7.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialDouă persoane, reţinute pentru luare de mită în dosarul privind reabilitarea unor...

Două persoane, reţinute pentru luare de mită în dosarul privind reabilitarea unor şcoli

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Daniel Valentin Cheşcă şi Cristina Blaga, responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor școli, la nivelul județelor Brașov respectiv Sibiu, la data faptelor, pentru luare de mită, în formă continuată(10 acte materiale).

De asemenea, procurorii anticorupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și cecetarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 zile, a lui Marius Ene, specialist în cadrul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare din Ministerul Educaţiei  şi a lui Petru Agachi pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în primăvara anului 2011, în cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României prin Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, ca structură de implementare, a organizat licitația pentru reabilitarea și construirea mai multor școli cu clasele I-VIII, de pe raza județelor  Sibiu și Brașov.

Citeşte şi: Percheziţii în cinci judeţe într-un dosar de corupţie

În conformitate cu cerințele proiectului implementat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmări modul în care se execută lucrările, ministerul a încheiat contracte de consultanță la nivelul fiecărui județ cu câte un reprezentant județean. Aceștia, printre altele, aveau și atribuții privind verificarea stadiului lucrărilor efectuate de către constructor și vizarea situațiilor de lucrări care atestau cantitățile de lucrări efectuate și în baza cărora ministerului efectua plățile periodice.

Astfel, în urma evaluării ofertelor depuse de societățile comerciale candidate, membrii comisiei de licitație, din care făcea parte și Marius Ene, au atribuit lucrările respective către o asociere de firme, una dintre ele fiind administrată de Petru Agachi, deși nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.

În calitate de responsabil județean pentru județele Sibiu și Brașov, Cristina Blaga şi Daniel Cheşcă, au încheiat mai multe contracte de servicii de consultanță și acte adiționale de prelungire a acestora.

În acest context, în perioada octombrie 2011-iulie 2012, Blaga și Cheşcă au condiționat semnarea situațiilor de lucrări pentru lucrările de construcție respective, executate de o firmă subcontractantă, de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrărilor decontate de Ministerul Educației.

Astfel, în intervalul respectiv, cei doi au primit în mai multe tranșe sumele totale de 137.158 lei respectiv de 39.154 lei,. 

În cazul a două școli din Sibiu, în luna decembrie a anului 2012, au fost realizate recepțiile lucrărilor, întocmindu-se la final câte un proces verbal în care au fost consemnate lucrările neexecutate.

La instigarea lui Petru Agachi, documentele respective nu au fost trimise Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului de către reprezentantul regional, determinând astfel ministerul să îi plătească constructorului suma de 129.110,79 lei, reprezentând ultima tranșă de plată și să îi elibereze scrisoarea de garanție pentru suma de 150.365, 15 lei, sume de bani care, în condițiile  normale, nu ar fi fost decontate.

Cheşcă Daniel Valentin și Blaga Cristina vor fi prezentați la data de 04 iunie 2015, Tribunalului Alba, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Cele mai citite
00:01:24

VIDEO. O mamă din Gaza și-a pierdut doi copii gemeni în urma unei lovituri israeliene la Rafah

Mama palestiniană Rania Abu Anza a plâns de durere duminică (3 martie), în timp ce își ținea în brațe gemenii, născuți și uciși în...

Consiliul JAI din 3-4 martie nu are pe agendă nici extinderea Schengen nici situația României

Consiliul JAI (Justiție - Afaceri Interne) va avea prima reuniune oficială a anului 2024 în perioada 3 - 4 martie iar pe agenda acestei...

Cum arată România în topul datoriilor pe cap de locuitor la nivel european

Românii se îndatorează tot mai mult, spun statisticile de la nivel european. Cu toate acestea, valoarea datoriei pe cap de locuitor adult este...
Ultima oră
Pe aceeași temă