17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialDosarul Clamparu naste controverse intre procurorii si judecatorii sibieni

Dosarul Clamparu naste controverse intre procurorii si judecatorii sibieni

Cascada de explicatii ce au fost date publicitatii dupa anuntarea sentintei, din decembrie 2005, in „Dosarul Clamparu” au fost completate, la sfarsitul saptamanii trecute, de cele venite din partea reprezentantilor Tribunalului Sibiu, care le contrazic pe cele prezentate de la Parchet. Purtatorul de cuvant al acestei instante, judecatorul Carmen Georgica, a venit cu precizari asupra modului in care a fost data sentinta de ridicare a starii de arest preventiv asupra celor sapte suspecti judecati la Sibiu si apara legalitatea deciziei luate de judecatorii cazului. Identitatea acestora este pastrata confidentiala.
Magistratul a afirmat ca „prin sentinta nr. 355/2005 a Tribunalului s-a dispus refacerea actelor de urmarire penala de catre procuror si revocarea masurii arestarii preventive a inculpatilor, apreciindu-se ca in faza de urmarire penala au fost incalcate dispozitii imperative ale legii, care au dus la incalcarea dreptului la aparare al acestora”. Reprezentantii instantei au mai precizat ca inculpatii sunt inca in stare de arest preventiv pana la judecarea la Alba Iulia a recursului declarat de procurori.
Mandatul de arestare emis pe numele acestora a fost prelungit chiar de magistratii Tribunalului Sibiu la 22 noiembrie 2005 si daca o solutie din partea Curtii de Apel Alba Iulia nu intervine in aceasta perioada, el expira la data de 20 ianuarie 2006. De asemenea, oficialii Tribunalului Sibiu considera ca afirmatiile potrivit carora cauza s-ar fi judecat cu unul dintre aparatorii legali ai inculpatilor in situatie de incompatibilitate este „denigratoare” la adresa magistratilor care au dat sentinta si la adresa institutiei, in general.
„Sustinerile reprezentantilor Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu in acest sens sunt nu numai nereale, dar si daunatoare”, a adaugat purtatorul de cuvant al Tribunalului.
Controversele neasteptate au aparut intre reprezentantii Parchetului si Tribunalului din Sibiu la scurt timp dupa ce un complet de judecata din cadrul instantei teritoriale a decis ridicarea starii de arest preventiv impusa celor sapte suspecti judecati din „Dosarul Clamparu” si aparitia posibilitatii ca acestia sa fie judecati in stare de libertate, singura masura coercitiva luata la adresa lor fiind interdictia de a parasi teritoriul Romaniei. La 28 decembrie 2005, judecatorii cauzei au decis restituirea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dosarului, pentru refacerea cercetarii penale cu respectarea tuturor drepturilor celor acuzati, iar aceasta sentinta (nr. 355/2005) i-a nemultumit pe procurorii sibieni.
Parchetul de pe langa Tribunal a atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, iar marti, 17 ianuarie, un complet al Sectiei pentru minori si familie a instantei din judetul Alba urmeaza sa decida, la randul sau, asupra sentintei emise la Sibiu.
Surse confidentiale din cadrul Tribunalului sustin ca toata acesta desfasurare a evenimentelor intr-un proces, ce dureaza de mai bine de 20 de luni, precum si sentinta data de completul de judecata de la Sibiu, au fost receptate neadecvat de mass-media si de opinia publica din tara. Aceasta, mai ales in conditiile in care, recent, presedintele Basescu si-a declarat, la randul sau, nemultumirea fata de sentinta data intr-o lucrare juridica neprecizata care ar putea fi aceeasi cu dosarul judecat la Sibiu.
Reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunal s-au aratat si ei nemultumiti de decizia instantei, pe care au considerat-o „nelegala si netemeinica” si au cerut imperativ in ultimele zile ale saptamanii trimiterea dosaru-lui la Curtea de Apel Alba Iulia pentru judecarea recursului declarat de Par-chet. In plus – au aratat reprezentantii Parchetului Sibiu – prin intermediul procurorului Danusia Boicean, unul dintre avocatii apararii, a comis „grave abateri disciplinare asupra carora urmeaza sa fie sesizat si Baroul de Avocati.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă