Dominaţia SUA în materie de ştiinţă şi tehnologie este ameninţată de o criză bugetară, care poate limita investiţiile în cercetare într-un moment în care state precum China îşi intensifică eforturile de dezvoltare a acestor domenii, potrivit unei analize AFP, citat de Mediafax.
Partidul Republican, câştigătorul alegerilor legislative din noiembrie, a promis că va reduce toate cheltuielile federale. Preşedintele SUA, Barack Obama, consideră de asemenea imperativă punerea sub control a derapajelor cheltuielilor publice. El a propus diminuarea cu 5% a cheltuielilor în 2011. Republicanii vehiculează, însă, reduceri de peste 10%.
Diminuarea cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare va fi catastrofală pentru ştiinţă, a afirmat pentru AFP Alan Leshner, şeful Asociaţiei Americane pentru Ştiinţe Avansate, cea mai mare asociaţie ştiinţifică din lume, totodată editorul revistei „Science”.
„Asemenea reduceri de buget pentru cercetare vin să întâmpine obiectivele naţionale, constând în ameliorarea sănătăţii economiei americane şi a competitivităţii ei internaţionale. Însă este demonstrat că ştiinţa, ingineria şi tehnologia alimentează inovaţia şi creşterea economică”, a menţionat Leshner.
Pe de altă parte, toate statele cu care concurează SUA, precum China, India sau Coreea de Sud, majorează puternic investiţiile, a adăugat el.
Beijingul a lansat o iniţiativă de a „cumpăra” circa 80.000 de oameni de ştiinţă chinezi care şi-au făcut studiile în străinătate. China a urcat în 15 ani de pe locul 14 pe locul doi la nivel mondial, după SUA, în privinţa lucrărilor de cercetare publicate.
Directorul general al Google, Eric Schmidt, subliniază că aproape toate progresele din cercetare pentru ştiinţă şi tehnologie au fost susţinute de investiţiile Ministerului american al Apărării de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Printre aceste invenţii figurează semiconductorii, Internetul, GPS-ul şi informatica, susţinută în perioada de debut de programele NASA.
Bugetul anual alocat Apărării americane este, de departe, cel mai mare din lume, ajungând în general la 700 de miliarde de dolari.