2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDonație anonimă de 143.000 de euro pentru două maternități din România

Donație anonimă de 143.000 de euro pentru două maternități din România

Maternitatea Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino” și secția de neonatologie a Spitalului Municipal Oltenița au primit, joi, echipamente vitale pentru îngrijirea copiilor născuți prematur, în valoare de 143.000 de euro. Dotarea face parte din programul de reducere a mortalității infantile, derulat de organizația Salvați Copiii România și a fost posibilă exclusiv datorită unei sponsorizări oferite de un donator privat care a dorit să rămână anonim.

Echipamentele au fost alese astfel încât să răspundă necesităților fiecărei unități în parte. Astfel, după ce, în 2012 și 2013, reprezentanții organizației au donat spitalului „Ioan Cantacuzino” două incubatoare în valoare totală de 32.000 de euro, astăzi au fost instalate echipamente în valoare de 91.000 de euro: două monitoare fetale, un ecograf complex, o masă de reanimare cu sistem de resuscitare, două pulsoximetre și diverse accesorii, aceasta fiind cea mai consistentă acțiune de dotare derulată de organizație în cei trei ani de când a demarat campania pentru reducerea mortalităţii infantile. 

De-a lungul anului trecut, în maternitatea Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino” au avut loc 2.130 de naşteri, dintre care o cincime au fost premature. „Rata de prematuritate în secția noastră de Terapie Intensivă este de 20%, de două ori mai mare decât media națională, pentru că, fiind o Maternitate de nivel III, putem oferi o șansă la supraviețuire și unor copii prematuri de 700-800 de grame. În aceste condiții, eforturile personalului nostru medical ar fi zadarnice în lipsa echipamentelor moderne adaptate fragilității și necesităților acestor copii. În acești ultimi ani dificili, Organizația Salvați Copiii ne-a fost alături, sprijinindu-ne să depășim dificultățile logistice, oferind prin echipamentele donate șansa la viață în aceste cazuri deosebit de grave", a declarat Amalia Stănescu, medic primar neonatolog în cadrul Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino”.

Ilinca Gussi, medic primar obstetrician specialist în medicină fetală în cadrul aceleiași secții, a subliniat că „mortalitatea infantilă poate fi redusă eficient dacă starea copiilor este cunoscută încă dinainte de a se naște. Identificarea feților cu probleme, cu ajutorul ecografiei fetale avansate, ne dă posibilitatea de a-i pregăti pre-natal pentru șocul unei nașteri înainte de termen și, foarte important, ne poate da răgazul necesar să organizăm nașterea în cele mai bune condiții în maternități de nivel III dotate și pregătite să salveze acești copii, cum este maternitatea noastră. În plus, în unele cazuri grave, pentru a supraviețui, feții au nevoie de inițierea tratamentelor chiar dinainte de a se naște. Secții de obstetrică precum cea a Spitalului Cantacuzino au posibilitatea de a realiza, de exemplu, transfuzii fetale direct in utero. Pentru asemenea gesturi invazive, până nu demult era nevoie să împrumutăm echipamentul necesar. Astăzi, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii, avem posibilitatea de a monitoriza mult mai eficient sarcinile cu risc crescut și de a da posibilitatea unui viitor mai bun unor copii considerați până mai ieri fără șanse de supraviețuire”.

"Maternitatea noastră a devenit un centru de referință pentru cazuri dificile, în ultimii cinci ani numărul micuților tratați în secția de terapie intensivă neo-natală crescând cu nu mai puțin de 30%, în condițiile în care tendința generală a natalității în România a scăzut simțitor. Amintesc, de asemenea, că suntem centru de referință pentru monitorizarea sarcinilor mamelor afectate de diabet insulino-dependent și singura maternitate de stat din București care a adus pe lume copii sănătoși după terapii invazive in utero. Pentru toate acestea nu ar fi suficientă pregătirea extraordinară a personalului nostru, performanța realizându-se cu echipament ce trebuie permanent înnoit, cu mari eforturi logistice. Mulțumim Salvați Copiii România pentru sprijinul constant pe care ni-l acordă de trei ani, fără de care astăzi nu ne-am fi putut lăuda cu aceste rezultate”, a afirmat și Cristian Posea, directorul medical al Spitalului Clinic „Ioan Cantacuzino”.

În cazul Spitalului Municipal din Oltenița, printre echipamentele instalate s-au numărat două mese radiante de reanimare, un incubator, un monitor fetal, o masă de nașteri modernă și un sistem complet suport respirator. Aici, anul trecut au avut loc 584 naşteri, din care 45 premature. Aceasta, în condițiile în care, trei din șapte zile din săptămână, cazurile de prematuritate din teritoriu se trimit direct, fără transfer, către spitalul Cantacuzino, întrucât maternitatea nu funcționează decât în prima parte a zilei (iar weekend-urile fac excepție), din cauza lipsei dotărilor necesare în secțiile de anestezie-terapie intensivă.

„Prin această acțiune de modernizare a secției de nou-născuți, Salvați Copiii ne-a pus la dispoziție o bună parte din echipamentele necesare desfășurării activității noastre de zi cu zi. Cardiotocograful ne este indispensabil pentru a depista la timp suferința fetală în timpul sarcinii și nașterii și adoptării conduitei terapeutice adecvate. Incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea condițiilor necesare nou-născutului prematur în vederea adaptării la viața extrauterină și, de asemenea, pentru degrevarea spitalelor de rang superior de cazuri ce pot fi rezolvate la nivelul Maternității noastre. Aspiratoarele, pulsoximetrul și aparatul de administrat oxigen sunt necesare în îngrijirea imediată și ulterioară a nou-născutului și prevenirea unor posibile afecțiuni respiratorii”, a declarat Adelina Adăscălița, șef al secției de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Municipal Oltenița.

„Este o mare împlinire că, astăzi, putem pune umărul la creșterea performanțelor cadrelor medicale din cele două spitale, oferindu-le aparatura atât de necesară. Ne permitem să achiziționăm aceste echipamente numai și numai datorită sprijinului financiar al persoanelor și companiilor care cred în cauza noastră, în cazul de față, un donator, persoană fizică, a cărui dorință a fost nu de a-și face publicitate, ci doar de a contribui la salvarea micuților născuți înainte de termen în cele două maternități”, a spus președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Cele două acţiuni de dotare derulate astăzi sunt a 10-a, respectiv a 11-a din seria de 28 de dotări programate de Salvaţi Copiii în 2014. În cursul anului 2013, Salvaţi Copiii a reuşit să doteze prin campania pentru reducerea mortalităţii infantile „Bun venit pe lume” 18 maternități şi secţii de nou-născuți.  Datorită generozității companiilor și persoanelor fizice, în acest an vom investi 2.730.000 de lei în dotarea altor 29 de maternități și secții de nou-născuți din Pitești, Bacău, Brașov, București, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iași, Hârlău, Târgu-Mureș, Piatra-Neamț, Petroșani, Roman, Ploiești, Sibiu, Botoșani, Vatra-Dornei, Arad, Timișoara, Vaslui, Focșani, Cluj-Napoca, Oltenița și în dezvoltarea de programe de educaţie și suport pentru 5.000 de beneficiari din comunități defavorizate.  

România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Black Friday 2024 nu s-a terminat pe Notino.ro: Pe 29 noiembrie sunt cele mai tari oferte!

Campania de Black Friday continuă pe Notino.ro, iar clienții au ocazia să se bucure de reduceri prelungite pe toată durata lunii noiembrie. Pe 29...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...
Ultima oră
Pe aceeași temă