15.2 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialDosar penal pentru liderul Gărzii Secuieşti

Dosar penal pentru liderul Gărzii Secuieşti

Extremistul, care este şi funcţionar public, este acuzat de instigare la discriminare după ce a spânzurat o efigie a lui Avram Iancu în plin centrul municipiului Miercurea Ciuc.

 

Liderul organizaţiei extremiste Garda Secuiască, neînregistrată juridic, va trebui să dea explicaţii în faţa procurorilor. Magistraţii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita îl acuză de Barna Csibi de instigare la discriminare, dosarul penal fiind deschis pe numele său după ce, de 15 martie, ziua în care maghiarii comemorează începerea Revoluţiei de la 1848, Barna Csibi a spânzurat o efigie a lui Avram Iancu.

Anterior, pe o stradă din Miercurea Ciuc, Barna Csibi a organizat un „proces” în care eroul Revoluţiei Române de la 1848 a fost judecat şi condamnat pentru presupusele atrocităţi comise de moţi împotriva populaţiei de etnie maghiară. Acţiunea lui Barna Csibi fusese autorizată, pentru că el a cerut aprobare pentru un eveniment de informare istorică. În opinia reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Harghita, Csibi a încălcat limitele aprobării care i-au fost date. Gestul i-a şocat pe mulţi dintre ardeleni, maghiari şi români, deopotrivă. Liderul UDMR Cluj, viceprimarul Attila Laszlo, a calificat spectacolul oferit de Barna Csibi drept „un lucru dezgustător”. La rândul său, liderul PSD Harghita, Mircea Duşa, crede că gestul lui Csibi „trebuie privit în contextul solicitărilor pentru autonomie formulate de liderii maghiari. Prin gestul său, Barna Csibi i-a jignit profund pe români, mai ales pe cei din Transilvania, pentru că Avram Iancu este un simbol naţional”. Pe de altă parte, extremistul maghiar a declarat că nu a făcut altceva decât să îşi exercite „dreptul constituţional la exprimarea opiniei” şi că avea datoria să informeze populaţia despre „etnocidul” care ar fi fost comis de Avram Iancu împotriva secuilor.

Scapă cu o amendă?

Deşi procurorii l-au pus sub acuzare, juriştii consultaţi de România Liberă spun că Barna Csibi nu va păţi mare lucru. „Nu cred că se poate vorbi de instigare la discriminare. La prima vedere, nu a comis nici o infracţiune”, este de părere fostul procuror Eugen Iordăchescu, în prezent avocat. De asemenea, el crede că Barna Csibi nu poate fi condamnat nici pentru apartenenţa la o organizaţie fascistă, pentru că Garda Secuiască nu a fost înregistrată, iar Garda Maghiară, care a fost interzisă în Ungaria pe motiv că ar fi o organizaţie de tip nazist, nu a fost interzisă în România. De asemenea, Barna Csibi nu poate fi sancţionat nici în calitate de funcţionar public, în condiţiile în care el este angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita. Legea privind codul de conduită al funcţionarilor publici îi sancţionează doar pe funcţionarii care comit fapte care încalcă bunele moravuri doar dacă ei sunt în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Csibi se afla în timpul său liber.

Barna Csibi a fost cel care i-a cerut paşaportul preşedintelui Traian Băsescu atunci când şeful statului a vizitat acest judeţ. Tot el a fost amendat pentru că a provocat tulburarea liniştii publice la Cluj, în mai multe rânduri.

Cele mai citite

Bugetele locale administrează o treime din finanțele publice. Reorganizarea ar putea reduce cheltuielile administrației

Deși atenția publicului se îndreaptă adesea spre bugetul de stat și bugetele de asigurări, bugetele locale gestionează anual aproape o treime din veniturile bugetului...

Olguța Vasilescu revoluționează Craiova! „Singurul oraș de câmpie care…”

Lia Olguţa Vasilescu a fost învestită vineri în cel de-al patrulea mandat de primar al municipiului Craiova. Cu acest prilej, ea a anunțat un proiect...

Tractor 100% românesc făcut într-un oraș din Oltenia

O companie din Craiova va investi într-o fabrică de tractoare, care va fi construită și cu ajutorul fondurilor europene. În noua fabrică se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă