11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă milioane de musulmani au început pelerinajul la Mecca

Două milioane de musulmani au început pelerinajul la Mecca

Aproximativ două milioane de musulmani au început duminică să se adune la Mina, în apropierea oraşului sfânt Meca, la debutul ritualului anual Hajj, care este pentru moment ferit de epidemia de MERS-CoV, potrivit autorităţilor saudite, transmite AFP.

Ministrul saudit al sănătăţii, Abdallah al-Rabia, a declarat duminică presei că nici un caz de contaminare cu acest virus nu a fost înregistrat printre pelerini, în contextul în care MERS a făcut 60 de morţi în întreaga lume, dintre care 51 în Arabia Saudită.

Pelerinii vin la Mina cu maşinile, cu trenul sau pe jos. Bărbaţii poartă un veşmânt format din două piese de stofă albă necusute, iar femeile sunt acoperite pe tot corpul, cu excepţia ochilor şi a mâinilor, aşa cum cere tradiţia.

În Valea Mina, ei se vor ruga şi se vor odihni înainte de a se aduna luni la Muntele Arafat, situat de asemenea în apropiere de Mecca, pentru o zi de rugăciuni şi invocaţii care reprezintă un moment important al Hajj.

Un tren electric recent pus în serviciu ar urma să transporte, potrivit autorităţilor, circa 400.000 de pelerini care iau parte la cea mai mare adunare spirituală din lume.

Arabia Saudită a desfăşurat peste 100.000 de militari şi poliţişti pentru a asigura securitatea pelerinilor şi a atrage atenţia asupra oricărei încercări de instrumentalizare politică a acestei reuniuni unde orice manifestaţie politică este interzisă.

Arabia Saudită, o importantă forţă petrolieră, a introdus de asemenea un enorm dispozitiv de sănătate şi de protecţie civilă pentru a le permite pelerinilor, din care 1,4 milioane vin din străinătate, să îndeplinească ritualurile în cele mai bune condiţii.

Numărul pelerinilor străini este în scădere comparativ cu anul trecut, când a atins 1,75 milioane de persoane.

Riadul a impus în acest an o reducere cu 20% a numărului de pelerini din alte ţări şi cu 50% pentru cei veniţi din Arabia Saudită, invocând riscul unei epidemii de MERS-CoV şi lucrările de extindere a locurilor sfinte.

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă