» Un contract de peste 4 milioane de euro pentru "imbunatatirea conditiilor de circulatie" in Pasajul Obor din Bucuresti a fost atribuit de Primaria Capitalei unui consortiu format din trei firme vesnic abonate la bugetul local: Tehnologica Radion, Delta ACM 93 si Metroul SA.
» Oamenii din spatele primelor doua firme sunt apropiati sau parteneri de afaceri cu membri ai PDL, precum Liviu Negoita, deputatul PDL stefan Pirpiliu si Silviu Prigoana.
» Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, iar Primaria Capitalei a incalcat legea: de la atribuire pana la publicarea anuntului au trecut opt luni, nu 60 de zile, cum prevede legea. Ieri seara, Primaria a dat un comunicat in care sustine ca este vorba despre o eroare.
Firmele abonate la bugetul public alocat drumurilor Capitalei au mai dat un tun de peste 4 milioane euro: pentru aceasta suma, Tehnologica Radion, Delta ACM 93 si Metroul SA trebuie sa se ocupe de "imbunatatirea conditiilor de circulatie" la Pasajul Obor, lucrare terminata inca de anul trecut. Insasi Primaria Capitalei recunoaste, intr-un comunicat, ca lucrarea s-a terminat in 2008. Cu toate acestea, conform anuntului de atribuire, lucrarile abia urmau sa inceapa, dar nu se precizeaza pe ce durata aveau sa se desfasoare. Contractul a fost semnat pe data de 29 decembrie 2008, cu doua zile inainte de ultimul Revelion, asadar pentru cele 4 milioane de euro treaba avea sa inceapa in primele zile din 2009. In spatele firmelor Tehnologica Radion SA si Delta ACM 93 se afla persoane foarte apropiate Partidului Democrat Liberal (PDL).
Cel care controleaza firma Tehnologica Radion, Theodor Berna, este un personaj care se adapteaza foarte bine conditiilor. In campania electorala din 2004 numele lui era pronuntat in legatura cu sponsorizarea PSD, iar mai nou, in epoca PDL, acesta este renumit pentru numeroasele si foarte avantajoasele contracte pe care le castiga la licitatiile pe bani publici. Firma amintita a primit contracte pentru realizarea de lucrari legate de drumuri, poduri, sosele, reabilitare ori construire de la autoritatile locale din Constanta, Craiova, Bucuresti si altele. Ultimul scandal in care numele acestei companii a fost implicat se refera la intretinerea unor drumuri din sectorul 3 al Capitalei, pastorit de PDL-istul Liviu Negoita.
Infratirea dintre Tehnologica Radion si Delta ACM 93 este de notorietate. Cele doua firme au castigat impreuna multe licitatii, precum cea organizata anul trecut de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale S.A. pentru consolidarea si refacerea sistemului rutier pe DN 39, intre localitatile Eforie si Tuzla. Compania Delta Antrepriza de Constructii si Montaj (ACM) 93, cu sediul in Bucuresti, a castigat in martie, printre altele, un contract de 119 milioane de lei (peste 28 milioane de euro) pentru reabilitarea, modernizarea si intretinerea strazilor din Craiova in urmatorii patru ani. In spatele acestei firme sta, aparent, un singur om: Florea Diaconu, unic actionar si administrator, singurul nume care apare in anunturile din Monitorul Oficial de la infiintarea companiei si pana astazi.
Florea Diaconu a mai fost acuzat de presa ca are legaturi cu PDL prin Ionel Pirpiliu, fratele deputatului PDL stefan Pirpiliu, insa a negat tot timpul. O serie de acte insa il leaga iremediabil de deputatul PDL. In primul rand, in 2005, Florea Diaconu si Ionel Pirpiliu au depus impreuna la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), sub umbrela firmei Delta ACM 93, doua solicitari de brevet de inventie: unul pentru "asfalt turnat" si unul pentru "procedeuri utilaj pentru refacerea caminelor de vizitare" aflate la suprafata strazilor si a soselelor. O alta dovada a colaborarii lor este o lista cu "avize si autorizatii de lucrari tehnico-edilitare", emise in 2004 de Primaria Sectorului 4, unde cei doi figureaza impreuna cu un "aviz comisie coordonare lucrari edilitare" de gaze pe strada Binelui nr. 218-220.
Asadar, patronul Delta ACM 93, Florea Diaconu, este un vechi asociat al fratelui deputatului PDL stefan Pirpiliu (fost presedinte al Comisiei de Transporturi din Consiliul General al Capitalei pe cand alt mare PDL-ist, Adriean Videanu, era primar general). Florea Diaconu si Ionel Pirpiliu au fost asociati si in firma Rosal Invest, controlata de Silviu Prigoana, deputat PDL.
Un alt semn de intrebare apare in legatura cu data publicarii anuntului de atribuire a contractului. Cu toate ca atribuirea s-a facut incepand cu data de 29 decembrie 2008, anuntul a fost publicat pe e-licitatie.ro abia ieri, deci dupa mai bine de opt luni. Primaria Capitalei a incalcat astfel Legea achizitiilor publice, care prevede publicarea anunturilor in cel mult 60 de zile de la atribuire. Intr-un comunicat transmis ieri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a exprimat "regretul pentru greseala unuia dintre angajati", care "dintr-o regretabila eroare" a postat cu intarziere anuntul.