14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialDouă premiere originale, același muzician – Adrian Enescu

Două premiere originale, același muzician – Adrian Enescu

În București vor avea loc, în mai puțin de o lună, două evenimente importante purtând semnătura compozitorului Adrian Enescu. La Librăria Cărtureşti – Verona, miercuri, 14 mai, de la ora 13.00, va fi lansat CD-ul ”Invisible Movies”, prima apariție discografică de autor cu muzică de film compusă de celebrul muzician român, iar pe 5 iunie, la Sala ArCuB, Zoli Tóth (ex-Sistem) va susține un spectacol inedit, denumit sugestiv ”Bach în ShowBiz”, muzica fiind semnată de același Adrian Enescu.

Nonconformist, inovator, original și creativ, compozitorul Adrian Enescu continuă să impresioneze lumea muzicală de la noi cu premiere de excepție. După ce a intrat în istorie drept unul dintre primii muzicieni români care au compus muzică electronică, după ce a scris muzica pentru 65 dintre filmele de mare succes de casă de la noi (și amintim aici ”Pas în doi”, ”Concurs”, ”Pepe și Fifi”, ”Hotel de lux” sau trilogia ”Pruncul, petrolul și ardelenii”, ”Artista, dolarii și ardelenii” și ”Profetul, aurul și ardelenii”), Adrian Enescu se evidențiază din nou prin lansarea, în premieră absolută pe piața românească, a CD-ului de autor cu muzică de film „Invisile Movies“.

Realizat de casa de producție A&A Records – producător executiv Andi Enache –, materialul discografic, de 78 de minute, este un mix cu cele mai populare 26 de piese scrise de Adrian Enescu, din 23 de filme, printre care ”Mircea”, ”Hotel de lux”, ”Pas în doi”, ”Faleze de nisip” sau ”Adela”, mai exact pelicule care au rulat pe ecranele românești între anii 1973 și 2013. Cum s-a născut ”Invisible Movies” în România, o țară cu o activitate cinematografică intensă, dar fără măcar un material discografic cu coloana sonoră a unuia dintre sutele de filme de succes de la noi, și care au fost criteriile de selecție ale pieselor de pe CD am aflat chiar de la Adrian Enescu. ”Publicul nostru nu-i pregătit să primească CD-uri cu coloane sonore din filme românești sau străine”, ne-a explicat maestrul. ”Așa s-a întâmplat de pildă în cazul Titanicului, când majoritatea oamenilor au manifestat interes doar pentru piesa, de acum celebră, interpretată de Celine Dion, nu și pentru restul melodiilor. Acest lucru spune multe despre piața muzicală românească, dar și despre modul în care trebuie abordată. Prin urmare, am considerat normal să mă adaptez cerințelor publicului nostru, iubitor de film și muzică, prin realizarea unui CD cu un mix de 26 de piese de referință, din 23 de filme românești. Alegerea melodiilor a fost absolut subiectivă. Am dorit ca fiecare track să reprezinte o altă abordare a muzicii de film, fiecare piesă să fie practic un exercițiu sonor folosind modalități diverse, de la muzică electronică până la muzică de cameră și orchestră simfonică mare”.

Aproape în paralel cu ”Invisible Movies”, Adrian Enescu, creatorul albumului de debut al Loredanei Groza – „Bună seara, iubito!” (1988), cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute la acea vreme, a realizat variațiuni pe teme de Johann Sebastian Bach pentru spectacolul ”Bach în ShowBiz”, al cărui ”suflet” este Zoli Tóth, fondatorul cunoscutei trupe Sistem.

Cei doi artiști au încercat să-l reinventeze pe clasicul Bach printr-o fuziune originală de muzică clasică, jazz, pop și rock, interpretată la vioară, violoncel, marimbă şi vibrafon, totul susținut de un ansamblu electronic – creația lui Adrian Enescu –, într-un spectacol unic plin de efecte speciale și proiecții 3D marca “Les Ateliers Nomad”.

”Bach este un geniu fără vârstă al istoriei culturale a umanității care merită să fie cunoscut de cât mai multe generații de iubitori de muzică”, au fost cuvintele prin care Adrian Enescu și-a justificat implicarea într-un proiect atât de îndrăzneț și original, în care, în egală măsură cu Zoli Toth, și-a asumat riscul vizavi de succesul sau insuccesul la public.

În turneul de prezentare a proiectului ”Bach în ShowBiz”, Zoli Tóth va fi însoţit de colegii din proaspăt-înfiinţatul său ansamblu – Zoli Tóth Project: Amalia Gîscă – vioară, Flaminia Nastai – violoncel şi Bogdan Pop – percuţie.

 

 

 

turneu

„Bach în ShowBiz“

16 mai 2014 – Piteşti – Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 19.00

23 mai 2014 – Braşov – Sala Patria, ora 19.00

24 mai 2014 – Târgu Mureş – Palatul Culturii (Sala Mare), ora 19.00

25 mai 2014 – Sibiu – Sala Thalia, ora 19.00

5 iunie 2014 – Bucureşti – Sala ArCuB, ora 19.00

Cele mai citite

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă