9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialDoi sergenţi au fost inculpaţi în cazul soldaţilor americani care au urinat...

Doi sergenţi au fost inculpaţi în cazul soldaţilor americani care au urinat pe cadavrele unor afgani

Doi sergenţi din corpul puşcaşilor marini americani au fost inculpaţi pentru presupusa implicare în scandalul provocat de o înregistrare video publicată pe Internet în care apar soldaţi care urinează pe cadavrele a trei afgani, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Anunţul acestor inculpări de către justiţia americană, la o lună de la sancţiunile administrative aplicate altor trei protagonişti, intervine în timp ce lumea musulmană este zguduită de peste o săptămână de un val de proteste antiamericane după difuzarea pe Internet a unui film denigrator la adresa islamului şi realizat în Statele Unite.

Cei doi sergenţi, Joseph Chamblin şi Edward Deptola, sunt acuzaţi pentru implicarea lor în caz şi pentru că au “apărut în fotografii neautorizate cu victime umane”, a subliniat corpul de elită al armatei americane într-un comunicat.

Aceştia aparţin unei unităţi de trăgători de elită ai batalionului 3 din al doilea Regiment al puşcaşilor marini, cu baza la Camp Lejeune (Carolina de Nord, sud-est).

Justiţia militară susţine mai ales că aceştia au eşuat în misiunea lor de îndrumare a puşcaşilor marini aflaţi sub comanda lor, însă sunt acuzaţi şi pentru distrugerea abuzivă a locuinţelor şi utilizarea neautorizată a armelor de foc, inclusiv a lansatoarelor de grenade, adaugă comunicatul care precizează că inculparea a avut loc vineri.

Faptele au avut loc la 27 iulie 2011 în cadrul unei operaţiuni împotriva insurecţiei talibane din districtul Musa Qala din Helmand (sud-vestul Afganistanului), însă nu au fost făcute publice până la 11 ianuarie o dată cu apariţia pe Internet a unei înregistrări video.

În acest video, patru soldaţi tineri urinează, râzând, pe cadavrele însângerate a trei afgani. Imaginile au făcut înconjurul lumii şi au îngrozit principalii responsabili politici şi militari americani, consternaţi de un act “lamentabil”, conform termenilor folosiţi de secretarul Apărării Leon Panetta.

Cele mai citite

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...

Farul și CFR s-au încurcat reciproc. Egal în derby-ul fostelor campioane

Farul Constanța și CFR Cluj, ultimele două campioane ale României, au remizat la Ovidiu, scor 1-1, în penultima etapă a sezonului regular din Liga...

Ministrul Predoiu, despre Platforma Națională “Fii pregătit”: Populația devine partener al instituțiilor care acționează pentru salvare – IGSU, DSU, Poliție, Jandarmerie

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră că, prin învățarea modului de acțiune în cazul unor calamități, populația devine partener al instituțiilor care acționează pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă