21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDosarul angajărilor ilegale din MAI: Procurorii cer condamnarea lui Constantin Baci şi...

Dosarul angajărilor ilegale din MAI: Procurorii cer condamnarea lui Constantin Baci şi Adrian Pătraşcu la pedepse cu executare

Procurorii Parchetului ICCJ au cerut, astăzi, condamnarea fostului secretar general al MAI Constantin Baci şi a lui Adrian Pătraşcu la pedepse cu executare, precum şi pedepse cu suspendare pentru ceilalţi inculpaţi, în timp ce apărarea a cerut achitarea, sentinţa fiind amânată pentru 10 aprilie, relatează Mediafax.

Instanţa supremă a judecat, miercuri, ultimul termen în dosarul privind angajările ilegale din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Jandarmerie, în care sunt acuzaţi foşti şefi din cele două instituţii.

Reprezentantul Parchetului instanţei supreme le-a cerut judecătorilor instanţei supreme condamnarea fostului secretar general al MAI Constantin Baci la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, iar pentru Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, a solicitat o pedepasă de cinci ani de închisoare cu executare.

Acesta a susţinut că faptele de care sunt acuzaţi Baci şi Pătraşcu sunt grave şi că astfel se impune aplicarea unor pedepse cu executare.

Totodată, procurorul a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare a executării în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

În replică, avocaţii inculpaţilor din dosar au cerut, în principal, achitarea clienţilor lor, pe motivul că toate faptele imputate de procurori nu au un caracter penal şi că pot fi pedepsite cel mult cu sancţiuni disciplinare.

Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest dosar, urmând să dea un verdict în 10 aprilie.

În iulie 2011, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijenţă în serviciu şi pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim-adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

În acest dosar sunt judecaţi şi Constantin Baci, fost secretar general în MAI, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, şi Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare din MAI, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost deblocate posturi „în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane”, una direct într-o funcţie de autoritate publică din MAI şi celelalte trei pe funcţii de ofiţeri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă