16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialDoi medici și un polițist din Vâlcea, acuzați într-un dosar privind pensionări...

Doi medici și un polițist din Vâlcea, acuzați într-un dosar privind pensionări frauduloase, au fost trimiși în judecată

Medicul Violeta Bică de la Cabinetul de expertiză Drăgășani din cadrul Casei de Pensii Vâlcea a fost trimisă în judecată, pentru luare de mită, într-un dosar privind pensionări frauduloase. Alături de ea sunt inculpate alte cinci persoane, între care un alt medic și un poliţist, informează Mediafax.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a medicului Violeta Bică, expert al asigurărilor sociale la Cabinetul de expertiză medicală Drăgăşani din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, acuzată de 223 de acte materiale de luare de mită, se arată într-un comunicat dat publicităţii, joi, de Parchetul instanţei supreme.

Citește și: Primarul unei comune din Suceava, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2014 – 20 aprilie 2015, Violeta Bică a primit de la de 223 de persoane sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 200 de lei, în valoare totală de 25.300 lei sau bunuri, pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, precum şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.

Alături de Violeta Bică procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, între care un alt medic şi un poliţist, patru dintre acestea fiind puse sub control judiciar.

Astfel, în acelaşi dosar a fost inculpată pentru infracţiunea de trafic de influenţă Violeta Botoran, acuzată că în luna februarie a acestui an a primit de la un martor suma de 200 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă medici de la Cabinetului de expertiză medicală din municipiul Drăgășani, pentru a-i determina să emită decizie de menținere în grad de invaliditate a acestuia, în lipsa examinării clinice. Anterior, în cursul anului 2012 și în luna septembrie 2013, Violeta Botoran a pretins aproximativ 9.000 de lei, bani din care a primit 4.000 lei de la un martor în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de la Consiliului Județean Vâlcea, pentru a-i determina să emită acestuia certificat de încadrare în grad de handicap şi respectiv să prelungească dreptul la indemnizaţie de handicap.

Citește și: Percheziţii în București și Argeș la psihiatri suspectați de internări fictive pentru bani

Procurorii au trimis-o de asemenea în judecată pentru dare de mită şi trafic de influenţă pe Maria Iovănescu Vlăducu, medic expert al asigurărilor sociale, acuzată că în octombrie 2014 şi martie 2015 a remis diferite sume de bani colegei sale Violeta Bică, în vederea îndeplinirii unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acesteia, referitoare la încadrarea sau menținerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la 19 persoane.

Totodată, anchetatorii precizează că, în luna aprilie 2015, inculpata Maria Iovănescu Vlăducu a primit de la doi martori suma de 200 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă unii funcţionari, pentru a îi determina să asigure actele medicale care trebuiau depuse la dosarul de handicap, respectiv pentru a-i determina să mențină gradul de handicap obținut anterior.

Cel de-al patrulea inculpat trimis în judecată în acest dosar, Elena Roxana Ştirbu, este acuzată de complicitate la luare de mită, conform procurorilor, în perioada februarie – aprilie 2015, în mod repetat, aceasta a primit de la Violeta Bică sume de bani în cuantum total de 1.650 lei şi bunuri în valoare de aproximativ 350 lei, pentru a completa toate deciziile sau alte acte medicale emise de către aceasta ori pentru a primi în numele Violetei Bică sume de bani sau bunuri, cu titlu de mită.

Procurorii au dispus de asemenea trimiterea în judecată şi a inculpaţilor Marin Onuţ, poliţist, aflat sub control judiciar, şi Constantin Ghiţă, acuzaţi de complicitate la dare de mită, respectiv dare de mită.

Conform sursei citate, în luna decembrie 2014, Marin Onuţ a intermediat remiterea unui bun în valoare de 1.000 de lei, de către inculpatul Constantin Ghiță către Violeta Bică, ”ajutor concretizat în coordonarea modalității de remitere şi mijlocirea legăturii dintre cei doi inculpați, cunoscând că bunul a fost remis în legătură cu îndeplinirea unui act care intra în îndatoririle de serviciu ale inculpatei Bică Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, respectiv pentru faptul că a asigurat menținerea în grad de invaliditate a inculpatului Ghiță Constantin, prin emiterea deciziei asupra capacităţii de muncă”, precizează anchetatorii.

Dosarul va fi judecat pe fond de Tribunalul Vâlcea.

În luna aprilie, polițiștii și procurorii au făcut 17 percheziții făcute în județele Vâlcea, Olt și Gorj, într-un dosar care vizează pensionarea a sute de persoane în baza unor acte întocmite în fals. În urma descinderilor, medicul Violeta Bică a fost reținută, apoi arestată.

Cele mai citite

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...
Ultima oră
Pe aceeași temă