De la simplu invatator pana la ditamai rectorul, intregul personal didactic ar putea intra sub lupa CNSAS. Daca proiectul de lege privind statutul cadrului didactic, supus dezbaterii publice de catre Ministerul Educatiei, ramane in forma actuala, cei care au facut politie politica nu mai au ce cauta in invatamant.
Proiectul de lege privind statutul cadrului didactic nu lasa loc de comentarii la capitolul "Incompatibilitati cu calitatea de personal didactic". Nu pot fi cadre didactice cei care desfasoara activitati contrare bunelor moravuri, nu corespund medical, au savarsit infractiuni sau au facut politie politica. Textul legii nu face alte clarificari si baga in aceeasi oala invatamantul preuniversitar si cel universitar.
Sindicalistii: "Se sare calul!"
Proiectul de lege a ajuns de doar doua zile la liderii sindicatelor din invatamant si problema cu politia politica este doar una dintre numeroasele prevederi considerate aberatii de sindicalisti. "La ora actuala, e foarte neclara notiunea de politie politica. Stiu, acum e ceva la moda. Daca ar baga toate cadrele didactice la microscop, nu ar crea decat o vanzoleala totala in invatamant", crede Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret".
Nici Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicale "Alma Mater", nu are o parere mai buna: "Este o frectie la picior de lemn! Cei care au facut politie politica ori sunt pensionati, ori au murit. Cred ca o astfel de lege ar trebui sa se ocupe de ce se va intampla in invatamant, nu de ce a fost in trecut".
Liderul Federatiei "Spiru Haret" crede, dupa ce a vazut proiectul de lege, ca e facut de neprofesionisti. "E produsul catorva oameni care stau pe scaune in minister. Sa zicem ca CNSAS ii verifica pe toti in doi ani, daca poate, si gaseste 50.000 care au facut politie politica. Eu ce fac, ii dau afara pe toti? Dupa aia ce se intampla? Cred ca in acest moment se sare foarte mult calul", mai adauga liderul sindical Isvoranu.
In urma reactiilor negative la proiectul de lege, Ministerul Educatiei ia deja in calcul restrangerea categoriilor de cadre didactice cautate la dosar. Megdonia Popescu, inspector al Directiei de Invatamant Preuniversitar din Ministerul Educatiei, care a lucrat la elaborarea proiectului de lege a statutului cadrului didactic, a confirmat ca sub incidenta acestei masuri ar putea intra doar "functionarii de conducere din directiile generale de invatamant, din minister, inspectorate scolare si universitati".