5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDoi germani, in cautarea comunismului romanesc

Doi germani, in cautarea comunismului romanesc

» Dupa 20 de ani de la caderea comunismului, doi jurnalisti germani au plecat, la volanul unui Wartburg din ’74, intr-o calatorie de 60 de zile prin sase tari din fostul bloc comunist, ca sa vada ce a ramas in urma lui. Pe 6 mai au ajuns la Muzeul Taranului, sa discute cu orasenii despre Romania.

Bucurestenii nu au avut foarte multe de spus. Au fost "muti de uimire", a glumit unul dintre germani. In schimb, cei doi au cantat, au spus glume si au povestit despre oameni prietenosi, saracie si persecutie, aurolaci, tigani, preconceptii si politisti simpatici. Ei aduna povesti si puncte de vedere din tarile prin care germanii din est puteau sa calatoreasca inainte de ’89. Iar concluzia de la jumatatea calatoriei e ca oamenii din tarile acestea se aseamana, dar au conceptii contradictorii despre ceilalti.

"Buna ziua, la revedere!"
Pe versurile astea canta la chitara Holger SchmalfuS, stand pe o bancuta à la festivalul berii asezata in curtea interioara a Muzeului Taranului. Apoi lasa chitara pentru tigara si bea o bere romaneasca cu nume nemtesc. Holger e un jurnalist si comedian nascut in RDG acum 37 de ani, fost pionier. E inalt, blond, cu fata colturoasa, poarta blugi, tricou si sacou bleumarin. La fel e imbracat si colegul lui. Christian Stadali s-a nacut in RFG. Cei doi s-au intalnit la mijloc, in Turingia, ca jurnalisti. Discutiile despre viata de o parte si de alta a granitei dintre est si Vest s-au transformat intr-o calatorie.

Cu tractorul spre Serbia
Ideea le-a venit dupa ce Christian a intalnit un batran care voia sa mearga in Serbia cu tractorul. A vrut sa faca un reportaj despre calatoria lui. Insa tractorul s-a stricat, iar reporterul a ajuns sa plece el in calatorie. Consilierul cultural de la ambasada Germaniei a numit-o "calatorie in spatiu si timp". Ei o numesc "Drumuri de calatorie/Drumuri de evadare". Vor sa vada care e atmosfera, ce cred oamenii despre tara lor si despre cele din jur. Insa aveau nevoie de un simbol. Asa au ajuns sa conduca un Wartburg.

Wartburg 353 Tourist deluxe
Masina arata ca o Dacia 1100 in varianta break, care ar fi fost ansamblata de romani din piese frantuzesti. Insa e un Wartburg nemtesc 353 Tourist deluxe, lung de 4,3 metri, greu de o tona, cu motor in 3 cilindri si viteza maxima de 125 km/h.  A fost produs la Eisenach, in centrul Germaniei, si pus in circulatie acum 35 de ani. Intre timp, a fost complet reconditionat, vopsit in protocaliu-crem, si i-au fost "transplantate" piese de la un alt Wartburg, mai putin fericit. Arata ca in 1974. Huruie ingrozitor cand il pornesti. Insa i-a dus pana acum prin patru tari si nu da urme de oboseala.

Au intalnit doar oameni simpatici
Christian spune ca, dupa trei saptamani de calatorie, "am intalnit doar oameni de treaba. Proprietari simpatici, taximetristi simpatici, mecanici simpatici, tineri simpatici, profesori simpatici, po-litisti simpatici, cersetori simpatici". Apoi adauga: "Am intalnit doar oameni prietenosi pentru ca eram intr-o dispozitie buna."
La Timisoara s-au intalnit cu Radu Duda, care le-a spus ca pot sa doarma la palatul lui si le-a dat o carte de vizita. Bucurosi de ocazia de a dormi la castel, cei doi au incercat sa-l contacteze din nou pe principe, dar n-au primit nici un raspuns.

Puncte de vedere
Germanii vorbesc despre ideile pe care le-au strans pe drum. "Toti cei din Ungaria au spus ca la ei e inca in regula, dar sa avem grija cand venim in Romania", spune Holger. "Iar cand am ajuns in Romania, am vazut ca oamenii spun acelasi lucru despre Bulgaria!" "Ce erau Romania si Polonia pentru noi, germanii? Tari sarace si triste cu oameni persecutati. Ce erau Bulgaria, Cehoslovacia si Ungaria? Tari unde nu era asa de rau, oamenii isi petreceau vacantele acolo," spune Christian. "Trecem prin sate din Romania si fiecare casa are o bancuta in fata si pe fiecare bancuta sta o bunica sau un bunic. Nu prea vad asemenea imagini prin Germania. Conduc prin Germania pe strazi mai bune, in masini mai bune. Vad case cu fatade intretinute exemplar. Nu vad bunici si nepoti pe bancuta din fata, pentru ca bunica e la azilul din Erfurt, iar nepotul invata in Hamburg."

Excursie virtuala
Calatoria "prin spatiu si timp" e intens documentata pe site-ul lor, thueringen-taxi.de, din pacate, doar in limba germana. Acolo se gasesc traseul si programul lor complet, iar in fiecare zi cate unul dintre ei povesteste pe unde au mai ajuns si ce lucruri au mai discutat cu oamenii de acolo. In Timisoara au intalnit un preot care a spus ca la slujbele lui vin oameni de diferite nationalitati, care canta aceleleasi cantece, dar fiecare in limba lui. Iar atunci cand canta toti impreuna, melodia suna cel mai frumos.

Cele mai citite

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...
Ultima oră
Pe aceeași temă