UPDATE. Procurorii DNA au reţinut luni seară 11 persoane în dosarul evaziunii fiscale cu produse petroliere, printre acestea regăsindu-se fostul şef al GIPI Constanţa, Florin Dan Secăreanu, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Vămii. Alături de cei doi, au prmit ordonanţe de reţinere alţi nouă oameni de afaceri. Toţi aceştia vor fi prezentaţi în cursul zilei marţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
Excella Real Group, firma controlată de capii reţelei de evaziune fiscală cu produse petroliere (Radu Nemeş, Diana Nemeş şi George Guliu n.r.) destructurată luni, 9 iulie, de procurorii DNA, a reuşti să obţină la Curtea de Apel Constanţa suspendarea unor norme metodologice din Codul Fiscal.
În 14 mai, Excella a introdus la instanţa amintită o cerere de suspendare provizorie a unor norme din Codul Fiscal, procesul fiind deschis în contradictoriu cu Guvernul României. Trei zile mai târziu, magistraţii acestei instanţe admiteau acţiunea firmei controlate de soţii Nemeş şi de George Guliu.
„Soluţie: Încheiere nr.10/17.05.2012: Admite cererea. În temeiul art.14 alin.1 din Lg.554/2006- Dispune suspendarea provizorie a executării prevederilor pct.22 lit.o şi pct.57 lit.o din HG nr.50/25.01.2012 referitoare la Titlul VII „Accize şi alte taxe speciale” până la soluţionarea cererii având ca obiect suspendarea executării aceloraşi dispoziţii – dosar 630/36/2012 al Curţii de Apel Constanţa, cu prim termen de judecată – stabilit aleatoriu – la 27.06.2012. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în dispozitivul deciziei Curţii de Apel Constanţa. Magistraţii au finalizat la începutul acestei luni motivarea hotărârii din 17 mai, urmând ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să judece recursul declarat de Guvernul împotriva acestei sentinţe.
Pe de altă parte, dosarul 630/36/2012 la care se face referire în decizia amintită mai sus are termen fixat pe 19 iulie şi are ca obiect cererea Excella Real Grup de a suspenda aplicarea acelor norme metodologice pe un termen mai lung, adică până când magistraţii vor decide definitiv şi irevocabil dacă anulează sau nu HG 50/25.01.2012.
Hotărârea Guvernului nr. 50/2012 vizează modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004 şi a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 78 din 31 ianuarie 2012.
Practic, prin HG 52 se modifică şi se completa la acel moment pentru prima dată în acest an – Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Dosar penal şi la Constanţa
În iulie 2010, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa al Ministerului Public anunţa că procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa efectuează cercetări în dosarul nr.938/P/2009 faţă de învinuiţii George Guliu, Radu Nemeş, Andrei Szucs, Attila Şandor Kiss, Iosif Alexandru Gulya şi două persoane juridice, respectiv SC EXCELLA REAL GRUP SRL şi SC ENVIRO INVEST SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
Din probele administrate până la acel moment procesual, în sarcina învinuiţilor Guliu George şi Nemeş Radu s-a reţinut faptul că aceştia, în numele şi pe seama SC EXCELLA REAL GRUP SRL, au efectuat o serie de tranzacţii comerciale cu mii de tone de combustibil fără înregistrarea veniturilor în evidenţele contabile ale societăţii , atestând în mod nereal faptul că ar fi achiziţionat combustibil de la SC ENVIRO INVEST SRL, reprezentată Szucs Andrei, Kiss Şandor Attila, Gulya Alexandru Iosif, care au calitatea de învinuiţi.
Totodată, în sarcina lui Szucs Andrei s-a mai reţinut faptul că, în perioada 17 decembrie 2008 – 24 martie 2009, în calitate de asociat unic şi administrator al SC ENVIRO INVEST SRL a livrat circa 50.000 de tone de „păcură neconformă” către o altă societate comercială, fără a evidenţia în actele contabile ori în alte documente legale ale societăţii, operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate.
Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului a fost de peste 500.000 de euro.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus aplicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra cantităţii totale de 2.071.800 kg de motorină euro 5, care în parte a fost valorificată , fiind virată la bugetul de stat suma de 2.341.680 RON.
Totodată a fost indisponibilizată suma de 2.321.852 RON, ca măsură asiguratorie procesual penală dispusă în scopul recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat , cercetările penale fiind în curs ,în vederea finalizării urmăririi penale.