Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a primit, în weekend, noi echipamente performante pentru secția de nou-născuți, constând într-un monitor de funcții vitale și un compresor medical de aer, ce permit supravegherea continuă a bebelușilor aflați în impas în procesul de adaptare la viaţa extrauterină.
De-a lungul anului trecut, în maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj au avut loc 3.020 de naşteri, dintre care circa 13% au fost premature, iar aproape 300 de bebeluși au avut nevoie de îngrijire specială în secţia de terapie intensivă neonatală, din cauza unor afecţiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizare continuă a funcţiilor vitale.
Conform ultimelor date statistice disponibile, în Cluj, rata mortalităţii infantile este de 4,7 la mie. Chiar dacă cifra este mai mică decât cea existentă la nivel național, ea rămâne disproporționată, cu atât mai mult cu cât, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
„În Cluj, lucrurile stau incomparabil mai bine decât în restul județelor. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că în spatele cifrelor se află vieți umane, și că, din păcate, cinci micuți din o mie nou-născuți în maternitățile clujene pier în primele săptămâni de viață. Prin acțiunea de dotare de astăzi, Salvați Copiii își dorește să contribuie la reducerea numărului de decese în rândul bebelușilor. Oricine ni se poate alătura în acest demers, câteodată fiind suficient un gest simplu, precum redirecționarea celor 2% din impozitul anual pe venit către organizația noastră”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul mortalității infantile la nivelul întregii uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie.
„Mortalitatea infantilă rămâne o pată pe obrazul României. O pată care, așa cum au arătat-o acțiunile Salvați Copiii din ultimii ani, poate fi înlăturată în timp, cu ajutorul fiecăruia dintre noi. Dacă vă pasă, este suficient să redirecționați cei 2% din impozitul pe venit către programul de modernizare a maternităților inițiat de organizația Salvați Copiii. Este un gest minor, care poate reda însă dreptul la viață miilor de bebeluși privați pe nedrept de această șansă”, a spus Amalia Năstase, ambasador al campaniei „Bun venit pe lume”.
Noile echipamente de la Spitalul Județean Cluj au fost donate de Organizația Salvaţi Copiii România, în cadrul unei campanii care are ca scop modernizarea a 28 maternități și secții de nou-născuți din țară. Datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, 2.074.000 de lei vor fi investiţi în dotarea secțiilor de nou-născuți din: Piteşti, Bacău, Brașov, București (3 maternități), Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iași, Hârlău, Târgu-Mureș, Roman, Piatra-Neamț, Petroșani, Ploiești, Sibiu, Botoșani, Vatra-Dornei, Arad, Timișoara (2 secții de nou-născuți), Vaslui, Focșani, Cluj-Napoca.