19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDNA cere arestarea unui judecător în dosarul lui Hrebenciuc

DNA cere arestarea unui judecător în dosarul lui Hrebenciuc

Procurorii anticorupţie cer arestarea preventivă a judecătorului Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Lorand Andras Ordog de abuz în serviciu şi luare de mită, anchetatorii considerând că magistratul trebuie cercetat în continuare în stare de arest. Materialul probator prin care anchetatorii cer arestarea lui Ordog a fost trimis, luni, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conform referatului cu propunere de arestare, în iunie 2010, Lorand Andras Ordog, în calitate de judecător, a primit de la Ioan Adam, avocat în respectiva cauză, 10.000 de euro, pentru a da o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, respectiv lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul magistratului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, Ordog, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Ulterior, în martie 2012, Lorand Andras Ordog i-a mai cerut lui Ioan Adam, avocat într-un dosar aflat pe masa magistratului, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, adică tot lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost ceruți tot în biroul judecătorului, iar Ioan Adam a promis că-i va da această sumă.

"După formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu judecătorii Uță Gabriel și Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisă anterior. Decizia respectivă a fost dată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, urmare a unei analize și interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt", susţine DNA.

Astfel, prin măsura luată de cei trei magistraţi, Romsilva ar fi fost prejudiciată cu aproape 304 milioane de euro, ceea ce reprezintă contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat, în 4 decembrie, solicitarea luării măsurii arestării preventive/a arestului la domiciliu, a judecătorului.

Judecătorul Lorand Andras Ordog, alături de magistratul Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, este cercetat în libertate în dosarul retrocedărilor ilegale de ternuri forestiere, după ce un complet de la ICCJ a ridicat, în 31 octombrie, măsura controlului judiciar.

În acest dosar, până la acest moment, au fost arestaţi Viorel şi Andrei Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, precum şi deputatul PSD Ioan Adam.

Procurorii DNA susţin că, în aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă