Magistraţii Tribunalului Bucuresti au ARESTAT , la miezul noptii, 22 de persoane – medici, patronii a doua laboratoare, asistente medicale – dintre cele 37 retinute in dosarul falsificarii trimiterilor pentru analize medicale.
Avocatii arestatilor au declarat ca vor face recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Cardiologul Sergiu Barsan de la Spitalul Elias NU a fost arestat, nici doctorul Viorel Ordeanu de la laboratorul Uromed, dar au interdictia de a parasi tara. In schimb, patronii si administratorii laboratoarelor de analize medicale (UROMED CENTER si CITYLAB) vor ramane in arest.
Au fost falsificate peste 14.000 de analize medicale. Prejudiciul Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti este de 500.000 de euro.
Acuzatiile sunt de inselaciune cu consecinte extrem de grave, dare si luare de mita (dupa caz), fals intelectual si uz de fals.
In referatul cu propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile, care are 700 de pagini, se precizează că au fost emise ordonanţe de reţinere pentru Semseddin Daskiran (patron si administrator de laborator), Suleyman Memintanly (administrator de laborator) Mohamad El-Rifai (medic de laborator), Muteba Kanda (medic de laborator), Kamal Osman (patron laborator), Monica Ursu (medic specialist obstetrică şi ginecologie), Mihaela Liliana Ivaşcu ( medic de familie), Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Melania Pandrea ( asistenta medicala), Ana-Maria Baciu (angajat la laborator), Sergiu Bârsan (medic cardiolog), Dana Buduluca, Călin Dănuţă (asistenti medicali), Ioana Coconeanu (angajata la laborator), Bogdan Ioan Coculescu (medic de laborator), Irina Cristea, Mihaela Cristea, Valentina Drăguşin (asistente medicale), Alina Eremia, Ileana Gheorghe (asistente medicale), Mihaela Gheorghiu(medic de familie), Luiza Ilioiu (angajat laborator), Marana Anda Iosup (medic de familie), Rodica Lazăr Contes (medic pediatru), Teodora Marin (asistenta medicala), Rodica Matei (medic de familie), Maria Munteanu (medic de familie), Aura Nimigean (asistenta medicala), Viorel Ordeanu ( medic de laborator), Mihaela Pană, Corina Patazi ( asistente medicale), Mihai Stanciu (sofer), Crenguţa Şerboiu (medic specialist radiologie), Anca Telguţă (asistenta medicala), Monica Toca (medic de familie), Cristian Alexandru, Vasile Bugarin (medic de familie).
Probele in baza carora s-au operat arestarile
La percheziţiile facute vineri au fost găsite plicuri pe care erau trecute sume de bani, numele doctorului, parafa şi semnătura, precum şi liste lunare, „de contabilitate”, în care erau consemnate: numărul total al biletelor, valoarea analizelor decontate la CASMB pe fiecare medic şi „comisionul” aferent medicului şi asistentului medical.
Ancheta in dosarul celor 16 medici care intocmeau bilete de trimitere pentru analize medicale fictive si a trei medici de la laboratoarele UROMED si CITY Lab care falsificau rezultatele a inceput in primavara anului trecut, in baza unor informatii primite din „interior”.
La inceput s-a facut un control, chipurile contabil, cu sumele incasate de cele doua laboratoare de la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a se vedea de la ce medici au fost redactate trimiterile pentru analize.
Apoi, prin sondaj, a inceput audierea pacientilor ca martori ( potrivit legii,martorii au jurat pe Biblie sa spuna adevarul si au fost avertizati sa nu-si anunte medicii de familie pentru a nu fi acuzati de favorizarea infractorului).
Din audieri s-a stabilit cine si-a facut analize si cine nu. Asa au fost audiati peste 800 de pacienti, care au sustinut ca nu si-au facut analizele la cele doua laboratoare. De asemenea au fost audiati si pacienti care si-au facut analizele, dar au primit rezultate „din burta” din la cele doua laboratoare ( ulterior s-a stabili ca reactivii erau expiati, ca se ajustau, prin deductie, rezultate, ca se pierdeau probele biologice etc). Anchetatorii au stabilit ca au fost falsificate circa 14.000 de analize medicale, punandu-se astfel in pericol vietile pacientilor.
Cele peste 800 de audieri au fost facute de o echipa formata din 13 procurori si circa 30 de politisti judiciaristi.
Dupa ce au aparut indicii certe de implicare in fraude, s-au obtinut mandate de interceptare telefonica pentru circa 44 de persoane: medici, asistenti medicali, patronii si administratorii celor doua laboratoare implicate in fraude si pentru un sofer care facea pe mesagerul.
Deoarece din interceptari rezultau indicii certe de savarsire a infractiunilor de inselaciune, fals, mita, s-au obtinut mandatele de perchezitii pentru cele 44 de persoane suspectate, perchezitii facute vineri dimineata, cand s-au operat si retinerile. Mita reprezenta cam 10% din valaorea analizei medicale. Uneori mita erau ridicola, de circa 50 de lei. Cele mai mari valori ale mitei erau in jurul a 14.000 lei. Dosarul NU era de competenta DNA deoarece mita nu depasea 10.000 de euro.
Fragmente din INTERCEPTARI
Soferul Stanciu, legatura dintre medicii de familie sau specialisti si patronul-administrator al laboratoarelor
În referatul procurorilor se probeaza cu interceptari că biletele de trimitere pentru analize medicale erau transmise prin şoferul Stanciu Mihai si ca sumele de bani plătite drept mită – circa 10% din valoarea analizelor- erau date de administratori tot prin intermediul şoferului Stanciu, (care si-a recunoscut partial faptele).
Pentru a sustine acuzatia, procurorii au redat in referat o interceptare a unei convorbiri dintre adminstratorul – patron Daskiran Semseddin şi Mihai Stanciu. Redam un fragment din interceptare
„Stanciu Mihai: Da şefu! Şi pentru Ursu (medic-nn) cum fac?
Daskiran Semseddin: Eu plec acuma până la Pipera să înscriu maşina şi…de o oră mă întorc vin CITYLAB şi-ţi dau…
Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc .
Daskiran Semseddin: Cum?
Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc. Că ea e până pe la unu jumătate două.
Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca să mai…se rezolvă, ai înţeles? Şi e mai multe nu e problemă, dăm mai mult.(…) Am înţeles, mâine după-amiază să duci dar spune-i să face mai (neinteligibil). Înţelegi ce zic?
Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu mă mai duc acolo că dacă nu sunt pregătit nu mă duc că nu are rost! Eu ştiu ce…deci dacă nu sunt pregătit nu are rost să mă duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineaţă.
Daskiran Semseddin: Deci mâine…te trimit pregătit pentru mai multe să faci mai multe înţelegi?
Stanciu Mihai: Păi da nu ştiu dacă are, o să vorbecu ea dacă are loc în registrul ăla se rezolvă dar dacă nu, nu!
Daskiran Semseddin: Rezol…să vorbeşti dacă este ok…înţelegi? Mâine duci cu mai multe ai înţeles ce zic?
Stanciu Mihai: Da, da am înţeles”
Cum opera reteaua: cu „bomboane”, „burti” sau „bilete extra”, limbajul codificat pentru bilete de trimitere false
Pentru a proba modul de comunicare dintre admistratorul-patron Daskiran Semseddin cu asistenta medicala Valentina Dragusin („Vali”)
Vali: Mamă, fii atent. Când mai îmi aduci bomboanele din astea de băgat aici… ( in sistemul electronic MEDIS, prin care sunt transmise biletele de trimitere pentru analizele fictive, pentru a fi decontate de Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti-nn)
Daskiran Semseddin: Î!
Vali: Dacă nu are stradă, număr, sector, le-am respins automat.
Daskiran Semseddin: Şi ce? Sector…
Vali: Păi nu e niciuna. Eu stau şi pierd timpul cu fiecare în parte să caut sectorul pe internet. Deci le spui din start: număr, stradă…
Daskiran Semseddin: Da. Bine, să spunem.
Vali: Şi plus că nu îmi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde să-i ghicesc. Plus de asta, spune-le că toate astea care mi le-a dat acuma, ţi le-am dat şi în decembrie. In mod normal ar fi trebuit cam la trei, patru luni să ţi le dau. Ţi le dau la două luni. Pe ăştia i-am mai avut o dată„.
Asistentele medicale falsificau trimiterilor sau cumparau, „la kilogram”, liste de pacienti si trimiteri false de la alti medici si asistente
Potrivit actului de inculpare, „biletele de trimitere falsificate emise în numele doctorului Sergiu Bârsan erau completate de Valentina Drăguşin cu ajutorul inc. Marin Teodora. Cele două falsificau şi bilete de trimitere «cumpărate» de la alţi medici sau asitente, dar care nu cuprindeau toate datele” . Fragment de interceptare a unei convorbiri dintre asistenta Vali Dragusin si administratorul Semseddin
„Vali: Am înţeles. Mamă, am vorbit astăzi cu două tipe. Mi-a zis să-mi dea câte un top…, de familie. Două topuri de fapt, dar diferite.
Semseddin: Două kilograme adică.
Vali: Da, două kilograme.
Semseddin: Da.
Vali: Şi vrea o sută de RON. Pe ambele.
Semseddin: Cât?
Vali: O sută. Tu cu cât iei kilogramul de la alea?
Semseddin: Bine…, o sută, adică un milion.
Vali: Da, da, da.(…) dar te-am întrebat că nu ştiam dacă e bine şi am zis să vorbesc…Eu nu ştiu cum merge treaba.
Semseddin: Bine. Dăi, dar verific bine”
Asistenta Vali voia banii inainte , „ca la curve”
Interceptarea convorbirii dintre administratorul-patron Semseddin cu asistenta Vali Dragusin despre asociatii laboratoarelor Suleyman si Kemal:
Vali Drăguşin: (…)Eu sincer, mi se pare că Suleyman nu prea este un om corect.
Semseddin: Nu este. Am aflat şi eu.
Valentina Drăguşin: Sincer. De când ai fost tu plecat în Turcia. Zice: Bilete, bilete (de trimitere de la medici-nn). ….. Şi a zis: Stai că n-avem bani. Ce bani? Cu banii înainte. Şi a început să râdă. Şi i-am zis: Măi, Suleyman, la mine banii sunt înainte ca la curve. A început să râdă. Zic: Kemal era un om foarte corect. Da, da, că el e plecat în concediu, dar a zis să vorbesc cu tine. Zic: Probabil nu ştii cum lucrează Kemal (sirian, si el patron si administrator la laborator).