20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Dollhouse", un posibil hit TV

„Dollhouse”, un posibil hit TV

» Dupa hituri ca "Prison Break", "Dexter", "Rome" sau "Battleship Gallactica", serii care s-au bucurat de un mare succes si in Romania, prima jumatate a anului 2009 aduce opt seriale americane noi -noute: jumatate vin de la canalul ABC, doua de la FOX si cate unul de la NBC, respectiv CBS.

» Formula comoda a intrigii politiste domina si in acest an reteta pe care mizeaza producatorii, patru seriale apeland la acest gen de trama, pe care o dinamizeaza cu elemente de thriller ("The Harper Island"), stiinta popularizata ("Lie to Me"), romance ("Castle") sau comedie de moravuri ("The Unusuals")

» Paleta tematica a serialelor e larga: stergerea si reprogramarea identitatii ("Dollhouse"), criminali in serie ("Castle"), limbajul trupului ("Lie to Me"), universuri alternative ("Kings"), moravuri politiste ("The Unusuals"), "nasii" de cupluri ("Cupid"), corectitudinea politica ("The Goode Family").

Fanii serialelor americane de ultima ora au de ales intre opt noi serii ce au fost sau vor fi lansate in prima jumatate a anului. "Lie to Me", serialul lansat de FOX pe 21 ianuarie, este o drama cu elemente politiste. Filmul fictionalizeaza descoperirile psihologului Paul Ekman, unul din specialistii lumii in materie de "body language", limbajul involuntar al trupului care-ti tradeaza convingerile atunci cand minti sau te prefaci. Serialul desfasoara povestea doctorului Cal Lightman, expert mondial in limbajul trupului, care e capabil sa descifreze nu numai cand cineva minte, ci si de ce o face – "citeste" deci motivatiile in gesturile cuiva. El si echipa lui ajuta agentii federali si politistii sa descopere adevarul din spatele minciunilor tesute de povestea unui criminal sau infractor. Chiar daca filmul este creat de necunoscutul Samuel Baum, filmul are o vedeta in centru, actorul Tim Roth (Pulp Fiction, The Incredible Hulk), in rolul doctorului Lightman.

Mai interesant pare insa "Dollhouse", un serial lansat pe 13 februarie cu o intriga desprinsa parca din universul sumbru al lui Phillip K. Dick, revizitat prin "Millenium". Creat de Joss Whedon ("Buffy the Vampire Slayer", "Angel", "Firefly"), serialul urmareste intamplarile prin care trece Echo (Eliza Dushku), o tanara care face parte dintr-un grup numit "Dolls"/"Papusile". Cum personalitatile lor originale au fost sterse, "papusile" pot fi incarcate cu o noua personalitate (la nivel de memorie psihica si fizica, talente, limbaje), care amalgameaza trasaturi de la persoane preexistente. In aceasta stare, ei sunt inchiriati pentru diverse sarcini (crime, fantezii bizare si din cand in cand fapte bune), fiind monitorizati si condusi din interior de niste misteriosi Manuitori. Intre misiuni, ei dorm intr-o incapere futuristica numita "Dollhouse"/ "Casa papusilor". Intriga serialului debuteaza Echo, personajul trezindu-se la constiinta de sine a identitatii sale originale.

 

Lunea aceasta a avut loc premiera unui alt serial, Castle – dar nu la Fox, ci la ABC. Filmul, creat de Andrew W. Marlowe, il are ca locomotiva pe Nathan Fillion din "Neveste disperate", in rolul unui scriitor care traieste o viata linistita, banala, alaturi de mama si fiica sa. Problema incepe cand cartile sale cu ucigasi devin modelul unui criminal in serie din lumea reala care copiaza in detalii maniacale crimele fictiunilor sale. O femeie frumoasa (Stana Katic), de profesie detectiv, il convinge sa o ajute sa dea de urma vinovatului.

"Kings"– David si Goliat contemporani
La sfarsitul saptamanii viitoare, pe 19 martie, NBC va lansa la apa "Kings", un fantasy bazat pe ideea universurilor alternative, cu un regat mitic si fabulos si o actiune plasata in contemporaneitate. Creat si produs de Michael Green ("Heroes"), filmul spune povestea lui David si Goliat in cadrul unei monarhii a zilelor noastre. Regele Silas Bnenjamin (Ian Mc Shane, cunoscut din "Deadwood") este regele unei tari numite Gibloa, pe al carei steag flutura un fluture de sorginte divina. Shiloh, capitala tarii, este un oras proaspat construit, stralucind de curatenie. Silver trebuie sa se descurce cu tensiunile crescande dintre Gilboa si statul vecin, Gath. Cand cativa oameni sunt luati prizonieri de razboi, un tanar soldat David Shepherd (Chris Egan) sfideaza ordinele militare si trece granita pentru a-i salva. Or, printre soldatii pe care ii salveaza se numara si fiul regelui, Jack Benjamin (Sebastian Stan).

 

De atunci incolo, viata sa nu va mai fi aceeasi. Personajele din jurul regelui par incitante ca tipologii – Regina Rose Benjamin este o femeie distanta dar intelegatoare, fiica Michelle, o tanara inteligenta, frumoasa si sincera. Tot luna aceasta, pe 24 martie, ABC a programat premiera unei comedii romantice, "Cupid", o serie creata de Rob Thomas ("Veronica Mars"). Spre deosebire de "Veronica Mars", a carui intriga suna mult mai incitant (o adolescenta cu minte brici care isi ajuta tatal in solutionarea unor cazuri complicate), subiectul de la "Cupid" nu suna la fel de tentant: un new-yorkez ajuta oamenii sa se cupleze, mai exact, sa-si gaseasca jumatatea – avand convingerea bizara ca el e o incarnare a lui Cupidon, zeitatea din vechime ce umbla cu o tolba de sageti la el si facea oamenii sa se indragosteasca. Or, personajul nostru sustine ca, pentru a se putea intoarce pe Muntele Olimp, taramul zeilor, trebuie sa faca 100 de oameni sa se indragosteasca.

 

La sfarsitul lunii, ABC a programat un serial de animatie, "The Goode Family", purtand semnatura lui Mike Judge ("Beavis and Butthead") si avand in centru o familie care se straduieste sa faca totul cat mai corect (politic), de la decizii legate de mediu pana la situatii cu incarcatura politica; in maniera binecunoscuta a lui Judge, situatiile vor deveni din ce in ce mai absurde. Pentru luna viitoare (8 aprilie), ABC a programat debutul serialului "The Unusuals", o strutocamila in acelasi timp comedie si drama politista, a carei prima serie va avea noua episoade. Intr-o dimineata, Casey Schraeger, vicedetectiv ce lucreaza ca politist sub acoperire in bransa prostituatelor, este promovata in departamentul omucideri, pentru ca e considerata unul dintre politistii cinstiti, iar superiorul ei vrea sa curete echipa de corupti. Pe masura ce-si cunoaste noii colegi, politista descopera ca fiecare are un simt particular al umorului si mici secrete.

 

Unul are o tumora la creier dar vrea sa moara "la datorie". Altul celebreaza 52 de ani cu spaima ca nu va prinde anul viitor, intrucat tatal sau a murit inainte de a implini aceasta varsta. Unul se arata foarte religios, dar de fapt are un trecut intunecat, iar Casey insasi are propriile secrete, cum ar fi faptul ca a crescut intr-o familie din inalta societate new-yorkeza si i-a displacut ideea ca banii pot cumpara totul, inclusiv dreptatea. Serialul a fost creat de Noah Hawley, iar printre producatorii sai se numara Jim Serpico, cunoscut pentru "Rescue Me". Pe 9 aprilie se lanseaza la CBS "Harper’s Island", un serial al carui subiect combina teme de reality show cu "10 negri mititei" de Agatha Christie – o gasca merge pe o insula, fiind invitata la o nunta –, insa acolo incep sa moara unul cate unul (mai exact, unul pe episod). Seria are 13 episoade, iar la sfarsit cei care vor supravietui vor afla cine e criminalul si de ce s-au intamplat toate crimele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă