21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarele Securitatii scot la lumina secrete dureroase

Dosarele Securitatii scot la lumina secrete dureroase

Cu acest titlu publica cotidianul american din Europa povestea Corei Motoc, coordonator de programe pentru justitie in cadrul Fundatiei Konrad Adenauer, si a revelatiei pe care a avut-o cautand in arhivele Securitatii de la CNSAS. Doamna Motoc a dorit sa afle informatii despre bunicul ei, Dumitru Motoc. Ceea ce a aflat – scrie Alison Mutler, intr-o corespondenta de la Bucuresti preluata de mai multe publicatii – este ca pana si frizerul il spiona pe bunicul ei.
Dumitru Motoc era profesor de romana la Ramnicu Valcea si regizor amator de teatru. si cu toate acestea avea un dosar de 214 pagini la Securitate. Politia politica intrase pana in cele mai mici unghere ale vietii acestui om. Actori nemultumiti ca nu au primit un rol intr-una din piesele pe care le punea in scena se transformau in turnatori ai Securitatii. Pana si conversatiile de la clubul de sah pentru pensionari in care omul era membru erau ascultate. si la sfarsit, frizerul, care, dupa ce il tundea si il barbierea, se ducea repede sa scrie note informative la Securitate.
Dar, daca toate acestea reprezinta un soc pentru oricine realizeaza cat de adanc a penetrat Securitatea cele mai banale activitati sociale cum ar fi cluburile de sah, socul cel mare l-a avut ca insusi bunicul ei fusese informator, "unul din armata de, poate, milioane care ii tinea sub control pe cei 23 de milioane de romani pana la prabusirea comunismului".
"Mi-a lasat un gust amar faptul ca a trebuit s-o faca", marturiseste doamna Motoc. "L-am considerat intotdeauna o persoana cu inalte principii morale. Intotdeauna era dispus sa intre intr-o confruntare pentru principii." Descoperirea aceasta i-a schimbat, marturiseste ea, perspectiva asupra lumii. Ea insasi militanta pentru reforme democratice, admite ca multa vreme i-a privit cu dispret pe informatorii din vremea comunismului. Revelatia faptului ca insusi bunicul sau, pe care l-a idolatrizat cand era copila, a devenit informator a facut-o sa inteleaga cat de inselatoare erau apele prin care erau siliti sa navigheze oamenii in perioada comunista si a obligat-o sa se intrebe ce ar fi facut ea insasi daca ar fi fost in locul lui.
Dosarul 1161919 incepe in 1942, cu sapte ani inainte de a fi arestat ca membru al Garzii de Fier, bineinteles pe baza marturiei unui turnator, si se inchide in 1985, o data cu moartea lui Dumitru Motoc. Nepoata lui crede ca a fost recrutat dupa ce a fost incarcerat in 1949 in inchisoarea de la Pitesti, pe care a parasit-o cantarind 45 de kilograme la 1,83 cm inaltime. Poate pe buna dreptate pentru ca astazi toate lumea stie despre unul dintre cele mai cumplite experimente in tortura – reeducarea de la Pitesti. Daca a devenit el insusi informator, asta nu inseamna ca a scapat de urmarire. Toata lumea spiona pe toata lumea, astfel incat, la un moment dat, se banuia ca unul din patru romani este informator.
"In final, se resemneaza Cora Motoc, ceea ce conteaza sunt amintirile mele despre bunicul. Pe ele ma pot baza cu adevarat."

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă