7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialDosarul şantajului de la Camera de Comerţ. Dimitriu spune că angajaţii au...

Dosarul şantajului de la Camera de Comerţ. Dimitriu spune că angajaţii au decis să sponsorizeze organizaţia în criză

O parte dintre salariaţii Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti au propus ca, în loc să fie disponibilizaţi în contextul crizei economice, să sponsorizeze instituţia cu o parte din salariul lunar, mecanismul fiind verificat şi avizat de jurişti, susţine preşedintele organizaţiei, Sorin Dimitriu, citat de Mediafax.

“Referitor la acuzaţia de şantaj faţă de salariaţi, subliniez că în contextul dificil al crizei economice, activitatea Camerei bucureştene, ca si a intregului sistem cameral, a avut de suferit, ceea ce a condus la deteriorarea situaţiei financiare a CCIB. Întrucât soluţia firească pentru ameliorarea acesteia era restructurarea activităţii, inclusiv prin disponibilizarea de personal, o parte dintre salariaţii CCIB şi-au exprimat disponibilitatea şi au hotărât să contribuie financiar la susţinerea activităţii Camerei”, susţine Dimitriu, într-o scrisoare deschisă dată publicităţii joi seară.

Citşte şi Şantajul de la Camera de Comerţ. De ce nu a fost arestat Sorin Dimitriu

Dimitriu, care a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru mai multe fapte de şantaj dar a fost ulterior eliberat, susţine că s-a solidarizat su salariaţii, susţinându-le iniţiativa de a cotiza cu o parte din salariu, însă a verificat legalitatea soluţiei propuse de aceştia. Directorul Direcţiei Juridice din cadrul CCIB l-ar fi asigurat pe Dimitriu că totul este în regulă. Mai mult, Dimitriu ar fi cerut şi o a doua opinie pe această chestiune, o casă de avocatură confirmând valabilitatea intenţiei salariaţilor de a-şi sponsoriza angajatorul.

“Menţionez că şi eu, personal, am contribuit financiar la buna desfăşurare a activităţii CCIB, cu suma de 80.500 de lei”, afirmă Dimitriu în comunicatul citat.

Sorin Dimitriu este acuzat de procurori că, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al CCIB, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi organizaţii, între care Gabriel Dan Mihuţ şi Gabriela Dumitriu, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30 şi 70 la sută din valoarea salariilor cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat “contract de sponsorizare” cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani.

“Precizez, de asemenea, că timp de un an şi jumătate, cei mai mulţi salariaţi – 48 de persoane – au sponsorizat activitatea Camerei. Dintre acestea, doar opt – cinci persoane iniţial, în martie 2012, cărora li s-au adaugat încă trei, în aprilie 2012 – s-au constituit parte vătămată”, afirmă, în replică, Sorin Dimitriu.

Sorin Petre Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, a informat, marţi, DNA.

Alături de acesta sunt cercetaţi Gabriel Dan Mihuţ, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, şi Gabriela Dumitriu, consilier al preşedintelui CCIB, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi opt infracţiuni de şantaj în formă continuată.

Cei trei au fost reţinuţi, marţi, de procurorii DNA, care au cerut instanţei arestarea lor. Cererea procurorilor a fost însă respinsă de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Procurorii au atacat cu recurs decizia instanţei. Recursul se va judeca în 10 aprilie.

Cele mai citite

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă