19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDoi miniştri, anchetaţi, după tragedia din Apuseni

Doi miniştri, anchetaţi, după tragedia din Apuseni

Ancheta privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni urcă până la cele mai înalte structuri ale statului. Doi miniştri cu responsabilităţi în coordonarea operaţiunii de salvare vor fi audiaţi de procurori. Cercetările în acest caz au trecut ieri în sarcina Parchetului Militar.

Anchetatorii vor avea de stabilit modul în care s-au comportat doi miniştri cu responsabilităţi în privinţa coordonării situaţiei de forţă majoră din Apuseni, în urma accidentului de avion din 20 ianuarie, accident soldat cu două pierderi de vieţi omeneşti. În acest sens, potrivit Mediafax, procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Sibiu, că există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Ancheta va stabili dacă s-a acţionat cu întârziere

Pe de altă parte, s-a făcut referire şi la responsabilitatea unor persoane din structurile militare, motiv pentru care ancheta a devenit de competenţa procurorilor militari. „Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane”, a spus procurorul Augustin Lazăr. Acesta a continuat, precizând că ancheta va trebui să arate dacă persoanele cu atribuţii de coordonare în operaţiunea de salvare au respectat întocmai procedurile. „În final, va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu întârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane”, a continuat Lazăr.

Audierea celor care au pregătit avionul pentru zbor

Au fost deja audiate o serie de categorii de persoane din structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, personalul silvic şi localnicii din comuna Horea, adică toţi cei care, pe teren, au participat la căutarea victimelor accidentului. Ancheta se va extinde şi la cei care aveau responsabilităţi în pregătirea de zbor a avionului prăbuşit în Apuseni. „

Urmează o altă fază a anchetei în care vor fi audiate persoanele care au avut în atribuţiile de serviciu pregătirea avionului de zbor, Romatsa, apoi persoanele care au coordonat în cadrul celulelor din instituţiile centrale”, a precizat procurorul Augustin Lazăr.

Parchetul din Alba Iulia şi-a declinat competenţa

Cercetările în dosarul accidentului vor fi continuate de procurorii militari din PICCJ, după ce ieri Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, motivul fiind acela că, de acum încolo, trebuie audiate persoane din instituţiile centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, a anunţat Parchetul instanţei supreme. În următoarele zile va fi audiat de procurori, la Spitalul de Urgenţă din Cluj, unde este internat, copilotul avionului prăbuşit.

Dosarul privind accidentul aviatic din Apuseni va fi transferat de la Parchetul Alba la Parchetul Militar, procurorii urmând să audieze persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă.

Astfel, prin ordonanţa din data de 4 februarie 2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a acestei cauze în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare, care va continua ancheta în cauză.

Citeşte şi: Anchetă accident aviatic Munţii Apuseni: Copilotul Petrescu, audiat de procurori. Dosarul ar putea ajunge la Tribunalul Militar

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat un prim stadiu al cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, efectuându-se până în prezent cercetarea locului producerii accidentului,  ridicarea mijloacelor materiale de probă şi audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă.

Au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele 5 persoane vătămate, conform unui comunicat al Parchetului General.

S-a dispus, de asemenea, efectuarea unor rapoarte medico-legale, s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză.

Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate.

”Din actele de urmărire penală realizate până în prezent a rezultat că se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia parchetelor militare”, se mai arată în informarea Parchetului General.

Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, la Sibiu, că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Citeşte şi: Procuror: În cazul accidentului aviatic există suspiciune de „conduită culpabilă” a unor miniştri

În cazul în care procurorii militari conduşi de generalul magistrat Ion Vasilache pun în mişcare acţiunea penală împotriva şefului STS, Marcel Opriş, preşedintele Traian Băsescu va fi presat să îl demită. Se poate interpreta că aşa se va împlini solicitarea premierului Victor Ponta de a-l demite pe Opriş.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă