20.2 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDoi tineri muzicieni romรขni, laureaลฃii unui prestigios concurs internaลฃional

Doi tineri muzicieni romรขni, laureaลฃii unui prestigios concurs internaลฃional

În 11 februarie 2013 au fost anunลฃate premiile celui mai important concurs pentru tineri interpreลฃi cu vârsta pânฤƒ în 18 ani – Concertino Praga – derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio. Printre câลŸtigฤƒtori se aflฤƒ doi muzicieni români, propuลŸi la aceastฤƒ competiลฃie de Radio România Muzical.

La secลฃiunea vioarฤƒ – premiul I ลŸi premiul pentru cea mai bunฤƒ interpretare a piesei impuse au revenit violonistei Maria Alexandra Bobeico de la Liceul de muzicฤƒ „George Enescu” din BucureลŸti, iar la secลฃiunea pian, menลฃiunea de onoare a fost obลฃinutฤƒ de Cadmiel Boลฃac din Sighetu Marmaลฃiei, elev al Liceului de muzicฤƒ „Sigismund Toduลฃฤƒ” din Cluj-Napoca.

Maria Alexandra Bobeico, în vârstฤƒ de 16 ani, va participa la gala laureaลฃilor concursului „Concertino Praga”, ce va avea loc în 16 iunie la Palatul Rudolfinum din Praga. Ultima datฤƒ când România a obลฃinut premiul I la aceastฤƒ prestigioasฤƒ competiลฃie a fost în urmฤƒ cu aproape 30 ani, în 1986.

Interviuri cu Maria Alexandra Bobeico ลŸi Cadmiel Boลฃac, precum ลŸi înregistrฤƒrile realizate pentru aceastฤƒ competiลฃie, premiate de juriul Concertino Praga, vor fi difuzate de Radio România Muzical în 12 ลŸi 13 februarie, de la ora 17.30 ลŸi vor fi de asemenea arhivate pe site-ul Radio România Muzical www.romania-muzical.ro.

Producฤƒtorul înregistrฤƒrilor: Octavia Galescu. Regizori muzicali: Roberto CociaลŸ ลŸi Andrei Cazan. Inginer de sunet: Octavian Reu ลŸi Rodinel Popa.

Concursul „Concertino Praga” este o adevฤƒratฤƒ rampฤƒ de lansare pentru tineri interpreลฃi. Printre românii care au obลฃinut premii la acest concurs se numฤƒrฤƒ nume consacrate astฤƒzi, precum flautistul Ion Bogdan ลžtefฤƒnescu ลŸi violoniลŸtii Mihaela Martin, Claudiu Vornicelu ลŸi Alexandru Tomescu.

Maria Alexandra Bobeico: „Am fost selectatฤƒ de Radio România Muzical sฤƒ reprezint România la acest concurs. Concursul s-a desfฤƒลŸurat pe bazฤƒ de înregistrฤƒri realizate de fiecare concurent în ลฃara lui. Înregistrฤƒrile rezultate au fost trimise la Praga, unde au fost jurizate de o comisie fฤƒrฤƒ ca membrii ei sฤƒ cunoascฤƒ numele ลŸi ลฃara interpreลฃilor. Deci, înregistrฤƒrile au purtat doar numere. A fost o surprizฤƒ sฤƒ aflu cฤƒ am câลŸtigat pentru cฤƒ este un concurs de prestigiu ลŸi e o mare realizare! Mฤƒ bucur cฤƒ înregistrฤƒrile au fost apreciate pentru cฤƒ este un pas în cariera mea, un mare pas.

În ce constฤƒ, concret, premiul pe care îl primeลŸti la concursul de la Praga?

Premiul constฤƒ în susลฃinerea unui concert cu Orchestra Filarmonicฤƒ cehฤƒ la Sala Rudolfinum din Praga, dupฤƒ care va urma un turneu de recitaluri în multe oraลŸe ale Cehiei.

Cum va continua pentru tine de acum înainte activitatea competiลฃionalฤƒ? Vei mai participa la concursuri?

Da, sigur. Chiar sฤƒptฤƒmâna viitoare am prima etapฤƒ la Olimpiadฤƒ ลŸi în aprilie va fi work-shop-ul SoNoRo la Cetate, unde voi participa, de asemenea – este un fel de masterclass cu mai mulลฃi profesori. Deocamdatฤƒ astea sunt planurile, mai departe… vedem.

Interviu realizat de Larisa ClempuลŸ

Cele mai citite

PNL ศ™i Ministerul Justiศ›iei lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€

PNL descrie siguranศ›a romรขnilor ca fiind โ€žo prioritateโ€ pentru partid ศ™i lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€. Ghidul elaborat de...

Trei candidaturi la prezidenศ›iale au fost contestate la CCR. Sรขmbฤƒtฤƒ se analizeazฤƒ sesizฤƒrile

Sรขmbฤƒtฤƒ este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai รฎnaltฤƒ funcศ›ie รฎn stat. รŽn cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidaศ›i pรขnฤƒ acum Sรขmbฤƒtฤƒ...

PNL ศ™i Ministerul Justiศ›iei lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€

PNL descrie siguranศ›a romรขnilor ca fiind โ€žo prioritateโ€ pentru partid ศ™i lanseazฤƒ โ€žGhidul privind sesizarea faptelor de violenศ›ฤƒ ศ™i de hฤƒrศ›uire sexualฤƒโ€. Ghidul elaborat de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ