14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDoua treimi din dosarele "Doi s`un sfert" sunt tinute "la purtator"

Doua treimi din dosarele „Doi s`un sfert” sunt tinute „la purtator”

Ministrul interimar al internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri, dupa ce a fost audiat de o comisie parlamentara, ca doua treimi din dosarele operative ale serviciului secret DGIPI sunt tinute in fisetele ofiterilor, in loc sa fie  depuse la arhiva. Din aceasta cauza, "s-au intamplat ilegalitati", adica au existat scurgeri de informatii. Ilegalitatile s-ar fi produs dupa instalarea lui Gelu Drajneanu la conducerea DGIPI, numire facuta la sugestia presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.

Marian Saniuta, membru PSD al comisiei parlamentare care l-a audiat pe Blaga, ne-a declarat ca legea le interzice ofiterilor sa tina in fiset un dosar operativ mai mult de un an. "Concluzia a fost ca aducerea unui sef din afara sistemului – Gelu Drajneanu era civil cand a fost numit la DGIPI – poate crea disfunctionalitati grave, lipsa de disciplina, lipsa de activitate si, cand ofiterii DGIPI nu au activitate, se duc sa bea sau fac lecturi interzise de lege", ne-a mai spus Saniuta. In concluzie, scurgerile de informatii secrete (inregistrari, filaje) s-au facut din fisetele ofiterilor, motiv pentru care opt dintre ei vor fi anchetati de Parchetul General. Alaturi de ei va fi audiat ca martor si Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, sustin surse judiciare.

Audierea lui Blaga a fost dispusa de Parlament dupa ce in presa au aparut documente secrete despre Omar Hayssam. Dezvaluirile presei au fost anuntate de Marian Vanghelie in urma cu peste doua luni. Atunci, Vanghelie a spus ca detine arhiva DGIPI, pe care o va folosi in lupta electorala impotriva lui Traian Basescu, si ca printre subiectele arhivei s-ar afla Omar Hayssam, Elena Udrea, dezvaluiri despre Oltchim si EBA (Elena Basescu, fiica presedintelui – n.r.).

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă