desfășura în cadrul turneului final al EURO 2024, organizat...

Societatea civilă și exprimarea ei

Provocările la adresa democrației sporesc în ultima vreme. Ele vin, în cele din urmă, din slăbirea societăților civile. Stingerea vocilor civice se observă direct sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă