7.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialDonald Tusk: Este în interesul tuturor ca negocierile pentru ieșirea Marii Britanii...

Donald Tusk: Este în interesul tuturor ca negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă cât mai curând

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut Marii Britanii, joi, să declanșeze „cât mai curând posibil” Articolul 50, pentru ieșirea din Uniunea Europeană, potrivit agențiilor AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Donald Tusk se află la Londra pentru prima sa întâlnire bilaterală cu premierul britanic Theresa May. Ea a declarat că Marea Britanie nu va activa Articolul 50, care declanșează procedurile de ieșire din UE, în acest an pentru a oferi timp guvernului să se pregătească.

„Sunt conștient că acest lucru nu este ușor, însă sper că sunteți gata să demarați procesul de (ieșire din UE) cât mai curând posibil”, i-a spus Tusk Theresei May la începutul întrevederii din Downing Street.

Totodată, într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a precizat că scopul întrevederii este „de a stabili relații cât mai strânse între UE și Marea Britanie”, precizând că „mingea se află în terenul britanicilor”.

În plus, el a precizat că este în interesul tuturor ca negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar să înceapă cât mai curând.

Potrivit unor surse din cadrul Uniunii Europene, Consiliul European dorește ca Londra să invoce Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona până în mai 2017, pentru ca țara să nu mai fie membră a UE în timpul alegerilor europene din mai 2019. Odată Articolul 50 activat, Marea Britanie va dispune de doi ani pentru a negocia termenii plecării sale din UE și pentru a părăsi blocul.

Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...
Ultima oră
Pe aceeași temă