» Doua dintre fetitele care apar in filmul austriacului Michael Haneke "Das Weisse Band" ("Banda alba"), distins cu Marele Premiu la Cannes in acest an, sunt din Romania. Maria-Victoria Dragus, 15 ani, detine unul dintre rolurile importante in film, in timp ce sora ei, Paraschiva Dragus, 8 ani, are un rol secundar.
» De asemenea, 100 dintre figuranti, adica jumatate din echipa filmului, provin din tara noastra, pentru ca regizorul si-a dorit "fete de tarani autentici", asa cum in Germania nu mai poate gasi.
» Filmul austriacului a avut in aceasta luna premiera in Franta si Germania si va ajunge in cinematografele romanesti in februarie 2010.
Maria-Victoria Dragus si Paraschiva Dragus sunt doua surori din Romania care locuiesc de cativa ani cu familia in Dresda (mai au un frate actor, Josef, in varsta de 12 ani). Fetele au obtinut in ultimii ani mai multe roluri in filme si seriale de televiziune in Germania.
Maria-Victoria Dragus are 15 ani si apare in "Das Weisse Band" intr-un rol principal, fiind fiica cea mare a pastorului, familie in jurul careia se desfasoara filmul. Sora ei, Paraschiva, in varsta de 8 ani, apare in film ca unul dintre copiii de la scoala din sat.
Michael Haneke: "A trebuit sa aducem din Romania tarani cu fete batute de soare"
Intrebat de jurnalistul cotidianului Liberation unde a gasit toti acei copii extraordinari, Michael Haneke a dezvaluit: "Cu sase luni inainte de a intra in productie, am facut castingul. Am vazut peste 7.000 de copii in Gemania, dar si in Franta. A fost o munca uriasa. Am vrut sa gasim fete potrivite pentru acea epoca. Chiar si figurantii potriviti. Astazi, taranii din Germania lucreaza cu tractoare care au climatizare, nu sunt foarte diferiti fizic de oamenii de la orase. A trebuit sa aducem din Romania tarani cu fete batute de soare, oameni foarte frumosi".
Intr-un alt interviu, acordat criticului de film Emanuel Levy, Haneke detaliaza: "Au existat trei etape ale procesului de casting: alegerea actorilor principali, alegerea figurantilor si alegerea copiilor. Actorii au fost alesi in modul obisnuit. Pentru figuranti insa a fost mai greu: pentru tarani nu am gasit pe nimeni in spatiul german care sa aiba fata de fermier adevarat, batut de vant si credibil.
Asa ca am cautat in satele romanesti oameni care mai traiesc ca pe vremuri si i-am adus in platoul de filmare. 100 de figuranti provin din Romania si alti 100 i-am strans din nordul Germaniei si de oriunde i-am putut gasi, pe strada sau in alta parte. Castingul pentru copii a fost cel mai obositor. Una peste alta, a trebuit sa vedem 7.000 de copii, ceea ce e enorm. si asta, nu prin metoda clasica de a contacta agentii specializate in copii, pentru ca rezultatul este, in general, slab, toti acesti copii sunt deformati de serialele TV si reclamele in care joaca. I-am ales pe cei mai potriviti si asistentul meu a dat teste cu aproximativ 30 dintre ei. Apoi am dat chiar eu teste cu ei si am ales 10 pentru rolurile principale. Pe restul i-am folosit ca elevi la scoala si in alte locuri. A fost o procedura extenuanta, care a durat mai bine de sase luni".
Un film dur
"Das Weisse Band" este povestea vietii intr-un sat din Germania de dinaintea primului razboi mondial, unde agresivitatea e ascunsa sub faldurile reci ale protestantismului. Banda alba este o bucata de panza pe care pastorul le-o leaga de mana copiilor sai de cate ori acestia gresesc pentru a le aminti de "inocenta si puritate". Un film dur, alb-negru, care incearca sa creeze o legatura de cauzalitate intre educatia stricta, violenta, asupra copiilor si nazism. La prezentarea de la Cannes a filmului, Michael Haneke a explicat: "Este un film despre radacinile raului. Am vrut sa arat cum, atunci cand ne lasam condusi de principii si idealuri absolute, devenim inumani si monstruosi".